Prandelli: Ilyen szívvel bármire képesek lehetünk!

Vágólapra másolva!
2012.06.19. 08:32
null
Balotelli (balra) csereként beállva is betalált az íreknek (Fotó: Action Images)
Címkék
Olaszország tegnap 2–0-ra legyőzte a már kiesett íreket a labdarúgó Európa-bajnokság D-csoportjának záró fordulójában, és csoportmásodikként lépett tovább. Cesra Prandelli szövetségi kapitány szerint ilyen szívvel akármire képesek lehetnek, míg Gianluigi Buffon biztos volt a spanyolok győzelmében. Giovanni Trapattoni elmondta, szülőhazája válogatottja akár meg is nyerheti az Eb-t.

Cesare Prandelli olasz szövetségi kapitány elsősorban az olaszok hozzáállását dicsérte az írek elleni győzelem után, kiemelve, hogy ilyen szívvel akármire képesek lehetnek:

„Nagyon, de nagyon nehéz mérkőzés volt. Remek csapat ellen játszottunk, amelynek fantasztikus közönsége van. Ilyen a sport, volt néhány pillanat, amikor szenvedtünk, de összességében megérdemeltük a győzelmet. Ma megértettük, hogy a minőség és a stílus mellett eltökéltnek is kell lennünk. Ilyen szívvel akármire képesek lehetünk" – mondta az olasz válogatott szövetségi kapitánya, Cesare Prandelli.

„Nagyon akartuk ezt a győzelmet, és végül megérdemelten jutottunk tovább. A negyeddöntőre is meg kell tartanunk ezt a hozzáállást és erőfeszítést."

Gianluigi Buffon nyugodt volt a sorsdöntő találkozó előtt, ugyanis biztos volt a spanyolok győzelmében:

„Nyugodt voltam az utóbbi napokban, mert tudtam, hogy csak a saját mérkőzésünkkel kell foglalkozni. Abban ugyanis biztos voltam, hogy a spanyolok megnyerik az utolsó meccsüket is, és az utolsó pillanatig rejtegetik a labdát a horvátok elől. Nem így volt?! Akkor szerencse, hogy nem láttam..."

„Négy évvel ezelőtt a hollandok segítettek nekünk a románok legyőzésével, akkor megígértem, hogy sohasem felejtjük el a kedvességüket. Most a spanyoloknak is köszönetet kell mondanunk. A korábbi meccseinken, az ellenfél erősségétől függetlenül, mindig egyenlő ellenfelek voltunk, úgyhogy bíztunk a mai győzelemben. A minimális cél az volt, hogy elérjük az egyenes kieséses szakaszt, most ott vagyunk, ráfordulhatunk a célegyenesre, ami azért is nagy fegyvertény, mert néhány erős csapat már csomagol."

„Jó jel, hogy Cassano és Balotelli betalált, mert hiába játszottak jól eddig, a góljaik azért hiányoztak. Az Európa-bajnokságon négynaponta játszani kell, rövid idő áll rendelkezésre a regenerálódáshoz, a fáradtság egyre jobban látszik majd a csapatokon. Hogy kapitányunk miért módosított a felálláson? Mert a keret mind a huszonhárom játékosában bízik, és valószínűleg azért is, mert az írek elleni taktikai feladatok végrehajtására azokat tartotta a legalkalmasabbnak, akiket beállított."

STATISZTIKÁK
Mario Balotelli a 25. olasz játékos lett, aki gólt szerzett az Eb-n. Antonio Cassano három találattal a legeredményesebb olasz a kontinensviadalokat tekintve.
Olaszország a 2002-es Dél-Korea elleni vereség óta nem maradt alul olyan mérkőzésen, amikor vezetett a szünetben. Akkor Giovanni Trapattonival (aki most az íreket irányította) kapott ki.
Az olasz válogatott mindhárom meccsén megszerezte a vezetést a 2012-es Eb-n. Erre még Németország volt képes a mostani tornán.
Damien Duff lett az ötödik ír játékos, aki elérte a századik válogatottságot. Shay Given (125), Robbie Keane (120), Kevin Kilbane (110) és Stephen Staunton (102) áll előtte a vonatkozó örökranglistán.

Antonio Cassano, a vezető gól szerzője szerint a nehezen kiharcolt győzelmek a legszebbek:

„A nehezen kiharcolt győzelmek a legszebbek. A legfontosabb az volt, hogy sikerüljön továbbjutnunk a csoportból. Alig vártam már, hogy lefújják a másik meccset, és végre ünnepelhessünk. Senkitől sem félünk, legyen bárki az ellenfelünk, készen állunk a kihívásra."

Az írek ugyan jól küzdöttek, de harmadszor is vereséget szenvedtek. Giovanni Trapattoni, az írek olasz szövetségi kapitánya úgy véli, szülőhazája válogatottja akár meg is nyerheti az Európa-bajnokságot.

„Néhány erős válogatott már hazafelé tart, ez segítségére lehet Olaszországnak abban, hogy képességeit kamatoztatva akár a legvégéig itt maradjon" – mondta Trap a 2–0-s vereséget követően.

Trapattoni szerint az ír csapat visszaszerzett valamennyit a két korábbi mérkőzésen „elveszített" becsületéből.

„Szerintem sokkal jobban játszottunk, mint a megelőző két mérkőzésünkön. Eltökéltebben, odaadóbban futballoztunk, az első húsz percben még gólszerzési lehetőségeink is voltak, csak aztán kaptuk az első gólt, és azzal gyakorlatilag véget ért a mérkőzés."

Trapattoni beszélt arról hogy, hogy idősebb játékosai közül néhányan jelezték neki: gondolkodnak azon, hogy itt az ideje elbúcsúzniuk a válogatottól.

„Mondtam nekik, hogy ne kapkodják el a döntést, térjünk erre vissza az augusztusi felkészülési meccs előtt. Most még a csalódottság érzése dominál bennük – indokolt Trap, majd kérdésre válaszolva hozzátette: – bennem megvan a szándék, hogy maradjak, mert biztos vagyok benne, hogy tudunk még energiákat mozgósítani, és egy megújított csapattal jobbat nyújtani. Szóval, várom a következő szezon rajtját!"

Robbie Keane, az írek kulcsjátékosa sajnálja, hogy az olaszok elleni hétfő esti mérkőzésen (0–2) sem sikerült győzelemmel meghálálniuk a drukkereik fantasztikus biztatását.

„Szurkolóink mindhárom mérkőzésen fantasztikusan buzdítottak minket, nagy kár, hogy a csapat nem tudta kihozni magából tudása legjavát. A közönségünk rászolgált volna. Most jól játszottunk, más kérdés, hogy helyzeteket sajnos nem nagyon tudtunk kialakítani. Csalódottak vagyunk, hogy nem jutottunk tovább, de úgy vélem, jobb csapatoktól kaptunk ki. Akárcsak a közelmúltbeli meccseken, megint rögzített helyzetekből kaptunk gólt, pedig korábban az ilyen veszély elhárításában jók voltunk."

OLASZORSZÁG–ÍRORSZÁG 2–0


(A Magyar Televízió felvétele)
EURO 2012
C-CSOPORT, 3. FORDULÓ

OLASZORSZÁG–ÍRORSZÁG 2–0 (1–0)

Poznan, Városi Stadion, 38 794 néző. Vezette: Cakir (török)

OLASZORSZÁG: Buffon – Abate, Barzagli, Chiellini (Bonucci, 57.), Balzaretti – Pirlo – Marchisio, T. Motta, De Rossi – Di Natale (Balotelli, 64.), Cassano (Diamanti, 63.). Szövetségi kapitány: Cesare Prandelli
Kispad: Sirigu, De Sanctis (kapusok), Maggio, Ogbonna, Giaccherini, Montolivo, Nocerino, Borini, Giovinco
ÍRORSZÁG: Given – O'Shea, Dunne, St Ledger, Ward – McGeady (Long, 65.), Whelan, Andrews, Duff – Keane (Cox, 86.), Doyle (Walters, 76.). Szövetségi kapitány: Giovanni Trapattoni
Kispad: Westwood, Forde (kapusok), Kelly, McShane, O'Dea, Gibson, Hunt, Green, McClean

Gólszerző: Cassano (36.), Balotelli (90.)

Kiállítva: Andrews (89.)

A VÉGEREDMÉNY
1. Spanyolország 3 2 1 6–1 +5 7
2. Olaszország 3 1 2 4–2 +2 5
3. Horvátország 3 1 1 1 4–3 +1 4
4. Írország 3 3 1–9 –8 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik