Eb 2016: húsz éve a lelátón szurkol a kakas, az UEFA kitiltotta

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.06.04. 12:22
null
Balthazar a lelátón (Fotó: Action Images)
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) döntése értelmében határozatlan időre búcsúzni kényszerül a francia válogatottól Balthazar, a kabalakakas.

 

A szárnyas (amely természetesen nem ugyanaz az egy, hanem több, de stabilan Balthazar néven fut) közel húsz éve, a házigazda franciák sikerével véget érő 1998-as világbajnokság óta látogatja a francia válogatott mérkőzéseit, gazdája, Clement Tomaszewski jóvoltából. Ekkor vált ismertté, és az évek során a nemzeti csapat nem hivatalos kabalaállata, a válogatott mérkőzések elmaradhatatlan résztvevője lett.

A jelenleg 68 esztendős, 1982 óta több mint 220 válogatott meccsre kilátogató Tomaszewski elárulta, hogy az UEFA egy neki címzett levélben tiltotta ki a kakast a 2016-os Európa-bajnokság összecsapásairól – biztonsági okokra hivatkozva.

„Az én szeretett kakasom része a francia futballnak, mégsem vihetem magammal a mérkőzésekre" – nyilatkozta rendkívül csalódottan Clement Tomaszewski, aki hiába vette már meg az összes francia Eb-találkozóra a belépőt (egészen egy esetleges fináléig), kedvence nélkül ő sem lesz ott a lelátón.

(Fotó: Action Images)
(Fotó: Action Images)

A francia labdarúgó-válogatott szimbóluma, a gall kakas a mezen is szerepel, ezért is volt ilyen népszerű a madár a szurkolók körében.

Franciaország szombat este Skócia ellen lép pályára felkészülési mérkőzésen, a hírek szerint ezen a találkozón még ott lesz Balthazar.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik