53 gól, 48 pont, 100 százalék: a világ urai Európa urai is

Vágólapra másolva!
2011.03.30. 15:05
null
David Villáék Olaszországgal meccselnek (Fotó: Action Images)
Címkék
Spanyolország, Hollandia és Németország, a tavalyi világbajnokság három dobogósa százszázalékos teljesítménnyel, s Olaszország is meglehetősen magabiztosan menetel a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság ukrajnai és lengyelországi helyszínei felé. A selejtezők nagyjából felénél a többi csoportban meglehetősen nyílt a küzdelem az első helyért, ami – mint mindig – a kitartóan felülteljesítőknek (pl. Montenegró, Grúzia, Norvégia) és a váratlanul gyengélkedőknek (lásd Románia, Szerbia, Horvátország, Oroszország) köszönhető. Magyarország még mindig a „+, +" kategóriában található. Pillanatfelvétel következik.

Hat nagy játéknapon van túl a mezőny, ez alkalomból – ahogyan októberben is tettük – két szempont alapján vizsgáltuk a csapatok eddigi teljesítményét.

1. Hány pontot veszítettek a gyengébb kalapokból érkező ellenfelekkel szemben, és mennyit szereztek a magasabban rangsoroltaktól?

2. Milyen helyet foglalnak el ahhoz képest, hogy melyik kalapból húzták ki őket?

Vizsgálatunk kiindulópontját a sorsolási kalapok jelentik, egészen pontosan az, hogy a bonyolult számítások alapján a sorsoláskor kialakított hivatalos erősorrendet valósnak fogadjuk el.

AKIK ELÉGEDETTEK LEHETNEK AZ EDDIG TÖRTÉNTEKKEL

Mint jeleztük, Magyarország – köszönhetően a 3. kalapból rajtoló finnek idegenbeli legyőzésének – továbbra is ama válogatottak közé tartozik, amelyek pontszámban és helyezésben is jobban állnak a sorsoláskor matematikailag kalkulálhatónál, ami igazolja a realisták e napokban igencsak aktuális „nekünk nem a hollandok ellen kell pontokat szerezünk" alapállását. Némi ára azért van az oranje elleni meglepetés elmaradásának: egy helyet visszaléptünk a tabellán, azaz eggyel közelebb kerültünk a kiindulópontot jelentő negyedik kalaphoz.

Visszacsúszott csoportja táblázatán Grúzia, Örményország és Észtország is, azonban a mieinkkel ellentétben mindhárman gyarapították a „bónusz" pontjaik számát, azaz szereztek pontot a kiinduláskor magasabban rangsorolt csapatoktól – a Horvátországot legyőző grúzok és az Oroszországtól pontot csenő örmények ráadásul első kalapos ellenfelet csapoltak meg. Albánia is „megtolta" a szekerét három értékes ponttal.

Új szereplő az „elégedettek" táborában Belgium, amely Ausztria legyőzésével átírta az aktuális „kalap-erőviszonyokat", sőt a bécsi győzelmet az azeriek elleni papírforma sikerrel megfejelve javított kettőt a helyezésén – a „vörös ördögök" lassacskán közelítenek a néhány évvel ezelőtti státuszukhoz, amikor stabil vb- és Eb-résztvevő országnak számítottak.

Szintén új vendég a korábbi tiranai pontvesztését a románok legyőzésével kompenzáló – bár a csoportbeli keresztbeverések következtében a kalapjánál még így is rosszabbul álló – Bosznia-Hercegovina, valamint az első pontját megszerző, ám a továbbjutás kérdésébe nyilvánvalóan beleszólni képtelen Izland.

A sorozat meglepetéscsapata, Montenegró ezúttal nem selejtezett, számára júniusban Bulgária ellen folytatódhat a meglepetéspontok gyűjtése.

A PONTSZÁM MAGASABB AZ ELŐRE KALKULÁLHATÓNÁL
A HELYEZÉS IS JOBB A VÁRTNÁL
Montenegró* (+10; +2), Grúzia (+6; +1), Albánia (+5; +2), Örményország (+5; +1), Belgium (+4; +2), Norvégia (+4; +2), Észtország (+4; +1), Magyarország (+3; +1), Moldova (+3; +1), Azerbajdzsán (+3; +1), Szlovénia (+1; +2)
A HELYEZÉSEN NEM LÁTSZIK
Litvánia (+4; 0), Feröer* (+1; 0), Írország (+1; 0), Izland (+1; 0), Luxemburg (+1; 0)
A HELYEZÉS ROSSZABB A VÁRTNÁL
Bosznia-Hercegovina (+1; –1)
A csapatok neve utáni zárójelben első helyen az előre kalkulálható pontszámhoz képesti pillanatnyi eltérést, második helyen a jelenlegi helyezés és a sorsoláskor elfoglalt hely közötti eltérést tüntettük fel.
*márciusban nem játszott Eb-selejtezőt

 

AKIKNÉL MÁR VAN OK A KESERGÉSRE, ESETLEG A HAJTÉPÉSRE

Az itt csoportosuló első kalapos válogatottak létszáma nem változott, helyzetük azonban annál inkább. Oroszország újabb kettő, Horvátország újabb három pontot vesztegetett el októberi kalapmustránk óta, az előbbi immár Szlovákiával és Írországgal holtversenyben várja a folytatást, Horvátország pedig elveszítette az év elején még meglévő első helyet. És mindkét válogatottra vár még idegenbeli fellépés az egyik legnagyobb vetélytárs otthonában...

A többi elit válogatott – természetesen nem számítva az ezúttal csak felkészülési mérkőzésen fellépő és legfeljebb a norvég–dán rangadó döntetlenjének örülő Portugáliát – győzelemmel rukkolt ki. Olaszország az egyik erős kihívót, Szlovéniát győzte le idegenben, Franciaország kevéssé csillogó játékkal is behúzta sorozatban a negyedik selejtezőjét, míg Anglia a Wales elleni presztízscsata könnyed megnyerésével immár csoportja tetejétől tekinthet körbe – és érzékelheti Montenegró kényelmetlen közelségét.

A 2. kalap itt található országai közül Törökország, Csehország és a sorozatban harmadszor nyerő Görögország nem rontott tovább a pozícióján, eközben Szlovákia a nem túl meggyőző andorrai győzelemmel mindjárt három (!) helyet ugrott előre. Szerbia, Svájc és Románia ellenben újra olyan pontokat veszített el, ami a kalap alapján „járt volna" neki – csupán a csoportjukon belüli keresztbeveréseknek köszönhetik, hogy megjátszható esélyük maradt a második hely megszerzésére.

A 3. kalap országai közül Ausztria és Észak-Írország rontott pozícióján, Lothar Matthäus Bulgáriája egy bónusz – és mégis kevésnek tűnő – pontot szerzett, míg Izrael, noha csak papírforma győzelmeket aratott, az első helyhez is igen közel került.

A 4. kalaposok közül kettő most csúszott a kesergők közé: Ciprus az Izland elleni hazai döntetlennel többet veszített, mint amennyit a bravúros őszi portugáliai döntetlenen nyert, és Fehéroroszország parádés franciaországi győzelme is sokat veszített értékéből a múlt heti tiranai 0–1 miatt.

A PONTSZÁM ALACSONYABB AZ ELŐRE KALKULÁLHATÓNÁL
A HELYEZÉS IS ROSSZABB A VÁRTNÁL
Románia (–7; –3), Szerbia (–7; –1), Finnország* (–6; –2), Horvátország (–5; –1), Oroszország (–5; –1), Portugália* (–5; –1), Svájc (–5; –1), Ausztria (–5; –1), Észak-Írország (–3; –2), Törökország (–3; –1), Wales (–3; –1), Dánia (–2; –1), Bulgária (–1; –1), Lettország (–2; –1), Macedónia (–2; –1)
A HELYEZÉSEN NEM LÁTSZIK
Csehország (–3; 0), Franciaország (–3; 0), Anglia (–2; 0), Izrael (–2; 0), Olaszország (–2; 0), Skócia* (–2; 0), Ciprus (–1; 0)
A HELYEZÉS ÍGY IS JOBB A VÁRTNÁL
Görögország (–1; +1), Fehéroroszország (–1; +2), Szlovákia (–2; +1)
A csapatok neve utáni zárójelben első helyen az előre kalkulálható pontszámhoz képesti pillanatnyi eltérést, második helyen a jelenlegi helyezés és a sorsoláskor elfoglalt hely közötti eltérést tüntettük fel.
*márciusban nem játszott Eb-selejtezőt

 

AKIK KISZÁMÍTHATÓAN TESZIK A DOLGUKAT

A meglepetésre képtelen „kicsik" mellett itt találhatók azok a „nagyok", akik pontosan a megjósolt mennyiségben gyűjtik a pontokat – azaz mindenkit megvernek. S mivel az idő múlik, az első kalapos Hollandia, Németország és Spanyolország botlás nélküli menetelése majdhogynem biztossá is tette eme országok részvételét a 2012-es Európa-bajnokságon.

Bár júniusban is lesznek selejtezős napok, az eddig 53 gólt szerző és 48 pontot elkönyvelő trió kijutásának matematikai bizonyosságára szeptemberig mindenképpen várni kell.

Az itt található második kalapos országok közül Svédország – a mieink keddi megelőzésével – az elvárt helyére lépett, Dánia pozíciója viszont relatíve gyengült. Ez utóbbit persze érdemes sajátos „statisztikai hibaként" értékelni, hiszen Morten Olsen legénysége az addig hibátlan norvégok otthonában játszott döntetlent – azaz a kalapok szerint kétpontnyi veszteséggel felérő eredmény a végén egypontnyi nyereségnek is minősülhet majd.

A PAPÍRFORMÁNAK MEGFELELŐEN SZERZIK A PONTOKAT
A HELYEZÉS IS A PAPÍRFORMÁT IGAZOLJA
Hollandia (0; 0), Németország (0; 0), Spanyolország (0; 0), Svédország (0; 0), Andorra (0; 0), Liechtenstein (0; 0), Málta (0; 0), San Marino* (0; 0)
A HELYEZÉS ROSSZABB A VÁRTNÁL
Kazahsztán (0; –1)
A csapatok neve utáni zárójelben első helyen az előre kalkulálható pontszámhoz képesti pillanatnyi eltérést, második helyen a jelenlegi helyezés és a sorsoláskor elfoglalt hely közötti eltérést tüntettük fel.
*márciusban nem játszott Eb-selejtezőt

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik