Roy Hodgson – edzőportré

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2012.06.07. 13:24
null
Roy Hodgson (Forrás: Action Images)
Címkék
Az 1947-ben született Roy Hodgson 36 éven át edzősködött, 18 csapatot irányított, köztük három válogatottat, a svájcit, a finnt és az arab emírségbelit, mielőtt elérte minden angol menedzser célját: 2011 tavaszán a „háromoroszlánosok" szövetségi kapitánya lett.
Roy Hodgson
Nemzetisége: angol
Születési hely: Croydon
Születési idő:1946.06.18.

Pozíció: szövetségi kapitány/védő

Válogatottja: Anglia
Korábbi klubjai játékosként: Crystal Palace, Tonbridge Angels, Gravesend and Northfleet, Maidstone United, Ashford Town, Berea Park, Carshalton Athletic
Korábbi klubjai edzőként: Halmstad, Bristol City, Oddevold, Örebro, Malmö FF, Neuchatel Xamax, Svájc, Internazionale, Blackburn Rovers, Grasshopper, Köbenhavn, Udinese, Egyesült Arab Emirátusok, Viking, Finnország, Fulham, Liverpool, West Bromwich Albion
Sikerei edzőként: svéd bajnok (1976, 1979, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989), Svéd Kupa-győztes (1986, 1989), dán bajnok (2001), dán Szuperkupa-győztes (2001), vb-résztvevő (1994), Eb-résztvevő (2002), az év edzője a Premier League-ben (2010)

„Roy Hodgson pályafutása során nyolc bajnoki címet szerzett csapataival, és a Premier League jelenlegi edzői közül ő az egyetlen angol szakember, aki elnyerte az év edzője címet Angliában – állt az Angol Labdarúgó-szövetség közleményében. – Rutinos szakember, jelen helyzetben a legjobb választás."

Hodgson egy jól indult (a Crystal Palace neveltje), de erősen felejthetőre sikeredett, ám egy dél-afrikai légióskodást is (Berea Park) tartalmazó labdarúgó karrier után 1976 januárjában kezdett el edzősködni – Svédországban, a Halmstad gárdájában, jó barátja és ott dolgozó kollégája, Bob Houghton invitálására. Huszonnyolc éves volt ekkor mindössze. Érdekes módon Skandináviában érte el legnagyobb klubsikereit, később a svéd Malmővel és a dán Köbenhavnnal nyert kupahalmokat.

A nagyvilág a svájci Neuchatel Xamaxszal elért európai győzelmei alkalmával figyelt fel edzői tevékenységére, ugyanis a Real Madrid és a Celtic is a kiscsapat áldozata lett, majd az egykori realos Uli Stielike utóda lett a svájci válogatottnál. „Az 1994-es világbajnokságon egy kivételes képességű tagokat felvonultató generációval játszott nyolcaddöntőt a helvét nemzeti csapat. A spanyoloktól ugyan 3–0-ra kikaptak, de a Pascolo – Hottiger, Herr, Geiger, Quentin (Studer, 58.) – Ohrel (Subiat, 73.), Brégy, Sforza, Bickel – Knup, Chapuisat csapat egyáltalán nem vallott szégyent. Abból a gárdából egyébként Nestor Subiat megfordult a St.-Étienne-ben, Stéphane Chapuisat a Dortmundban, Marco Grassi a Monacóban, Alain Sutter a Bayern Münchenben, Adrian Knup és Sébastien Fournier a Stuttgartban, Christophe Ohrel a Rennes-ben, Marc Hottiger a Newcastle-ben, Ciriaco Sforza pedig az Interben, a Bayernben és a Kaiserslauternben is" – idézzük vb-adatbankunk idevágó részét.

Az 1996-os Európa-bajnokság selejtezősorozata során a világranglista 3. helyéig emelte fel az alpesi ország nemzeti együttesét hősünk, majd a torna előtt inkább átült az Inter kispadjára, ám itt rajtaütésszerűen megbukott. A Blackburnnel szintén, pedig az olaszoknál olyan klasszisai voltak, mint Gianluca Pagliuca, Giuseppe Bergomi, Roberto Carlos, Javier Zanetti, Nicola Berti, Paul Ince, Marco Branca, Benito Carbone, Maurizio Ganz, Jocelyn Angloma, Sforza, Aron Winter, Youri Djorkaeff, Nwankwo Kanu és Iván Zamorano; Angliában pedig Tim Flowers, Stéphane Henchoz, Colin Hendry, Damien Duff, Martin Dahlin, Kevin Gallacher vagy Chris Sutton.

A Grasshopper, Udinese, Emírség, Viking FK, finn válogatott (nem tudta őket kijuttatni az Eb-re) körút után érkezett meg a Premier League-be, a Fulhamhez, 2007-ben. Három idény alatt felfuttatta a londoni kiscsapatot, a biztos bennmaradás mellett bejutottak az Európa-liga döntőjébe is Gera Zoltánék. Hodgsont cserébe megválasztották 2010-ben az idény menedzserének, a szavazás történetének legjelentősebb különbségével; majd a Liverpool csábította el, ám az eredménytelenség és a szurkolók elégedetlensége miatt 2011 januárjában, alig 31 mérkőzés után menesztették. Ezzel ő lett a klub történetének legrövidebb ideig dolgozó vezetőedzője...

Egy hónappal később, 2011 elején ismét munkát kapott (2010 tavaszán még az Inter és a Wolfsburg is hívta): a West Bromwich Albion élére nevezték ki, és a nem különösebben acélos gárda a 10. helyen állt az élvonalban, amikor bejelentették, hogy ő lesz Fabio Capello utóda. „Nem akartuk elengedni Royt, mert nagyon nehéz lesz megoldani pótlását – mondta Jeremy Peace, a WBA elnöke a BBC-nek. – Persze megértjük ambícióit, minden edző álma, hogy hazája válogatottját irányíthassa."

„Nagyon várom, hogy elkezdhessem a munkát, amiről ugyebár mindenki tudja, nem könnyű feladat. Abban bízom, hogy sikerül mindenkit magam mögé állítanom – mondta a szövetséggel négyéves megállapodást aláíró Hodgson. – Először is a játékosokkal kell megtalálnom a közös hangot. Sokszor léptem már be olyan öltözőbe, ahol a játékosok többségét nem ismertem, de az esetek többségében helyt álltam. Itt a közös cél, hogy Angliáért küzdjünk, mindenek fölött áll, ami megkönnyítheti a dolgom."

Rá is fér, hiszen korántsem világverő a „háromoroszlános" gárda, amely legjobbját, Wayne Rooneyt eltiltás miatt kénytelen lesz nélkülözni az Eb első két csoportmérkőzésén.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik