A spanyolok parádés góllal hangoltak; Rooney történelmet írhat

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.03.27. 11:46
null
A spanyol válogatott nyílt edzésén gyönyörű gólt láthattak a nézők (Fotó: as.com)
Pénteken kilenc mérkőzést rendeznek a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság selejtezősorozatában. A spanyolok az ukránokat, az angolok a litvánokat fogadják, míg a svédek Moldovába látogatnak. A százszázalékos teljesítménnyel álló csapatok közül – a „háromoroszlánosok” mellett – pályára lépnek a szlovákok is, akik Luxemburgot látják vendégül. Beharangozónk az Eb-selejtezők pénteki játéknapjához!

SPANYOLORSZÁG–UKRAJNA

„Ha tárgyilagos vagyok, azt mondom, Németország és Spanyolország mögött Ukrajna a legerősebb válogatott a világon” – mondta mosolyogva és nagy tapsvihar közepette Mihajlo Fomenko, az ukrán nemzeti csapat szövetségi kapitánya, akinek számolnia kell azzal, hogy a belpolitikai helyzet miatt a válogatott játékosokat hamarosan behívják a hadseregbe – de reméli, hogy erre nem kerül sor.

Keleti szomszédaink pénteken az 50. Európa-bajnoki mérkőzésükre készülnek – a selejtezőket és a főtáblás meccseket is beleértve –, a címvédő spanyolok otthonában azonban nem vár rájuk egyszerű feladat. Pláne nem akkor, ha Vicente del Bosque játékosai olyan támadásokat vezetnek a sevillai Ramón Sánchez Pizjuán Stadion gyepén, mint a legutóbbi edzésen.

ISCO PAZAR LABDAÁTVÉTELE ÉS KÜLSŐS PASSZA, MAJD MORATA ÉS PEDRO ÖSSZJÁTÉKA

A felek legutóbb a 2006-os világbajnokságon csaptak össze, amikor a spanyolok David Villa duplájának, valamint Xabi Alonso és Fernando Torres találatának köszönhetően 4–0-ra nyertek. Na, ők ma biztos nem szereznek gólt, mivel különböző okokból már egyikük sem tagja a nemzeti együttes keretének.

Amennyiben a spanyolok nem kapnak ki, sorozatban a 30. hazai tétmeccsükön maradnak veretlenek – legutóbb, 2003 júniusában a görögök tudtak nyerni a selección vendégeként.

ANGLIA–LITVÁNIA

A nap egyik nagy kérdése: Wayne Rooney már pénteken történelmet ír-e? A másik: látunk-e újabb litván bravúrt?

Rooney már pénteken történelmet írhat (Fotó: Action Images)
Rooney már pénteken történelmet írhat (Fotó: Action Images)

Fejtsük ki kicsit bővebben. A Manchester United klasszisa 46 gólnál jár az angol válogatottban, ezzel Sir Bobby Charlton (49) és Gary Lineker (48) mögött az örökranglista harmadik helyét foglalja el. Ha tehát Rooney megszórná a litvánokat, már ma este a futballtörténelem legeredményesebb angol játékosává válhatna nemzeti mezben.

„Nyilvánvalóan közel vagyok a csúcsbeállításhoz. Büszkeséggel töltene el és fantasztikus pillanat lenne számomra, ha megdönteném a rekordot” – mondta az MU kiválósága.

Ami a lesajnált litvánokat illeti, László Csaba korábbi csapata könyvelhetett már el nagy bravúrokat története folyamán. 2001 szeptemberében az olaszoktól (0–0), 2003 márciusában a németektől (1–1), 2004 októberében a spanyoloktól (0–0), míg 2006 szeptemberében ismét az olaszoktól (1–1) raboltak pontot tétmérkőzésen, vagyis nem ildomos őket félvállról venni.

Más kérdés, hogy az eddigi utolsó nagy bravúrnak több mint nyolc éve, a litvánokra az utóbbi időben már nem jellemző, hogy megrángatják az oroszlánok bajszát.

Ha a spanyolok dicsőséges szériájáról megemlékeztünk, ne feledkezzünk meg a mostani kvalifikációs sorozatban még hibátlan angolokéról sem: a „háromoroszlánosok” 2007 novembere óta nem szenvedtek vereséget hazai vb- vagy Eb-selejtező mérkőzésen.

MOLDOVA–SVÉDORSZÁG

A vélhetően Zlatan Ibrahimoviccsal felálló svédek moldovai vendégjátékával kapcsolatban érdekesség, hogy a hazaiak játékosai közül Alexandru Gatcan a 31., míg Igor Picusciac a 32. születésnapját ünnepli pénteken, Stefan Burghiu pedig holnap lesz 24 éves – mindhármuknak szép ajándék lenne egy meglepetésgyőzelem.

Igaz, az előjelek nem a moldovaiak mellett szólnak, akik a legutóbbi tizenegy hazai tétmeccsükből csak a San Marino elleni kettőt nyerték meg.

EURO 2016, SELEJTEZŐK
C-CSOPORT
Macedónia–Fehéroroszország

Szkopje,
II. Philipposz Aréna. 20.45. V: Taylor (angol)

Szlovákia–Luxemburg
Zsolna,
Stadión pod Dubnom. 20.45. V: Studer (svájci)

Spanyolország–Ukrajna (tv: Sport1)
Sevilla,
Ramón Sánchez Pizjuán Stadion. 20.45. V: Cakir (török)

E-CSOPORT
Anglia–Litvánia
(tv: Sport2)
London,
Wembley Stadion. 20.45. V: Královec (cseh)

Szlovénia–San Marino
Ljubljana,
Stozice Stadion. 20.45. V: Drachta (osztrák)

Svájc–Észtország
Luzern,
Swissport Arena. 20.45. V: Makkelie (holland)

G-CSOPORT
Liechtenstein–Ausztria
Vaduz,
Rheinpark Stadion. 20.45. V: Zwayer (német)

Moldova–Svédország
Chisinau,
Zimbru Stadion. 20.45. V: Bebek (horvát)

Montenegró–Oroszország
Podgorica,
Stadion pod Goricom. 20.45. V: Aytekin (német)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik