Van der Vaart „új” szerepkörben segíti az oranjét ellenünk

Vágólapra másolva!
2011.03.25. 13:16
null
Rafael van der Vaart (balra) fontos láncszem a holland gépezetben (Fotó: Szabó Miklós)
Rafael van der Vaart, a Tottenham válogatott középpályása újabban védekező szerepkörben tűnik fel a holland nemzeti csapatban. A szövetségi kapitány, Bert van Marwijk leginkább ezen a poszton számít rá, itt van esélye pályára kerülni. Valószínűleg így lesz ez a Magyarország elleni mérkőzésen is.

A legutóbbi, West Ham elleni angol bajnokin a Tottenham menedzsere, Harry Redknapp a 72. percben lecserélte Rafael van der Vaartot, a holland középpályás pedig feszült hangulatban beviharzott az öltözőbe. Később már mosolyogva nyilatkozta: „A legtöbbet lecserélt játékos vagyok Európában."

SZAVAZÁS

Pénteken Magyarország–Hollandia Eb-selejtező a Puskás-stadionban. Mire számít?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Tény: a holland válogatott szövetségi kapitánya, Bert van Marwijk is többször idő előtt hozta le a pályáról a játékost. Több nézeteltérésük is volt ezzel kapcsolatban, de úgy tűnik, mára már rendezték a viszonyukat.

„Van Marwijk az edző, és megbeszéltük a problémákat. Ő határozza meg, hogy ki játszik. Mindig neki van igaza" – hallatszott a játékos „vérprofi" nyilatkozata, amit a Holland Labdarúgó-szövetségnek adott.

Van der Vaart neve mögött 88 válogatott szereplés áll. Ráadásul van esélye arra, hogy ő legyen a holland válogatottsági rekorder, bár a listát vezető Edwin van der Sart (130) nem lesz egyszerű behoznia a 28 éves játékosnak. Az MU kapusán kívül Frank de Boer (112), Giovanni van Bronckhorst (106) és Philipp Cocu (101) előzi meg, ám az említett játékosok már mind visszavonultak a nemzeti csapattól. Van der Vaart 60-szor volt kezdő, de a mérkőzések több mint felén, harminckét alkalommal lecserélték.

„Meg kéne kérdezni az edzőket, hogy miért cserélnek le engem ilyen sokszor. Egy mérkőzés kilencven percig tart. Ha rosszul játszom, hozzanak le tíz perc után. Én az a fajta játékos vagyok, aki egy meccset az utolsó pillanatban is el tud dönteni. És ekkor fontos láncszeme lehetek a csapatnak.

A holland válogatott talán a második leglátványosabb játékot nyújtja Európában a spanyol után. Úgy tűnik, ebben a csapatban Van Marwijk egyelőre védekezőbb szerepkörben számít rá. Erről a posztról Van der Vaart elmondta: „Szeretek itt játszani, mert hátulról jobban átlátom a játékot."

„Nem először szerepelek ezen a poszton. Utánpótlás-játékosként az Ajaxban hasonló helyen futballoztam. Ha szükség volt rá, még hátvédet is játszottam. Ahogy elkezdtem gólokat termelni, az edzőim egyre előrébb toltak. Általában ahogy öregszik egy labdarúgó, egyre hátrébb kerül. Velem ez fordítva történt."

Este az is kiderül, hogy a középpályás hogyan teljesít a 89. válogatott fellépésén, Van der Vaart ugyanis minden bizonnyal benne lesz a 20.30-kor kezdődő meccsen a Magyarország elleni kezdőcsapatban is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik