Eb 2016: kik kergetik kék melegítőben a szurkolókat a tornán?

Vágólapra másolva!
2016.07.01. 21:30
null
Akcióban a SIR embere (Fotó: Action Images)
A labdarúgó Európa-bajnokságot figyelemmel kísérők többször láthattak már akcióban egy kék uniformisban tevékenykedő osztagot, mely – rendfenntartó erőktől kicsit szokatlan módon – melegítőben végzi feladatait. Marseille-ben a magyar szektorban is ők „békéltettek” viperával, a portugál–lengyel negyeddöntőn pedig ők vitték el a hosszabbításban pályára rohanó férfit. No de kik is ők?

Kezdjük 2009 októberében a történetet: ekkor hozták létre a francia rendőrségen belül a Division Nationale de Lutte contre le Hooliganisme (Huliganizmus elleni nemzeti egység) nevű divíziót (rövidítése DNLH). Az egység a belügyminisztériummal, a Francia Labdarúgó-szövetséggel (FFF), a Francia Profi Labdarúgóligával (LFP) és a klubokkal együttműködve biztosítja a mérkőzéseket. A DNLH az Európa-bajnokságon a helyi szervezőbizottsággal együttműködve dolgozik.

A huligánellenes akciócsoport emberei stratégiai szinten tervezik meg a huligánok elleni fellépést (nem mindig sikerrel, ha az Eb első hetére gondolunk...), a rendőrség gyorsreagálású bevetési alegységei (SIR) pedig 2010 óta az első számú felelősei a rendteremtésnek a pályákon belül. A kényelmi okokból (így tudnak a leggyorsabban mozogni) egyszerű kék melegítőben és teniszcipőben dolgozó rendőrök nem hordanak tűzfegyvert, akcióban viperához (teleszkópos bot) és paprikaspray-hez nyúlhatnak. Felszerelésükhöz tartozik még fényképezőgép illetve videokamera is.

A gyorsreagálású egység a magyar–izlandi meccsen (Fotó: Action Images)
A gyorsreagálású egység a magyar–izlandi meccsen (Fotó: Action Images)

„A cél az volt, hogy a színnel jelezzük a rendőri jelenlétet, de nem túlzottan feltűnően vagy elrettentően. A kék szín egyértelműen jelzi, hogy rendőri egységről van szó, de nincs sisakjuk, bakancsuk vagy halál okozására képes fegyverük" – indokolták felszerelésüket a vezetők.

A SIR feladata „a bajkeverők azonosítása és semlegesítése” a stadionokban. Szintén bevethetők személyi védelemre és evakuálásra, ha a pályán tartózkodók veszélybe kerülnek, a stadionok belépőkapuinál pedig személyi motozásokat is végezhetnek. A bevetési egység emberei különleges kiképzést kaptak – legutóbb a portugál–lengyel meccsen adhattak ízelítőt sprinttudományukról, miután a lelátóról berohant egy néző a pályára.

Elvezetés (Fotó: Action Images)
Elvezetés (Fotó: Action Images)


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik