Eb 2016: Budapest „megszállásával kampányolnak” a román ultrák

BOROS MIKLÓSBOROS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2015.08.12. 20:18
null
A bukaresti meccsen is sok volt a provokáció (Fotó: Facebook)
Három nap alatt fogyott el az Üllői úti stadion vendégszektorába szóló 1100 jegy a szeptember 4-i Magyarország–Románia labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőre, a román szövetség (FRF) a szurkolók többszöri tiltakozása ellenére kizárólag interneten értékesítette a belépőket.

 

Az FRF jegyértékesítési módszerei ellen rendszeresen tiltakozó válogatott szurkolói csoportosulás, az Uniti Sub Tricolor (magyar jelentése A Zászló Alatt Egyesülve) már júliusban azzal vádolta a szövetséget, hogy a jegyárusítást összekapcsolja a szurkolók budapesti utazásával, helyzetbe hozva így egyik üzleti partnerét. Ez végül nem így történt, a jegytulajdonosok önállóan kell majd megszervezzék az utat. Bár a magyar szövetség kérésére minden jegyigénylő meg kellett adja nevét és lakcímét, összesítés nincs a Budapestre utazók területi megoszlásáról.

NEM SOK ERDÉLYI MAGYAR JUTHAT EL A MECCSRE

A mérkőzés iránti hatalmas érdeklődés miatt a magyar válogatott nagyon kevés erdélyi magyar szurkolójának sikerült jegyet szerezni a szeptember 4-i találkozóra. Az MLSZ ígérete szerint ugyan az internetes értékesítési rendszerben ugyan külön be lehetett jelentkezni a határon túli magyaroknak egy, a meccs napján jegyre váltható utalványért, ám senkit nem találtunk, aki augusztus 3-án sikerrel eljutott volna a rendszer ezen pontjára – pedig olyan csoport is akadt, amelynek tagjai felváltva próbálkoztak délelőtt 10 órától egészen éjfélig. A meccs napján azonban így is több száz erdélyi magyar utazik Budapestre, hogy akár a stadionon kívülről, de szurkolhasson a magyar válogatottnak.

Márpedig a korábbi magyar–román mérkőzésekre elsősorban Partiumból és Erdélyből érkeztek vendégszurkolók, akiknek az online jegyvásárlás bevezetése előtt esélyük sem volt jegyhez jutni a román válogatott bukaresti mérkőzéseire. Nekik amúgy is jóval közelebb esik Budapest, mint Bukarest, egy nagyváradi számára 250, egy kolozsvárinak 400 kilométerre van a magyar főváros, miközben a román 650, illetve 500. És az sem mellékes, hogy a határ menti románok többsége rendszeresen jár át Magyarországra, azaz hely- és esetleg nyelvismerettel is rendelkezik. A magyar labdarúgást alig ismerő román szurkolók számára ugyanakkor érthetetlen, hogy most miért csak 1100 jegy jut nekik, míg 1999-ben vagy 2001-ben 3-4 ezren voltak a Népstadionban.

Egy magyarországi kiszállás azonban különleges eset a válogatott szurkolói számára, mert például egy nyugat-európai országban játszott mérkőzésen a vendégszektorban főként a külföldön dolgozó románok (becslések szerint csak Olaszországban és Spanyolországban 3-4 millióan vannak) vesznek jegyet. A bukaresti ultracsoportok viszont szervezetten csak a hazai válogatott mérkőzéseken vesznek részt, de sokszor még olyankor is előbbre valónak tartják az egymás közti rivalizálást – ilyen volt például Steaua és Dinamo-drukkerek összecsapása a 2013-as román–magyaron.

A magyarországi mérkőzés előtt azonban a Dinamo és kolozsvári Universitatea amúgy is jó viszonyban levő ultrái, valamint a brassói futballszurkolók közösen tiltakoztak a FRF jegypolitikája ellen, azzal vádolva a szövetséget, hogy az internetes értékesítés álcája mögött szponzorai kezére játssza a budapesti belépőket.

„Annak ellenére, hogy nemzeti érdekű meccsről van szó, a FRF kedvezményes elbírálásban részesíti támogatóit és azok ügyfeleit, konkrétan a Bancpostot és a Bergenbiert. A szövetség ismét igazolja, hogy a futball kereskedelmi értékesítését előbbre valónak tartja a nemzeti érdeknél" – áll a szurkolói közleményben, amely szerint az online árusítás lehetőséget ad a jegyekkel történő üzérkedésre, valamint arra, hogy a belépők a magyar szurkolók birtokába kerüljenek. A három szurkolói csoport szerint az FRF célja, hogy megnehezítse a román klubok kemény magjainak eljutását a budapesti találkozóra, egy „ellenőrizhető tömeget" utaztatva inkább a mérkőzésre.

A román szurkolóknak ugyan maguknak kell megszervezniük a Budapestre jutást, ám az Uniti Sub Tricolor a közösségi médián keresztül próbálja összehangolni a különböző városokból indulók utazását. A szervezet ugyanakkor a Facebookon a román hadsereg 1919-es magyarországi hadjáratához hasonlítja az eseményt, a mérkőzésre utazóknak olyan matricát gyártva (lásd jobbra), amely a megszállás idején román pecséttel ellátott magyar bélyegeket idézi fel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik