C. Ronaldo önző volt, és önfejű, nyertek is a portugálok - elemzés

Vágólapra másolva!
2012.06.18. 17:26
Címkék
A labdarúgó Európa-bajnokság B-csoportjában a portugálok megverték és ezzel hazaküldték a tornáról a világbajnoki ezüstérmes hollandokat. Szokás szerint a mérkőzés mélyére nézünk az InStat szakembereinek segítségével.
Cristiano Ronaldo és a portugál válogatott már negyeddöntős (Fotó: Action Images)
Cristiano Ronaldo és a portugál válogatott már negyeddöntős (Fotó: Action Images)

NEM DAJKÁLNI KELL, KAPURA TENNI

Ha most is a fundamentális adatok böngészésével kezdünk (ma sem tudtunk jobbat kitalálni), akkor érdekes összevetni rögtön a kapura lövések számát, amelyben sokkal jobbak a portugálok – ne feledjük, a hollandoknak a remény megmaradásához minimum két góllal kellett volna győzniük. Erre fel ezt a kategóriát 23:15-re nyerték meg Cristiano Ronaldóék úgy, hogy a labda viszont 59 százalékban volt az oranjénél. Ugyanazt a meddő mezőnyfölényt hozták tehát most is, mint eddig ezen az Eb-n a hollandok.

Érdemes visszaemlékezni a mérkőzés elejére, amikor vezetést szereztek a narancssárgák, de ez megzavarta őket, a harmadik negyedóra végére Rui Patrício, az ellen kapusa kivehetett volna pár „csúszót", annyira nem volt dolga. A passzok pontosságainak időbeli változása elképesztő a németalföldiek oldaláról, mintha csak a mérkőzés elejét és végét vették volna komolyan, a párharcok és a labdabirtoklási arány is magáért beszél: ha nem küzdesz meg a labdákért, vagy nem vagy elég gyors, hogy elcsípd azokat, csak szaladgálsz, mint... szóval, mint a hollandok a portugálok ellen.

Az első ábrán a kapura lövések, a másodikon a labdabirtoklás, a  harmadikon a támadások, a negyediken a pontos passzok, az ötödiken a  megnyert párharcok láthatók (portugál: piros; holland: kék).AZ ÁBRA NAGYÍTVA IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!
Az első ábrán a kapura lövések, a másodikon a labdabirtoklás, a harmadikon a támadások, a negyediken a pontos passzok, az ötödiken a megnyert párharcok láthatók (portugál: piros; holland: kék).AZ ÁBRA NAGYÍTVA IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!

MEGÁLLT A TUDOMÁNY

Talán nem tanulság nélküli, ha megnézzük, matematikai alapon a hollandok milyen ügyesen járatták a labdát a portugál 16-os körül, de éppen a középcsatár posztján voltak harmatosak – ami különösen megdöbbentő a Klaas-Jan Huntelaar, Robin van Persie csatárkettős pályán létének tükrében. Ha mellérendeljük a megnyert párharcokat mutató ábrát is, akkor kiderül, hogy sokszor összeakadtak azok a bizonyos fapapucsok, a két szélen és a 16-os homlokterében összesen 13 százalékos arányban hozták a párharcokat – ugyanitt a déliek 63 százalékos hatékonysággal dolgoztak... Még a portugálok Achilles-sarkának tartott jobbhátvédet, Joao Pereirát sem tudták megingatni Arjen Robbenék, nemhogy Fabio Coentraót.

A Netherlands ugyebár Hollandiát takarja. AZ ÁBRA NAGYÍTVA IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!
A Netherlands ugyebár Hollandiát takarja. AZ ÁBRA NAGYÍTVA IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!

GYENGÉLKEDŐ

Végigpörgetve az egyéni csaták összefoglaló lapját, megállapíthatjuk, hogy azért a portugálok sem voltak a csúcson, Pepe borzasztóan visszaesett, a Joao Moutinho, Miguel Veloso szűrőkettős pedig ismét csúnyán elvérzett. Azért az elmond egy-két dolgot Pepéékről, hogy a két legerőszakosabb ember Ronaldo és Nani volt válogatottjukból...

A hollandoknál is akadunk ócska teljesítményekre, Ron Vlaar ismét verhető volt, Reto Willemsnek még nagyon korai volt ez a teher, a legveszélyesebb hollandot, Rafael van der Vaartot is könnyen el lehetett búcsúztatni a játékszertől. Meglepő módon Robbenen és a tornát gyenge formában kezdő Gregory van Wielen lehetett leginkább nyakon csípni az igyekezetet.

Hogyan harcoltak a portugálok? AZ ÁBRA NAGYÍTVA IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!

A HOLLANDOK HASONLÓ STATISZTIKÁIT ITT ÉRHETI EL!
Hogyan harcoltak a portugálok? AZ ÁBRA NAGYÍTVA IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG! A HOLLANDOK HASONLÓ STATISZTIKÁIT ITT ÉRHETI EL!

A holland passzjátékot külön is elemezve rájövünk, hogy Bert van Marwijk mester azért olyan nagy hülyeséggel nem állt ki a sorsdöntő mérkőzésre, látható, hogy minden kósza labdát – sokszor a szűrő Nigel de Jongon keresztül – a két karmesterhez továbbítottak, akik közül Sneijder hosszú labdákkal igyekezett tolni a Robben-féle szárnyat. Van Persie is hátra-hátrajött a felezőhöz, gondoljuk, Pepe és a szűrők kicsalogatása végett, de ezt nem tudták érdemben kihasználni a narancssárgák (ez főként Huntelaar feladata lett volna).

Ha valaki arra kíváncsi, miért rúgott két gólt Ronaldo, javasoljuk, nézze meg, hogyan helyezkedett az első Eb-mérkőzésén, és hogyan most: akkor megbújt a középpályán, most csak leheletnyivel helyezkedett el hátrább, mint a középcsatár Hélder Postiga. A hollandok klasszikus 4–3–3-ja is szépen kirajzolódik, azzal a parányi megkötéssel, hogy Van Persie és Huntelaar szinte egymást tolta le a pályáról. A középpályáról...

Ronaldo, hetessel balra fent. Nagyon fent.
Ronaldo, hetessel balra fent. Nagyon fent.
Így jártak a pályán a hollandok. Elöl, egymáshoz ragadva a két csatár, kéz a kézben
Így jártak a pályán a hollandok. Elöl, egymáshoz ragadva a két csatár, kéz a kézben

Érdekes, hogy amíg korábban Ronaldo passzolt és segítette a többieket, nem ment neki. Most kitört rajta a „Robben-kór", és egyből hőssé vált. Ronaldo itt, ott, mindenütt: ez az érzése az embernek, ha megnézi a kép csapat lőlapját, a Real Madrid klasszisa ugyanis Rambóként tüzelt, a legfurcsább pozíciókból is. Messziről ugyan ő sem tudott kifogni a stabil Maarten Stekelenburgön, de négy, a kapu felületére tartó lövéséből elért két gólja önmagáért beszél. Mint ahogyan az is, hogy a többiek csak eggyel tüzeltek többször összesen a holland állásokra, mint CR. Egyébként a Ronaldo-centrikus portugál világképnek köszönhetően a 16-os két oldalától összesen kétszer próbálkoztak, az összes többi kísérlet középről jött.

Támadnak a portugálok, Coentrao (5), Veloso (4), Moutinho (8), Raul Meireles (16), Ronaldo (7), Nani (17), Postiga (23), Oliveira (11). AZ ÁBRA NAGYÍTVA IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!
Támadnak a portugálok, Coentrao (5), Veloso (4), Moutinho (8), Raul Meireles (16), Ronaldo (7), Nani (17), Postiga (23), Oliveira (11). AZ ÁBRA NAGYÍTVA IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!
CRISTIANO RONALDO HELYZETEI A HOLLANDOK ELLEN

Holland pedig szinte sehonnan: összesen négyszer találták el a kaput, és ebben benne van ugyebár a vezető találat és egy dörgő kapufa is. Sneijder és Van der Vaart élen járt a középtávoli lövésekben, de a tábláról fájóan hiányoznak a sikeres „csatárlövések". Huntelaar éppenséggel annyiszor tüzelt kapura, mint Joris Mathijsen vagy Vlaar, sőt előbbi még kapu(s)t is talált, vele ellentétben. Van Persie legalább próbálkozott, de ez minden, amit elmondhatunk róla.

Támadnak a hollandok. AZ ÁBRA NAGYÍTVA IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!
Támadnak a hollandok. AZ ÁBRA NAGYÍTVA IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!

Szokásos egyéni mustránk alkalmával most is a két motort, illetve egy-egy középcsatárt vetünk össze. Nos, a mérkőzés képe alapján talán Van der Vaart volt az egyetlen holland, kapusa mellett, aki emelt fővel vonulhatott az öltözőbe. Az első félidőben afféle visszavont irányítóként rengeteget futott, hosszú, és általában jó passzokat adott. Érdekes megfigyelni, hogy ezen a tornán milyen sok keresztpasszt láttunk, néha a karmesterek is 5-6 előrefelé szálló labdát adnak félidőnként, de a hollandra szavunk sem lehet ehhez képest, az alibipasszokat igyekezett hanyagolni. A második játékrészben kivonult a bal oldalra, és kivonult néha a mérkőzésből is, hat jó keresztlabdát, ha adott. Összességében így is 89 százalékos pontossággal passzolt, de párharcainak csak negyedét nyerte meg, és az egész mérkőzésen egyetlen cselezésre vállalkozott csupán.


Van der Vaart és Ronaldo teljes statisztikai adatlapjai a nevekre kattintva elérhetők.

Ronaldo csatárkodásáról és erőszakos stílusáról fentebb már szóltunk, bizony a portugálok számára a legjobbkor kapta össze magát. Érdekes, hogy mindössze 30 alkalommal passzolt, általában jól, és minden harmadik passzra jutott egy kapura lövés. Érdekes arány, hozzá képest a gólpasszt adó, de egyszer sem kapura lövő Robben maga volt az önzetlenség. Igaz, a csatárkodás tipikusan az a szakma, amelyhez hatalmas ego és nem kevés önzőség szükségeltetik, ebben a szakértők is egyetértenek. Öt csele mindegyike sikeres volt, mindössze kétszer szabálytalankodtak ellene, ami azért a holland védelem súlyos kritikája is, hiszen mennyivel okosabb lett volna jó messze a kaputól feldönteni őt. Ha a fenti passzadathoz hozzászámoljuk 15 eladott labdáját, akkor látjuk, miért is éppen ő korunk legjobban gyűlölt-imádott sztárja. Majd elfelejtettük: közben két góljával megmentette Portugáliát. Emlékeznek, hogyan mondta az öreg kínai császár a Mulanban: „...katonának adtad ki magad, megvesztetted az elöljáródat, szégyent hoztál a hadseregre, felgyújtottad a palotát, ééés... megmentetted nemzetünket!"

A két csatárt különösképpen nem elemezgetnénk, olvasóink is jókat fognak majd röhögni/sírni Huntelaar mutatóin, komoly összegekkel fogadnánk, hogy ha a fórumozók közül kiválasztottunk volna pár önként jelentkező fiatalt, mondjuk, a második félidőben ők is tudtak volna hatszor passzolni – a férfiak pedig még kapura lövéssel is előálltak volna talán. Tizenhat labdát adott, kettővel kevesebbet elszórt, egyszer veszélyeztette az ellen kapuját, és egyetlen cselezésre sem vállalkozott. Hollandia, Huntelaar, hamar haza.


Huntelaar és Postiga teljes statisztikai adatlapjai a nevekre kattintva elérhetők.

A portugál Postigáról már több fórumozónk is megállapította, hogy micsoda potyautas, vagy ahogyan felénk mondják, néha az élére pattan a labda, és gól lesz belőle, de hetekre beosztja ezt is. Ezek természetesen jókora túlzások, mert ha jó napot fog ki, egyenesen válogatott szinten képes futballozni – máskor meg csak sziesztázik. Mutatói huntelaarosak, de hogy jókat is mondjunk róla: szépek a fogai, sűrű a haja, no és lőtt egy tényleg szép lesgólt. Arra azért kíváncsiak vagyunk, hogy milyen formában lehet Hugo Almeida, ha rendre Postiga játszik helyette?

De nehogy azt higgye a nyájas olvasó, hogy kifogtuk az éket: a portugoal.net, amely pedig bőkezűen osztályozott, Veloso 6-ost, Moutinho és Nani 8-ast kapott az oldaltól, az össznépi portugál népünnepély közepette is csak egy 5-öst szavazott meg Postigának. Angliában több a tisztelője, mert a SkySports meglepte őt egy 5.5-tel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik