Euro 2012: Van Marwijk távozik a holland válogatott éléről

Vágólapra másolva!
2012.06.27. 22:27
null
Van Marwijk lemondott a szövetségi kapitányi posztról (Fotó: Action Images)
Címkék
Bert van Marwijk, miután egyeztetett a szövetség vezetőivel, lemondott a magyarokkal azonos világbajnoki selejtezőcsoportban szereplő holland labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányi posztjáról.

 

A korábban a Feyenoordnál és a Borussia Dortmundnál is dolgozó Van Marwijk 2008-ban került a válogatotthoz, amelynél Marco van Bastent váltotta. Az első 16 találkozójából mindössze egyet veszített el. A hollandok az irányítása alatt a 2010-es dél-afrikai vb-n egészen a döntőig meneteltek, ahol csak a spanyolok tudták megállítani őket.

Az Eb-selejtezőben kilenc győzelem mellett mindössze a svédekkel szemben maradt alul az oranje. A felkészülési meccseken már több kellemetlen meglepetés is becsúszott, mégis a legtöbben a favoritok között emlegették a hollandokat.

Ehhez képest a hollandok dicstelenül távoztak a lengyel-ukrán közös rendezésű kontinenstornáról, amelyen a „halálcsoportnak" titulált négyesben sorrendben a dánoktól, a németektől és a portugáloktól is kikaptak. Van Marwijk, akivel decemberben hosszabbított a szövetség 2016-ig, még ezután sem látta veszélyeztetve a pozícióját, most mégis a lemondás mellett döntött.

„Hálásak vagyunk Van Marwijknak, akivel kivételesen szerepelt a válogatott a 2010-es vébén. Természetesen szomorú, hogy elválnak az útjaink, de realistának kell lennünk" – mondta Bert van Oosteven, a holland szövetség igazgatója.

Van Marwijk összesen 52 meccsen irányította az oranjét, 34 győzelem mellett 10 döntetlen és 8 vereség volt a mérlege.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik