Eb 2016: egygólos holland siker a kazahoknál, még izgulhatnak

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.10.10. 19:55
null
Hollandia B-csapattal nyert, még van miért izgulni (Fotó: Reuters)
Törökország labdarúgó-válogatottja idegenben 2–0-ra legyőzte Csehországot a két csapat szombat esti Európa-bajnoki selejtezőjén, ami azt jelenti, hogy a törökök továbbra is őrzik a harmadik helyet az A-csoportban, azaz továbbra is pályázhatnak az automatikus Eb-részvétellel járó legjobb harmadik helyre. Hollandia tartalékos csapattal 2–1-re nyert Kazahsztánban, így az utolsó forduló előtt kétpontos hátrányban van a törökökkel szemben.

KAZAHSZTÁN–HOLLANDIA

Az Eb-selejtezők eddigi legnagyobb vesztese – és egyben legnagyobb meglepetése – Hollandia, amely egy viszonylag könnyű csoportban nyolc forduló után összesen 10 pontot szerzett, és kikapott a sorozatban Törökországtól, Izlandtól és Csehországtól is.

Ami biztos volt nyolc kör után, az, hogy Hollandia az első két helyen már nem végezhet, legjobb esetben a csoport harmadik, pótselejtezős helyére érhet oda, az utolsó előtti kör előtt azonban két pont volt Danny Blind együttesének hátránya Törökország mögött.

A hollandok erősen tartalékos kezdőcsapatuk ellenére is megszerezték a gólt még az első félidőben, a Newcastle középpályása Georginio Wijnaldum lépett ki középen, majd 18 méterről a bal alsóba suhintotta a labdát (0–1).

A B-csapatos hollandok végig többet birtokolták a labdát, helyzetük is jóval több volt, a fordulás után pedig bevágták a második góljukat is, Wesley Sneijder ugrott ki a bal szélen, majd bombázott a kazah kapuba (0–2). Ez volt a Galatasaray középpályásának első gólja a selejtezősorozatban.

A hajrában beállt a 100. válogatottbeli szereplését ünneplő Robin van Persie, Kazahsztán pedig egy lesgyanús szituációban Kuat találatával szépített, így lett a vége 1–2.

IZLAND–LETTORSZÁG

A csoport másik találkozóján Izland a francia Nantes-t erősítő Kolbeinn Sigthórsson találatával hamar megszerezte a vezetést, majd még az első félidőben megduplázta csapata előnyét a swansea-s Glyfi Sigurdsson.

A fordulás után szépítettek a lettek, majd kisebb meglepetésre kiegyenlítettek! Előbb a CSZKA Moszkvát erősítő Aleksandrs Cauna talált be, majd Valerijs Sabala írta fel a második lett gólt az eredményjelzőre.

Iksz ide vagy oda, ez már nem sok minden változtat, Lars Lagerbäck fiai már biztosan kijutottak korábban, Lettország pedig az ötödik helynél előrébb nem léphet.

CSEHORSZÁG–TÖRÖKORSZÁG

A szombat esti prágai mérkőzésen nagyjából egyórányi játék után Selcuk Inan tizenegyesből szerzett vezetést a törököknek, Hakan Calhanoglu szép lövéssel növelte az előnyt a hajrában.

Mint ismert, Csehország, valamint a listavezető Izland már korábban lefoglalta a franciaországi Eb-részvételt jelentő első két helyet az A-csoportban.

EB 2016
SELEJTEZŐ, CSOPORTKÖR
A-CSOPORT, 9. FORDULÓ

IZLAND–LETTORSZÁG 2–2 (2–0)
Reykjavík, Laugardalsvöllur. Vezette: Alekszej Jeszkov (orosz)
Izland: Halldórsson – B. Saevarsson, Árnason (Ottesen, 18.), R. Sigurdsson, A. Skúlason – Gudmundsson, G. Sigurdsson, Hallfredsson, B. Bjarnason – Sigthórsson, Finnbogason (Gudjohnsen, 65.). Szövetségi kapitány: Lars Lagerbäck és Heimir Hallgrímsson
Lettország: Vanins – Gabovs, Dubra, Gorkss, Maksimenko – Zjuzins (Ikaunieks, 85.), Tarasovs (Laizans, 77.), Cauna, A. Visnakovs (Karasausks, 65.) – Rakels, Sabala. Szövetségi kapitány: Marians Pahars
Gólszerző:
Sigthórsson (5.), G. Sigurdsson (27.), ill. Cauna (49.), Sabala (58.)

KAZAHSZTÁN–HOLLANDIA 1–2 (0–1)
Asztana
, Asztana Arena. Vezette: Clément Turpin (francia)
Kazahsztán: Pokatilov – Engel, Malij, Szmakov, Logvinyenko, Szujumbajev – Konyiszbajev, Kuat, Iszlamhan (Gyeterijev, 16.), Doszmagambetov (Nurgalijev, 81.) – Scsjotkin (Hizsnyicsenko, 63.). Szövetségi kapitány: Jurij Krasznozsan
Hollandia: Krul (Zuet, 81.) – Tete, Bruma, Van Dijk, Riedewald – Wijnaldum, Blind, Sneijder (Afellay, 80.) – El Ghazi, Huntelaar (Van Persie, 87.), Depay. Szövetségi kapitány: Danny Blind
Gólszerző: Kuat (96.), ill. Wijnaldum (33.), Sneijder (50.)

CSEHORSZÁG–TÖRÖKORSZÁG 0–2 (0–0)
Prága,
Generali Arena. V: Martin Atkinson (angol)
Csehország: Vaclík – Kaderábek, Procházka, Suchy, Novák – Dockal (Petrzela, 78.), Darida, Pavelka, Krejcí (Skalák, 54.) – Sural (Skoda, 67.) – Lafata. Szövetségi kapitány: Pavel Vrba
Törökország: Babacan – Özbayrakli, Aziz, Balta, Erkin – Inan – Tufan, Özyakup (Topal, 88.), Turan (Töre, 86.) – Calhanoglu, Tosun (Sen, 64.) Szövetségi kapitány: Fatih Terim
Gólszerző: Inan (62. – 11-esből), Calhanoglu (80.)

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Izland 9 6 2 1 17– 5 +12 20
2. Csehország 9 6 1 2 16–12 +4 19
3. Törökország 9 4 3 2 13– 9 +4 15
4. Hollandia 9 4 1 4 15–11 +4 13
5. Lettország 9 5 4 6–18 –12 5
6. Kazahsztán 9 2 7 6–18 –12 2

Az utolsó forduló mérkőzései, október 13., kedd
20.45: Lettország–Kazahsztán
20.45: Hollandia–Csehország (Tv: Sport2)
20.45: Törökország–Izland

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik