Dánia örülhetett a végén, Portugália még izgulhat

Vágólapra másolva!
2011.10.11. 22:42
null
Cristiano Ronaldo padlóra került, de még nincs minden veszve (Fotó: Action Images)
Címkék
A 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjének H-csoportjában Dánia Koppenhágában 2–1-re legyőzte Portugáliát, ezzel megnyerte csoportját, és kijutott a kontinensbajnokságra. A vesztes vendégek pótselejtezőre kényszerülnek.

Dánia–Portugália

A H-csoport csúcsrangadóján Portugáliának már egyetlen pont megszerzése az automatikus kijutást jelentette volna. Nem is estek ellenfelüknek a portugálok, aminek az lett az eredménye, hogy a hazaiak szerezték meg a vezetést a 13. percben Krohn-Dehli révén. Ezután felpörgették a tempót Cristiano Ronaldóék, a gól azonban nem jött össze nekik az első félidőben.

A második játékrészt is álmosan kezdték a vendégek, de a játékrész közepétől ismét fölénybe kerültek – de a gólt ismét a vendéglátók szerezték, Bendtner a 63. percben duplázta meg az északiak előnyét.

A második dán gól megtörte a portugálokat, ezután már csak becsületből mentek előre, a próbálkozásoknak köszönhetően pedig legalább a becsületgólt megszerezték: Cristiano Ronaldo a 92. percben talált be, azonban az egalizálás már nem jött össze, nem volt rá idő.

Ez a vereség azt is jelentette a portugáloknak, hogy pótselejtezőt kell játszaniuk ahhoz, hogy kijussanak az Eb-re, Svédország ugyanis legyőzte Hollandiát, ezzel pedig a svédek lettek a legjobb csoportmásodikok a selejtezősorozatban, ők jutottak ki automatikusan az Eb-re.

Norvégia–Ciprus

A találkozó előtt a hazaiak még abban reménykedtek, hogy szerencsével (és persze győzelemmel) elcsíphetik a csoport második helyét. Ennek megfelelően végig kézben tartották a mérkőzést, és magabiztos győzelmet arattak, azonban így is csak a harmadik helyen végeztek.

EURO 2012, SELEJTEZŐK
H-CSOPORT
DÁNIA–PORTUGÁLIA 2–1 (1–0)
Koppenhága, Parkenstadion. Vezette: Rizzoli (olasz)
DÁNIA: T. Sörensen – Jacobsen, Kjaer, Bjelland, Silberbauer (S. Poulsen, 76.) – Kvist, Zimling (C. Poulsen, 70.) – Krohn-Dehli, Eriksen, Rommedahl (J. Poulsen, 87.) – Bendtner. Szövetségi kapitány: Morten Olsen
PORTUGÁLIA: Rui Patrício – Joao Pereira, Rolando, Bruno Alves, Eliseu (Miguel Veloso, 65.) – Carlos Martins (R. Quaresma, 65.), Raul Meireles, Joao Moutinho – Nani, Hélder Postiga (Nuno Gomes, 78.), C. Ronaldo. Szövetségi kapitány: Paulo Bento
Gólszerző: Krohn-Dehli (13.), Bendtner (63.), ill. C. Ronaldo (92.)
NORVÉGIA–CIPRUS 3–1 (2–1)
Oslo, Ullevaal Stadion. Vezette: Collum (skót)
NORVÉGIA: Jarstein – Högli, Waehler, Demidov, Ruud (Brenne, 63.) – M. G. Pedersen (Parr, a szünetben), Tettey (R. Jenssen, 82.), Grindheim, J. A. Riise – Carew, Huseklepp. Szövetségi kapitány: Egil Olsen
CIPRUS: Kisszasz – Haralambosz, Merkisz, Pelajasz (Parpasz, 6.), Demetriu – Szolomu, Dobraszinovics, Haralambidisz (Hrisztofi, 62.), Avraam, Szaciasz – Okkasz (Sztavru, 82.). Szövetségi kapitány: Nikosz Niopliasz
Gólszerző: M. G. Pedersen (26.), Carew (34.), Högli (65.), ill. Okkasz (42.)
A H-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Dánia 8 6 1 1 15– 6 +9 19
2. Portugália 8 5 1 2 21–12 +9 16
3. Norvégia 8 5 1 2 10– 7 +3 16
4. Izland 8 1 1 6 6–14 –8 4
5. Ciprus 8 2 6 7–20 –13 2

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik