Egy álommal kevesebb: nyertek a svédek

Vágólapra másolva!
2011.10.07. 18:08
Címkék
A 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőinek E-csoportjában a svédek legyőzték idegenben a finneket. A finnekkel még megmérkőző magyar válogatott így a 3. helyen zár a csoportban.

A svédek győzelmével elszálltak a magyar remények (Fotó: Aftonbladet.se)
A svédek győzelmével elszálltak a magyar remények (Fotó: Aftonbladet.se)
A svédek győzelmével elszálltak a magyar remények (Fotó: Aftonbladet.se)
A svédek győzelmével elszálltak a magyar remények (Fotó: Aftonbladet.se)
A svédek győzelmével elszálltak a magyar remények (Fotó: Aftonbladet.se)

A találkozó előtt mindenki igyekezett hangsúlyozni, hogy itt bizony szó sem lehet „barátságos” mérkőzésről, amelyen a finnek a „nekik már úgyis mindegy, a negyedik helynél előrébb már nem végezhetnek, minek törjék össze magukat” mentalitással lépnek pályára. A két fél a sajtóban már egymásnak esett, a finnek Zlatan Ibrahimovicot Harisnyás Pippiként mutatták be, válaszul a svédek az AC Milan sztárjából Gullivert kreáltak, aki a liliputi finneket a markában tartja.

A két csapat júniusi összecsapásán a svédek a triplázó Ibrahimovic vezérletével 5–0-ra kiütötték a finneket, így a hazaiakban alighanem dúlt a revánsvágy. Nem volt a legjobb hír számunkra, hogy a finn együttes házi gólkirálya, Mikael Forssell nem volt tagja a kezdőcsapatnak, csak kispados.

Viszonylagos nyugalomban indult a mérkőzés, egyik csapat sem esett a másiknak, de Joona Toiviónak egyszer már kellett saját tizenhatosán belül tisztáznia, ezt gond nélkül megtette.

A 6. perc elején Roman Eremenko nagyszerű indítása után Väyrynen került óriási ziccerbe a rosszul kilépő svéd védőknek köszönhetően, ám 12 méteres kapáslövése a léc fölött zúgott el. Közel volt a finnek vezető gólja!

A 8. percben azonban nemcsak közel volt, hanem meg is született a svédek vezető gólja, Kim Källström zseniális indításával Sebiastian Larsson lépett ki egyedül, és ő higgadt volt: 10 méterről, jobbal kilőtte a jobb alsó sarkot. 0–1

A nagyon nehéz időjárási körülmények közepette a finnek megállás nélkül rohamoznak, Teemu Pukki lövési próbálkozását is blokkolták a svédek.

A jelenlegi házigazdák nem túl fényes közelmúltbeli mérleggel rendelkeznek a svédek ellen, legutóbb 2001. február 1-jén bizonyultak jobbnak, méghozzá idegenben, 1–0-ra nyertek. A két válogatott utóbbi tíz találkozóján a finnek egyszer győztek, egy ízben döntetlent értek el, míg a többi meccsen kikaptak a svédektől.

A 18. percben újra felszisszenhettünk, ismét Pukki szánta el magát lövésre, 23 méterről leadott bombáját azonban Isaksson a léc fölé simogatta.

SZAVAZÁS

Ön szerint hányadik helyen végez a Eb-selejtezők során csoportjában a magyar labdarúgó-válogatott?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A kisebb visszaesés után nagyon nyomtak a svédek, előbb Majstorovic szöglet utáni fejese kerülte el a jobb felső sarkot, majd Ibrahimovic elől kellett nagyot menteniük a védőknek.

Érdekesség, hogy egyedül az E-csoportban nem volt még döntetlen eddig – nagyon reméljük, hogy ez a sorozat ma megszakad, de üsse kavics, nyerjenek csak a finnek!

A 25. percben Alexander Ring 20 méteres lökete süvített el a léc felett, hiába reklamált szögletet, nem kapott.

A megállás nélkül özönvízszerűen szakadó esőben Ring távoli próbálkozása hiába csúszott meg a füvön, sajnos a kapu jobb sarka mellett kötött ki a labda. De továbbra is nyomtak a finnek, egy gól pedig bármikor összejöhetett volna.

Pukki készítette le Eremenkónak nagyszerűen a labdát, utóbbi 17 méteres, bal alsóra tartó tekerését azonban szépen védte Isaksson.

Egyes források szerint 84, de a Finnországban mértékadónak számító yle.fi internetes portál statisztikai cikke szerint 85 hivatalos mérkőzést vívott eddig Finnország Svédország ellen (valószínűleg vita van azzal kapcsolatban, hogy az egyik meccset hivatalosnak számítsák-e vagy sem, ezért található eltérő szám a különböző nyilvántartásokban). De bármelyik számítást is vesszük alapul, a finnek nem jönnek ki jól belőle. Az első alapján 64, a második szerint 65 alkalommal szenvedtek vereséget, kilenc győzelem és 11 döntetlen mellett. A gólkülönbség az yle.fi adatai szerint 290–94 a svédek javára.

A két csapat előző találkozásánál szabadrúgásból vezetést szerző Källström veszélyes pontrúgásába ezúttal Väyrynen bele tudta tenni a fejét, így kevéssel a léc fölött zúgott el a labda.

A 40. percre fordulva Eremenko nagy indítása csúszott meg a kelleténél jobban a vizes füvön, így Kasper Hämäläinen elől a kifutó Isaksson meg tudta kaparintani a labdát.

Egy perc hosszabbítás után véget ért az első félidő, a finnek továbbra is egygólos hátrányban voltak. A szünetben egyik mester sem érezte úgy, hogy cserélnie kellene, folytatódott a találkozó.

És mindjárt egy finn lehetőséggel! Eremenko harcolta ki a labdát Kari Arkivuónak, aki a jobb szélről nagy erővel középre lőtte a labdát, Väyrynen 10 méteres fejese azonban elkerülte a bal felső sarkot.

Már kettő lett a svédek előnye... Larsson jobb oldali beadását Ibrahimovic közelről pörgette kapura, Lukas Hradecky ezt a próbálkozást még védte, ám Martin Olssonnak közelről már csak az üres kapuba kellett passzolnia (0–2).

Kísértetiesen hasonlított a második félidő kezdete az elsőére, ugyanúgy egy nagy Väyrynen-helyzet, majd svéd gól...

A finnek kinyíltak, de előbb Ibrahimovic lövését sikerült még így is blokkolni, majd Källström lapos lövését védte magabiztosan a hazai kapus, míg a túl oldalon csak Hämäläinen mellé szálló próbálkozását jegyezhettünk fel.

A második félidő első negyedórájának végén gyors ütésváltás, előbb Ibrahimovic szabadrúgása után kellett védenie Hradeckynek, majd Ring átlövése zúdult a bal alsóra, de Isaksson is a helyén volt.

A második svéd gól után a finnek eddig sem elsöprő lendülete még inkább visszaesett, egyedül Niklas Moisander előtt adódott komolyabb helyzet, de 17 méterről csúnyán eltörte a labdát.

A 71. percben végre támadó szellemű cserére szánta el magát Mixu Paatelainen, Timo Furuholm érkezett, majd Isakssonnak kellett bravúrt bemutatnia egy 14 méteres Jukka Raitala-lövésnél, de a szöglet után, Eremenko beadását követően Toivio már megtörte a jeget, parádés pörgetéssel vette be a kaput (1–2).

Negyedórával a rendes játékidő vége előtt Anders Svensson kezéről pattant le a labda a tizenhatoson belül, Mark Clattenburg azonban nem látott okot, hogy a sípjába fújjon.

A svédek a hajrára már teljesen visszavettek, a finnek pedig hiába próbálkoztak, csak nem akart megszületni az egyenlítő találat.

A 87. percben még Tim Sparvnak volt esélye gólt szerezni, 20 méteres lövése azonban elkerülte a kapu jobb oldalát, újabb ziccer pedig nem akadt, így a magyar válogatottnak már nincs esélye megszerezni a pótselejtezőt érő második helyet.

EURO 2012
SELEJTEZŐ, E-CSOPORT
Finnország–Svédország 1–2 (0–1)
Helsinki, Olimpiai Stadion. Vezette: Clattenburg (angol)
FINNORSZÁG: Hradecky – Moisander, Toivio, Arkivuo, Raitala – Väyrynen (Furuholm, 71.), Eremenko, Sparv, Ring, Hämäläinen – Pukki (Forssell, 60.). A kispadon: Fredrikson, Arajuuri, Halsti, Ri. Riski, Sjölund. Szövetségi kapitány: Mixu Paatelainen
SVÉDORSZÁG: Isaksson – Lustig, Mellberg, Majstorovic, M. Olsson – S. Larsson (Toivonen, 68.), Källström (Bajrami, 87.), Wilhelmsson (A. Svensson, 54.), Elm – Ibrahimovic, Elmander. A kispadon: Wiland, Bengtsson, J. Olsson, Hysén. Szövetségi kapitány: Erik Hamrén
Gólszerző: Toivio (73.), ill. S. Larsson (8.), M. Olsson (52.)
A CSOPORT MÁSIK PÉNTEKI MÉRKŐZÉSÉN
HOLLANDIA–MOLDOVA 1–0 (1–0)
Rotterdam, De Quip. Vezette: Jug (szlovén)
Hollandia: Vorm – Van der Wiel, Bruma, Mathijsen, Pieters – Van Bommel, Strootman – Van Persie, Van der Vaart (Elia, 78.), Kuyt – Huntelaar. Szövetségi kapitány: Bert van Marwijk
Moldova: Namasco – Armas, Golovatenco, Racu, Epureanu, Bulgaru – Cebotaru, Ivanov, Suvorov (Zmeu, 58.) – Alexeev (Bugaev, 69.), Cheptine (Ovseannicov, 84.). Szövetségi kapitány: Gavril Balint
Gólszerző: Huntelaar (40.)
A mérkőzésről bővebben itt olvashat!

AZ ÁLLÁS
1. Hollandia9935–53027
2. Svédország97228–91921
3. MAGYARORSZÁG96322–14818
4. Finnország93616–1609
5. Moldova9278–16–86
6. San Marino990–49–490
FINNORSZÁG–SVÉDORSZÁG 1–2


A VB-SELEJTEZŐKÖN JOBBAK LESZÜNK – EGERVÁRI

SZURKOLÓI ARÉNA ELŐSZÖR MAGYARORSZÁGON!

A magyar és a finn válogatott Eb-selejtezője kapcsán Magyarországon először nyílik Szurkolói Aréna. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak október 11-én (a magyar–finn Eb-selejtező meccs napján) 15.00-tól aDürer kertben(Budapest, XIV. Ajtósi Dürer sor 19–21.),a Puskás Ferenc Stadion közvetlen közelében.

Meccs előtt, alatt és után isfolyamatosan akciókkal, jó hangulattal és meglepetésekkel várnak a szervezők minden szurkolót!A jeggyel nem rendelkezők kivetítőkön keresztül is nézhetik a meccset.

Az eseményre itt tudsz regisztrálni:https://www.facebook.com/event.php?eid=223119101074511

(x)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik