Megint bosnyák-portugál pótselejtező lesz!

Vágólapra másolva!
2011.10.13. 13:21
Címkék
Csütörtök kora délután kisorsolták a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság pótselejtezőinek párosítását. A slágerösszecsapásnak a Bosznia-Hercegovina–Portugália ütközet számít, a két csapat ugyanis már a 2010-es világbajnoki pótselejtezőn is összekerült egymással. Ezenkívül Törökország–Horvátország, Észtország–Írország és Csehország–Montenegró párharcot rendeznek az Eb-részvételért.

A lengyelországi Krakkóban (bár ebben a városban nem rendeznek majd mérkőzést az Eb-n) nyolc válogatott képviselői izgulhattak. A mai sorsoláson mindenki számára kiderült, melyik csapat lesz az utolsó akadály a 2012-es Európa-bajnokságra vezető úton. A pótselejtező előtt a selejtezőcsoportok második helyezettjei várták Fortuna döntését – természetesen a legjobb második, Svédország kivételével, amely már biztosította helyét a lengyel-ukrán közös rendezésű tornán.

A sorsolást a Sheraton Hotelben rendezték az UEFA főtitkára, Gianni Infantino vezetésével, akinek munkáját az egykori nyolcvanszoros lengyel válogatott sztár, Zbigniew Boniek segítette.

„Ez a sorsolás egy mérföldkő, amellyel közelebb kerülünk a jövő júniusi lengyel-ukrán közös rendezésű tornához. Ez mindössze a harmadik pótselejtezős sorsolás az Európa-bajnokságok történetében, de az első, amelyet az egyik házigazda otthonában rendeznek" – mondta Infantino még a sorsolás előtt.

A pótselejtező párharcainak első mérkőzését november 11-én vagy 12-én, a visszavágókat november 15-én bonyolítják. Ha szükséges, a visszavágó után hosszabbítással, majd tizenegyesrúgással döntik el a kijutó kilétét.

Gianni Infantino (balra) és Zbigniew Boniek „elrendezte” a csapatok sorsát (Fotó: action Images)
Gianni Infantino (balra) és Zbigniew Boniek „elrendezte” a csapatok sorsát (Fotó: action Images)

A SORSOLÁS

Boniek elsőre Törökországot húzta ki az előzetesen nem kiemeltek közül. Azt pedig előre lehetett tudni, hogy a félholdasok ellenfele bárki is lesz, az slágermérkőzésnek számít majd. Pláne úgy, hogy ellenfélként végül Horvátországot kapták a törökök.

A két csapat összecsapása gyakorlatilag visszavágója lesz a 2008-as Eb-negyeddöntőnek: akkor Bécsben Ivan Klasnic a 119. percben szerezte meg a vezetést a horvátoknak, majd a török Semih Sentürk 122. percben tizenegyesrúgásokra mentette a mérkőzést. Az idegek harcát pedig Törökország bírta jobban.

A TÖRÖK-HORVÁT CSATA A 2008-AS EB-N


A második párban Észtország és Írország került össze. Bármelyik is jut ki az Eb-re, az az előzetes várakozások tükrében kisebb meglepetésnek mondható. Az írek számára ez lesz a hatodik pótselejtező világversenyek előtt, korábban ötből mindössze egyszer kerültek ki győztesen.

Harmadszor az egyetlen korábbi Európa-bajnokot, amely még nem jutott ki a 2012-es viadalra, Csehországot párosították össze a selejtezőcsoportban Anglia mögött második helyen végző Montenegróval.

Így az utolsó párosítás már borítékolható volt: megismétlődik a 2010-es világbajnoki pótselejtező, amelyen Portugália kettős győzelemmel jutott tovább Bosznia-Hercegovina ellen. Cristiano Ronaldóéknak most alighanem nehezebb dolguk lesz majd...

PORTUGÁLIA–BOSZNIA-HERCEGOVINA PÓTSELEJTEZŐ A 2010-ES VB-ÉRT

Portugália–Bosznia 1–0


Bosznia–Portugália 0–1



EURO 2012
A PÓTSELEJTEZŐ PÁROSÍTÁSA
Törökország–Horvátország
Észtország–Írország
Csehország–Montenegró
Bosznia-Hercegovina–Portugália
Az első mérkőzéseket november 11-én és 12-én rendezik, a visszavágókat egységesen november 15-én. Az első mérkőzéseket az elöl lévő csapat otthonában játsszák.
ELŐZETES KIEMELÉSEK A KOEFFICIENSEK ALAPJÁN
KIEMELTEK
Horvátország (32.723 pont)
Portugália (31.202)
Írország (28.203)
Csehország (27.982)
NEM KIEMELTEK
Törökország (27.601)
Bosznia-Hercegovina (27.199)
Montenegró (21.876)
Észtország (20.355)

AZ EURO 2012 MEZŐNYE ÉS A RÁJÁTSZÁS RÉSZTVEVŐI
BIZTOS RÉSZTVEVŐK CSOPORTMÁSODIKOK
CSOPORTGYŐZTESEK LEGJOBB MÁSODIKKÉNT TOVÁBBJUT
NÉMETORSZÁG 1. SVÉDORSZÁG (E)
OROSZORSZÁG
OLASZORSZÁG A RÁJÁTSZÁS RÉSZTVEVŐI
FRANCIAORSZÁG 2. Portugália (H)
HOLLANDIA 3. Horvátország (F)
GÖRÖGORSZÁG 4. Írország (B)
ANGLIA 5. Bosznia-Hercegovina (D)
DÁNIA 6. Csehország (I)
SPANYOLORSZÁG 7. Észtország (C)
RENDEZŐK 8. Montenegró (G)
LENGYELORSZÁG 9. Törökország (A)
UKRAJNA
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik