Özil ősei iránti tiszteletből nem ünnepelt

Vágólapra másolva!
2010.10.10. 15:40
null
Mesut Özilnek a futballt igen kedvelő Angela Merkel kancellár asszony is gratulált az öltözőben (Fotó: Reuters)
A német válogatott török származású középpályása, Mesut Özil volt a kulcsfigurája a pénteki Németország–Törökország labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőnek. A Real Madrid középpályásának megmozdulásait kifütyülték a török nézők, ő mégsem ünnepelte gólját – ősei hazája iránti tiszteletből.

„Természetesen nagyon boldog voltam a gól után. Úgy érzem, nagyszerű, hogy sikerült betalálnom ezen a mérkőzésen. Spontán döntés volt, hogy nem ünnepeltem különösebben a gólt. Őseim országa miatti tiszteletből döntöttem így” – nyilatkozta a Real Madrid középpályása, aki a második gólt szerezte a 3–0-s hazai sikerrel véget érő német–török Európa-bajnoki selejtezőn.

A berlini Olimpiai Stadionba kilátogató mintegy 40 000 török néző a találkozó során többször is hangot adott amiatti elégedetlenségének, hogy a török származású Özil nem a török, hanem a német válogatottban szerepel, hangos füttykoncerttel kísérte a középpályás megmozdulásait.

„Kikapcsoltam a külső hatásokat, csak a mérkőzésre koncentráltam. Csak arra figyeltem, hogy jól teljesítsek, s ez sikerült is. A csapat és a német szurkolók támogattak ebben, ennek nagyon örülök” – folytatta Özil, aki hozzátette, hogy természetesen különleges volt számára ez az összecsapás.

A 21 éves futballista játéka kérdéses a Nationalelf soron következő, Kazahsztán elleni selejtezőjén, a törökök elleni meccsen ugyanis bokasérülést szenvedett. A németek orvosi stábja várhatóan csak az utolsó pillanatban dönt arról, hogy Özil játszhat-e kedden.

„Még mindig fáj a bokám, de bízom az orvosokban. Remélem, hogy felépülök, nagyon szeretnék játszani” – bizakodott a világbajnoki bronzérmes középpályás.

Özilt egyébként korábbi gelsenkircheni csapattársa, Hamit Altintop is kritizálta azért, mert a német válogatottban játszik, mondván, egyéni érdekei miatt döntött így. Özil még a meccs előtt válaszolt Altintopnak: „Számomra sosem volt kérdéses, hogy a német válogatottban akarok szerepelni. Hogy miért? Itt élek, itt nőttem fel harmadik generációs bevándorlóként, itt vannak a barátaim, és a német utánpótlás-válogatottakban is szerepeltem.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik