Eb 2016: a lettek óriási szívességet tettek Hollandiának

Vágólapra másolva!
2015.03.28. 20:13
Lettország idegenben 1–1-es döntetlent harcolt ki az eddig százszázalékos Csehország ellen a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjének szombati játéknapján, ezzel nem kis szívességet tett az A-csoportban botladozó két nagyágyúnak, Hollandiának és Törökországnak.

CSEHORSZÁG–LETTORSZÁGCSEHORSZÁG–LETTORSZÁG

Meglepetésre a cseh válogatott alárendelt szerepet játszott az első félidőben, a kezdő sípszótól a lefújásig Lettország irányított. A vendégek számos veszélyes helyzetet is kialakítottak, de csak a 30. percben szerezték meg a vezetést: egy kontra végén Arturs Zjuzins remek passzát követően Aleksejs Visnakovs gurította el a labdát Petr Cech alatt (0–1).

A szünetben változtatott Pavel Vrba cseh szövetségi kapitány, Václav Pilar érkezett Jaroslav Plasil helyére. Rögtön megélénkült a hazaiak játéka, de egy ideig csak kapufáig jutottak Tomás Rosickyék.

A második játékrész derekára Csehország már teljesen a kapujához szegezte ellenfelét, és a lett válogatott nem bírt ellenállni az egyre nehezedő nyomásnak: a 90. percben Václav Procházka kipattanó lövését követően a csereként beálló Pilar egyenlített (1–1).

A csehek nem elégedtek meg az egy ponttal, újabb helyzeteket alakítottak ki a hosszabbítás során, és csak Andris Vanins bravúrjainak köszönhető, hogy Lettország egy ponttal távozott Prágából.

A csoportot Izland előtt minimális előnnyel vezető Csehország pontvesztése (és Izrael szintén szombati veresége) azt jelenti, hogy az Eb-selejtező mezőnyében már csak két válogatott: Anglia és Szlovákia százszázalékos.

EURO 2016, SELEJTEZŐK
A-CSOPORT, 5. FORDULÓ

CSEHORSZÁG–LETTORSZÁG 1–1 (0–1)
Prága, Eden Stadion. Vezette: Estrada (spanyol)
CSEHORSZÁG: P. Cech – Gebre Selassie, Procházka, M. Kadlec, Limbersky – Darida, Plasil (Pilar, a szünetben) – Dockal, Rosicky, Krejcí (Necid, 57.) – Lafata (V. Kadlec, 81.). Szövetségi kapitány: Pavel Vrba
LETTORSZÁG: Vanins – Freimanis, Dubra, Gorkss, Maksimenko – Tarasovs, Laizans (Ikaunieks, 66.) – Rakels, Zjuzins (Zigajevs, 87.), A. Visnakovs (Fertovs, 82.) – Sabala. Szövetségi kapitány: Marians Pahars
Gólszerző: Pilar (90.), ill. A. Visnakovs (30.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik