Három pontot ért a gyors cseh „sokk-matt”

Vágólapra másolva!
2012.06.12. 17:51
null
<strong>A görög szurkolókon semmi sem múlott – <a href="javascript:void()" onclick="initializeNGallery('gorogorszag_csehorszag')">KATTINTSON, GALÉRIA NYÍLIK!</a></strong> (Fotók: Reuters)
Nyílttá tette az A-csoportot Csehország a labdarúgó Európa-bajnokságon, miután a második fordulóban 2–1-re legyőzte Görögországot. Michal Bílek legénysége már a hatodik percben két góllal vezetett, a dél-európaiak csak a fordulás után eszméltek fel – a csereként beálló Theofanisz Gekasz találata azonban csak a szépítéshez volt elég.

A MÉRKŐZÉS ONLINE TUDÓSÍTÁSÁT IDE KATTINTVA ÉRHETIK EL!

A TALÁLKOZÓ ELŐZMÉNYEI

Újabb csoportkör kezdődik a 2012-es Eb-n. Az elmúlt négy napban nyolc meccset, húsz gólt, két piros lapot és egy kihagyott büntetőt láthatott a közönség, a körforgás kedden kezdődik elölről – reméljük, hasonlóan sok izgalommal és eseménnyel.

Fernando Santos görög szövetségi kapitánynak fel kellett ráznia alakulatát, amely az első fordulóban a társrendező lengyelekkel ikszelt (1–1), ráadásul büntetőt is hibázott. Az első mérkőzésen két sárga lap után kiállított Szokratisz Papasztathopulosz eltiltását tölti, így nem léphet pályára a csehek ellen, míg Avraam Papadopulosz térdsérülése miatt már nem szerepelhet a 2012-es Eb-n. Az Olympiakosz Pireusz hátvédjét egyébként ma meg is műtötték Augsburgban.

Michal Bílek, a csehek szövetségi kapitánya az UEFA-nak elárulta a keddi meccs előtt: szeretnék elkerülni az első mérkőzésen elkövetett hibákat, amelyek oda vezettek, hogy 4–1-es vereségbe szaladtak Oroszország ellen.

Egy kis statisztika: a két csapat legutóbbi négy meccsén a csehek gólt sem tudtak szerezni, két 0–0-s döntetlen mellett a görögök kétszer 1–0-ra győztek. Bílek legénységének védelme amúgy sem nevezhető acélosnak: legutóbbi három Eb-meccsén Csehország legalább három gólt kapott.

A MÉRKŐZÉS

A görögök fehérben, a csehek szokásos piros szerelésükben léptek pályára. Nem mondhatni, hogy sokat teketóriáztak volna a csapatok: a 3. percben Petr Jirácek kapott zseniális indítást Hübschmantól, majd kilépett védője mellett, és a tizenhatosról ballal a kapuba lőtt (Kosztasz Halkiasz csak beleérni tudott a labdába) – ezzel megszületett a 2012-es Eb eddigi leggyorsabb gólja. 0–1

Apropó, ha már Halkiasz: a rutinos görög kapus 18 évvel és 139 nappal idősebb csapattársánál, Kosztasz Fortunisznál – akár az édesapja is lehetne.

Jirácek szerzett vezetést a cseheknek a 3. percben (Fotó: Reuters)
Jirácek szerzett vezetést a cseheknek a 3. percben (Fotó: Reuters)

Még felocsúdni sem volt időnk, máris növelte előnyét Csehország: Gebre Selassie rohant el a jobb oldalon, középre gurítását a berobbanó Václav Pilar sodorta a kapuba – a görög védelem ezúttal sem állt a helyzet magaslatán, a cseh játékosról estében pattant a labda a dél-európaiak kapujába. 0–2

Soha jobb kezdést! Hat perc alatt máris két gólt láthattunk a csehektől – amihez azért kellett a görög védelem bizonytalankodása is –, ilyenre korábban egyetlen válogatott sem volt képes az Európa-bajnokságok történetében. Az eddigi rekordot Hollandia tartotta: az oranjének 15 perc kellett a kétgólos vezetéshez Németország ellen – ne feledjük, azon a kontinenstornán mindkét együttes az elődöntőig menetelt.


Pilar nem egy esetlen futballista: góljával növelte előnyét Csehország
Pilar nem egy esetlen futballista: góljával növelte előnyét Csehország

A görögök feleszméltek a kezdeti sokkból, Vaszilisz Toroszidisz beadását Jorgosz Szamarasz tette volna kapura, ha nem lett volna lesen. Szegény Halkiasz: nem elég, hogy hat perc alatt két gólt kapott, még meg is sérült, így a 38 éves kapust le kellett cserélni.

Jirácek akkora lendületbe jött, hogy még Stephane Lannoy játékvezetőt is felborította, amikor indítani igyekezett. A mérkőzés első sárgáját begyűjtő Tomás Rosicky tesztelte először a nemrég beállt görög kapust, ám Szifakisz könnyen hárította a távoli lövést.

Fél óra elteltével sem lehetett mondani, hogy a görögök magukhoz tértek volna a kezdeti sokk után. Fernando Santosnak változtatnia kell, mert Petr Cech egyelőre inkább csak nézőként van jelen a találkozón.

A 41. percben Toroszidisz adott be a jobb oldalról, Fotakisz pedig a hálóba fejelt – a francia bíró les miatt érvénytelenítette a találatot. Ez közel volt. A hajrára kicsit magukhoz tértek a görögök, elkezdtek futballozni, ám a meg nem adott gól megtörte lendületüket, az első félidő így 2–0-s cseh vezetéssel zárult.

NEM ÉLETBIZTOSÍTÁS
A csehek számára nem feltétlenül jó előjel, hogy 2–0-ra vezetnek a félidőben, ugyanis a négy évvel ezelőtti Eb-n is ugyanennyire vezettek a törökök ellen, akik végül 3–2-re fordítottak. 1996-ban az oroszok is ugyanilyen hátrányból fordítottak a csehek ellen, ám akkor döntetlen lett a vége (3–3).

Az első játékrészben 51:49 volt a labdabirtoklás aránya a kétgólos előnybe kerülő Csehország javára. Kapura a csehek hatszor, a görögök kétszer lőttek, előbbiek háromszor találták el ellenfelük kapuját, utóbbiak kétszer. Lesek tekintetében a görögök előnye tetemes volt az első félidőben (5:0), míg a szabálytalanságokat inkább a csehek követték el (11:3 volt a javukra).

Érdekes döntésre szánta el magát Michal Bílek: lecserélte a szünetben Tomás Rosickyt – az Arsenal középpályása jól futballozott az első félidőben, váltásnak oka vagy sárga lapja, vagy egy esetleges sérülés lehetett.

Gekasz kíméletlenül kihasználta Cech hibáját
Gekasz kíméletlenül kihasználta Cech hibáját

A langyos első percek után magasabb fokozatba kapcsolt Görögország: az 53. percben a csereként beálló Gekasz használta ki Cech hibáját, ugyanis a Chelsea kapusa saját védőjével összefutva kiejtette a labdát, Gekasz pedig köszönte szépen, az üres kapuba gurított. 1–2 (Minden bizonnyal az Eb eddigi legnagyobb potya gólja volt ez). Fernando Santosnak zseniális a hetedik érzéke: a Lengyelország elleni nyitó meccsen is csereembere szerzett gólt, most is.

Ez a görög gól nagyon kellett a meccsnek, hiszen abszolút nyílttá tette azt. A görögök minden követ megmozgattak az egyenlítő gólhoz, a 72. percben Gekasz kapott forintos labdát, ám a partjelző lest intett – a visszajátszások a reklamáló görögöket igazolták, a francia asszisztens ezúttal tévedett.

Az utolsó negyedórában a görögök görcsösen próbálkoztak, ám a cseh védelem állta a sarat, sőt, kontrákat is vezetett a Bílek-csapat. A rengeteg eladott labda és szabálytalanság megtörte a játék ritmusát, sok volt a játékmegszakítás, ami nehezített Gekaszék dolgát.

A hajrában már nem változott az eredmény, így a cseh válogatott – amely megrázta magát az első körös vereség után – 2–1-re legyőzte Görögországot, így életben tartotta továbbjutási esélyeit, sőt, nyílttá tette az A-csoportot.


GÖRÖGORSZÁG–CSEHORSZÁG 1–2


(A Magyar Televízió felvétele)
EURO 2012
A-CSOPORT, 2. FORDULÓ
GÖRÖGORSZÁG–CSEHORSZÁG 1–2 (0–2)
Wroclaw, Városi Stadion, 41 105 néző. Vezette: Lannoy (francia)

Görögország: Halkiasz (Szifakisz, 23.) – Toroszidisz, K. Papadopulosz, Kacuranisz, Holevasz – Fotakisz (Gekasz, a szünetben), Maniatisz, Karagunisz – Szalpingidisz, Szamarasz, Fortunisz (Mitroglu, 71.). Szövetségi kapitány: Fernando Santos

Cserék: Corvasz, Cavelasz, Malezasz, Makosz, Ninisz, Fetfacidisz, Liberopulosz

Csehország: Cech – Gebre Selassie, Sivok, Kadlec, Limbersky – Hübschman, Plasil – Jirácek, Rosicky (Kolár, a szünetben; Rajtoral, 91.), Pilar – Baros (Pekhart, 64.). Szövetségi kapitány: Michal Bílek

Cserék: Lastuvka, Drobny, Suchy, Hubník, Rezek, Petrzela, Darida, Necid, Lafata

Gólszerző: Gekasz (53.), ill. Jirácek (3.), Pilar (6.)
A CSOPORT ÁLLÁSA
A CSOPORT M Gy D V L–K Gk P
1. Oroszország 1 1 4–1 +3 3
2. Csehország 2 1 1 3–5 –2 3
3. Lengyelország 1 1 1–1 0 1
4. Görögország 2 1 1 2–3 –1 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik