Domenech a csapategységet hiányolja a franciáknál

Vágólapra másolva!
2012.06.26. 09:17
null
Legalább a szurkolók között megvolt az összhang (Fotók: Reuters)
Címkék
A francia labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Raymond Domenech élesen bírálta a mostani csapatot, amelynek a lengyel-ukrán közös rendezésű Eb negyeddöntőjében esélye sem volt a spanyolok ellen. Domenech a csapategység hiányára panaszkodott leginkább, és példaként a spanyolokat hozta fel.

 

A franciák a 2010-es világbajnokságon éppen Domenech irányításával szerepeltek le csúnyán – a csoportjukból sem jutottak tovább –, kiesésükhöz pedig nagymértékben hozzájárult, hogy a torna alatt hatalmas belviszály dúlt a válogatott háza táján. A 60 éves szakember tehát úgymond képben van a témával kapcsolatban, de éppen ezért furcsán is hangzik az ő szájából a csapategység hiányára hivatkozni.

„Egy nagy tornán kiderül, mi jellemző az adott generációra. Ez a korosztály – minden csillagával együtt – most megmutatta minden gyengeségét – írta Domenech az egyik francia lapban vezetett rovatában. – A legszembetűnőbb ezek közül, hogy a játékosok képtelenek az orruknál tovább látni. A legjobb példa erre Nasri volt.”

Mint ismert, a Manchester City játékosa durván kiosztott egy újságírót a spanyoloktól elszenvedett vereség után. A francia válogatottat 2004 és 2010 között irányító Domenech szerint Ribéry játékát is befolyásolta a közhangulat, a szakember vélhetően a Bayern München játékosának 2010-es prostituáltbotrányára gondolt. Úgy látja, hogy Ribéry játékán meglátszott: az elmúlt két évben folyamatosan azon volt, hogy helyreállítsa a róla kialakult képet.

Domenech szerint a spanyolok példáját kellene követniük
Domenech szerint a spanyolok példáját kellene követniük
„Franck tette a dolgát, és ez a jó szó: dolgozott. Ismertem kis korában. Euforikus volt vagy robbanékony, de sohasem közömbös. Ezt az Európa-bajnokságot viszont látható érzelem nélkül játszotta végig.”

A hazája válogatottját 2006-ban világbajnoki döntőbe vezető mester csak Karim Benzemát mentette fel valamelyest: „Benzema esete megmutatta, hogy a Real Madridban sokkal könnyebb játszani, mint a válogatottban. Neki támogatásra van szüksége a tizenhatosnál, ő azonban egyedül volt. Ezért nem maradt elöl, ő akart lenni a megmentő, de ezzel lehetetlen küldetésre vállalkozott.”

Domenech arra a következtetésre jutott, hogy a Francia Labdarúgó-szövetségnek jelentősen meg kell reformálnia az utánpótlásképzést, gátat kell szabnia annak, hogy rendre az egyénieskedésbe bukjanak bele.

„Meg kell változtatnunk a sportoktatás filozófiáját. A csapategységet kell a középpontba állítani a jövő francia élsportolóinak kinevelésekor. Úgy, ahogy a spanyolok csinálják” – vonta le a végkövetkeztetést Domenech.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik