Nemzetisport.hu 2012.06.11 17:53 Frissítve: 2014.11.19 01:54

Békés döntetlen a francia-angolon

Hétfőn – utolsóként – a D-csoportban is elindultak a küzdelmek, mégpedig egy vérbeli örökrangadóval, a Franciaország–Anglia mérkőzéssel. Az első félidő derekán egy viszonylag gyors gólváltást láthattunk, ettől eltekintve azonban nem hozott magas színvonalat a mérkőzés, és izgalmaknak is híján voltunk.

Már a meccs előtt volt mivel emelni az angol tábor hangulatát (Fotók: Reuters, Action Images)

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA!

A MÉRKŐZÉS ELŐTT

A francia szövetségi kapitány, Laurent Blanc szerint igazi erőfelmérő az angolok elleni mérkőzés, amelyre egyik gárda sem a legjobb előjelekkel készülődött: a Blanc-csapatból például kiesett sérülés miatt a középpálya erős embere, Yann M'Vila, ráadásul két helyettese, Alou Diarra és Blaise Matuidi sincs tökéletes erőállapotban.

BEHARANGOZÓ
Az angolok ellenünk mindig kettőzött erővel küzdenek
Igaz, az örök rivális az angolokhoz képest még mindig remekül állt humán erőforrás tekintetében, hiszen utóbbiak kezdőjéből Frank Lampard, Gary Cahill és Gareth Barry is kiesett a torna előtt, és egyetlen nemzetközi szinten is magasan jegyzett támadójuk, Wayne Rooney eltiltását tölti.

„Olyan játékosok alkotják a csapatot, akik a széles körben topbajnokságnak tartott Premier League kiemelkedő sztárjai, és akiknek nagyszerű produkcióit heti rendszerességgel láttam" – tett hitet övéi mellett Roy Hodgson, a háromoroszlánosok mestere, és bizony rá is fért a szakértők és a szurkolók egy része által már jó előre leírt csapatra némi biztatás és bizalom.

KATTINTSON, GALÉRIA NYÍLIK!

A kezdőket elemezve francia oldalon semmilyen meglepetést nem regisztrálhattunk, az angoloknál viszont a gyepen hallgatta a himnuszokat a sokszor az Arsenalból sem kiemelkedő fiatal szélső, Alex Oxlade-Chamberlain, akinek kollégája, Ashley Young végül nem a csatársorban vagy valamelyik szélen, hanem a klasszikus karmester pozíciójában helyezkedett el; az egy szem támadó pedig klubtársa, Danny Welbeck lett.

Hosszasan idézhetnénk statisztikákat, esélyelemzéseket, de higgyék el, egy ilyen történelmi háttérrel megspékelt mérkőzésen csöppet sem számít a sportbéli távoli vagy közelmúlt, hiszen minden pályára lépő futballista tudja, történhet bármi: ha kikapnak az ősi riválistól, egyhamar nem bocsájtja meg nekik odahaza ezt a sajtó és a szurkolótábor.

A MÉRKŐZÉS

Nagyobb elánnal kezdtek az angolok, a két szélen szerették volna meglepni a kék mezes gallokat, majd szép lassan alábbhagyott lendületük – a franciák eleinte kissé álmosan tevékenykedtek, de a tizedik perc tájékára határozottan átvették a mérkőzés irányítását. Az első izgalmas helyzetekre is eddig az időpontig kellett várni: előbb Franck Ribéry cselezgetett az ötös bal sarkán, de kissé gyámoltalan volt, majd egy szöglet pördült ki Joe Hart kezéből, ám megúszta.

NAPI BM

Egy percre rá az agilis Samir Nasri előállt a torna legdrágább lövésével, amely fél méterrel elsuhant a jobb sarok mellett, de véget vetett egy fotóapparát földi pályafutásának, majd Ribéry passzolt néhány szép csel után a felfutó Yohan Cabaye-nak rosszabbik, azaz jobb lábára.

A középpályás nem sokkal később megmutatta, hogy képes pontosan lőni a 16-osról megfelelő lábával, nagyot is kellett vetődnie Hartnak, majd  James Milner rosszabbik, azaz bal lábával hagyta ki a mérkőzés első ziccerét: Young szép passzát elvitte már a kapus mellett is, de kisodródva csak az oldalhálóba tudott lőni.

Milner ziccere: eddig jó...

A 24. percben a labdabirtoklási arány 50:50 százalékon állt, a mérkőzés izgalmi mutatója pedig a forint svájci frankhoz viszonyított erősségének szintjén; jellemző módon a partjelzők a támadások követése közben oldalazva futva is meg-megálltak, hogy bevárják mögöttük a lemaradó szélsőket...

Az első fél órához érve vezetést szereztek az angolok: Gerrard végzett el egy szabadrúgást a jobb oldalról, amelyet az ötös túlsó végéről Joleon Lescott fejelt a rövid sarokba. 0–1, vége a lövészárok-háborúnak.

Joleon Lescott vezetést szerez az angoloknak

 

AZ ANGOLOK VEZETŐ TALÁLATA

 

NAPI BM
„Aki az észrevehetetlen Benzema és az ügyetlenkedő Welbeck kapcsán a nagy csatáregyéniségek hiányán óhajt lamentálni az egykor oly legendás válogatottaknál, annak elmondjuk, hogy az angoloknál három, a franciáknál két gól kellett a házi gólkirályi címhez a selejtezősorozatban. Ezt a gólt is egy hátvéd szerezte."

A találathoz négy dolog kellett a remek beadáson kívül: sokkal előtte ugyebár Cahill sérülése és Rio Ferdinand távolmaradása, picivel korábban a francia kapus, Hugo Lloris földhöz ragadása, közben pedig Alou Diarra lemaradása.

Diarra szinte „beadásfordultával" egyenlített, de közeli fejesét Hart kiütötte a léc alól, a kipattanót pedig mellé fejelte a szűrő.

A 39. percben már nem úszták meg a háromoroszlánosok: Patrice Evra és Ribéry játszott össze a 16-os bal sarkánál, utóbbi visszagurítását Samir Nasri 17 méterről  a jobb alsóba bombázta. 1–1

Hart vetődik, hiába, Nasri lövése a hálóban köt ki
EZ SEM VOLT CSÚNYA! NASRI-VILLÁM JOBBRÓL

A játékrész hajrájában megvillant Karim Benzema is, de kiszorított helyzetből leadott lövését védte Hart.

A szünet után a franciák kezdtek aktívabban, de Milner is besegített nekik egy borzalmas hazaadással, szerencséjére Nasri már túl közel volt Harthoz, amikor elcsípte a labdát, így mentett a középpályás elől másik citys klubtársa.

NAPI BM
Mit keres meccs közben Benzema Párizsban egy sportboltban? – megtudhatja online közvetítésünkből.

Ezt követően rohamosan esett a színvonal, az angolok úgy védekeztek, mint nemrégiben a Chelsea: a négy, egy vonalban helyezkedő védő előtt 5-8 méterre, párhuzamosan állt négy középpályás, levegőhöz és területhez sem juttatva a franciákat. Akinél hiányzott egy kreatív karmester, aki váratlan húzásokra lett volna képes, és ezúttal a szélső hátvédektől sem érkezett támogatás, Benzema néha egyenesen a szűrők mögé hátrált, hogy labdához jusson.

Az angolok támadásairól sokat sejtet, hogy Welbeck jó néhányszor megfordult saját 16-osán belül akkor is, amikor nem volt szöglet, fanjaik is csak egy-egy beívelt szabadrúgáskor ugrottak fel a helyükről.

Sarabolás közben valósággal felüdülésnek számított egy kapu közepébe tartó Benzema-lövés a 65. percben – mi tagadás, egy-egy kormányváltáskor élénkebben rohamozzák meg a jól fizető állásokat, mint itt tettek a futballisták az ellen állásaival. A 70. perctől a közönség még ébren lévő része már folyamatosan fütyült, és ezt mindkét csapat bátran magára vehette.

A hajrára fordulva Hodgson kettős cserére szánta el magát: bejött egy csatár, Jermain Defoe és a néha a Liverpoolból is kifütyült középpályás, Jordan Henderson; Blanc erre két kreatív középpályás, Hatem Ben Arfa és Marvin Martin bevetésével válaszolt. Sikertelenül.

A végére egészen békéssé szelídült a hangulat a két ősi rivális mérkőzésén, a hangulat néha már az antant legszívélyesebb korszakát idézte – jóval a hármas sípszó előtt fel is harsant egy olyan húszezres füttykoncert...

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA!

A FRANCIA SZURKOLÓ ELALUDT A MECCSEN

 

 

 

 EURO 2012
D-CSOPORT, 1. FORDULÓ
FRANCIAORSZÁG–ANGLIA 1–1 (1–1)
Doneck, Donbasz Arena, 42 400 néző. Vezette: Rizzoli (olasz)
FRANCIAORSZÁG: Lloris – Debuchy, Rami, Mexes, Evra – Nasri, Cabaye (Ben Arfa, 84.), A. Diarra, Malouda (Martin, 84.), Ribéry – Benzema. Szövetségi kapitány: Laurent Blanc
Kispad: Mandanda, Carrasso (kapusok), Réveillere, Koscielny, Clichy, Valbuena, Matuidi, Ménez, M’Vila, Giroud
ANGLIA: Hart – G. Johnson, Terry, Lescott, A. Cole – Milner, Gerrard, Parker (Henderson, 78.), Oxlade-Chamberlain (Defoe, 77.) – Young – Welbeck (Walcott, 90.). Szövetségi kapitány: Roy Hodgson
Kispad: Green, Butland (kapusok), M. Kelly, Baines, Ph. Jones, Jagielka, Downing, Carroll
Gólszerző: Nasri (39.), ill. Lescott (30.)
A D-CSOPORT ÁLLÁSA AZ 1. FORDULÓ UTÁN 
 1. Ukrajna 1 1 2–1 +1 3
 2. Anglia 1 1 1–1 0 1
     Franciaország 1 1 1–1 0 1
 4. Svédország 1 1 1–2 –1 0