Svédország legjobb másodikként ott van az Eb-n

Vágólapra másolva!
2011.10.11. 22:10
null
A svédek legyőzték a világbajnoki ezüstérmest (Fotó: Reuters)
Címkék
A labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők E-csoportjában Svédország hazai pályán 3–2-re legyőzte Hollandiát, és ennek a sikernek köszönhetően legjobb csoportmásodikként kijutott a 2012-es Eb-re. Az oranje a második félidőben még vezetett, de a svédek megfordították a mérkőzést.

Sajnos, a mieink csoportjában már biztossá vált, hogy Hollandia az első, míg Svédország a második helyen végez. Ettől függetlenül a svédek számára nagyon fontos volt a keddi összecsapás. Előre tudni lehetett, hogy ha a svédek nyernek, legjobb csoportmásodikként automatikusan kijutnak az Európa-bajnokságra (a döntetlen akkor jó nekik, ha Dánia kikap, vagy minimum három góllal megveri Portugáliát).

Hollandia számára elsősorban presztízskérdés volt a győzelem. Ha begyűjtötték volna a három pontot, százszázalékosan nyerik meg a csoportot. Mint ahogy zárták a 2010-es világbajnoki selejtezősorozatot is.

Ráadásul az oranje támadója, Klaas-Jan Huntelaar a találkozó előtt tizenegy góljával vezette a selejtező góllövőlistáját (kettővel előzte meg Miroslav Klosét), és az örökrangsorban is a harmadik helyen állt, így még az ő számára is volt némi „tétje" az összecsapásnak.

Bert van Marwijk szövetségi kapitány kezdőcsapatán látszott, hogy lényegében ez a mérkőzés már nem annyira fontos a hollandoknak. Persze nem a kezdőcsapat összetétele volt meglepő, hanem a pályára lépő játékosok elhelyezkedése. Huntelaar kezdett elöl (ez ugyebár azért nem meglepő), de mellé a csatársorba rendre Dirk Kuyt és Rafael van der Vaart érkezett meg, míg az eredetileg csatár Robin van Persie a középpálya jobb oldalán (Kuyt mögött) tűnt föl.

A kiegyenlített első időszak után a hazaiak szerezték meg a vezetést: Kim Källström 20 méterről kíméletlenül pontos lövést eresztett meg szabadrúgásból, a labda védhetetlenül vágódott a bal felső sarokba (1–0).

A kapott gól azért nagyon nem rázta meg a holland csapatot, amely nem sokkal később egyenlített. Huntelaar a 23. percben kapott remek labdát, és fejelt a kapus mozgásával ellentétes irányba a kapuba (1–1). A csatár ezzel beérte a horvát Davor Sukert az örökranglista második helyén.

A második félidőben Hollandia közelebb került az újabb százszázalékos selejtezőbeli teljesítményéhez: Van Persie ziccerét még hárította Andreas Isaksson, a kipattanó labdát azonban Kuyt az üres kapuba fejelte (1–2). Ezután azonban olyan pár perc következett, amire nem sokan számítottak, szinte szempillantás alatt fordított Svédország.

Az 52. percben Sebastian Larsson váltotta gólra a Joris Mathijsen kezezése után megítélt büntetőt (2–2), majd két perccel később a középre „felszabadított" labdát Ola Toivonen vágta a jobb felsőbe (3–2).

Az első félidő közepes színvonala után igazi gálameccsé alakult az összecsapás, a hollandok megpróbáltak egyenlíteni, míg a svéd kontrák rendre veszélyt hordoztak magukban. Újabb gól azonban nem esett, a svéd válogatott legjobb csoportmásodikként kijutott az Eb-re.

EURO 2012, SELEJTEZŐK
E-CSOPORT
MAGYARORSZÁG–FINNORSZÁG 0–0
Budapest, Puskás Ferenc Stadion. Vezette: Undiano Mallenco (spanyol)
MAGYARORSZÁG: Király G. – Varga J., Korcsmár, Juhász R., Vanczák – Koman, Elek Á., Sándor Gy. (Vadócz, 59.), Hajnal (Stieber, 88.) – Szabics, Priskin (Dzsudzsák, 59.). Szövetségi kapitány: Egervári Sándor
FINNORSZÁG: Fredrikson – Raitala, Moisander, Toivio, Arkivuo (Lampi, 55.) – Sparv, Väyrynen – Ring, R. Eremenko, Hämäläinen (Pukki, 85.) – Forssell (Furuholm, 67.). Szövetségi kapitány: Mixu Paatelainen
MOLDOVA–SAN MARINO 4–0 (1–0)
Chisinau, Zimbru Stadion. Vezette: Reinert (feröeri)
MOLDOVA: Gaiduchevici – Armas, Golovatenco, Epureanu, Racu (G. Andronic, 70.) – Alexeev (Bugaev, 61.), Cebotaru (Tigirlas, 78.), Cheptine, Suvorov – Doros, Zmeu. Szövetségi kapitány: Gavril Balint
SAN MARINO: Simoncini – Benedettini, Vannucci, Coppini, Della Valle, Bacciocchi (N. Albani, 89.) – Berretti (Bugli, 67.), Cervellini, Gasperoni (Montagna, 76.), Vitaioli – Selva. Szövetségi kapitány: Giampaolo Mazza
Gólszerző: Zmeu (30.), Bacciocchi (62. – öngól), Suvorov (66.), G. Andronic (87.)
Kiállítva: Tigirlas (84.)
SVÉDORSZÁG–HOLLANDIA 3–2 (1–1)
Stockholm, Rasunda. Vezette: Cüneyt Cakir (török)
SVÉDORSZÁG: Isaksson – Lustig, Mellberg, Majstorovic, M. Olsson – S. Larsson, Svensson, Källström, Elm – Elmander, Toivonen (Wernbloom, 74.). Szövetségi kapitány: Erik Hamrén
HOLLANDIA: Vorm – Van der Wiel, Bruma, Mathijsen, Pieters – Van Bommel, Strootman (L. de Jong, 81.) – Van Persie, Kuyt (Elia, 73.) – Van der Vaart, Huntelaar, Szövetségi kapitány: Bert van Marwijk
Gólszerző: Källström (14.), S. Larsson (52. – 11-esből), Toivonen (53.), ill. Huntelaar (23.), Kuyt (50.)
AZ E-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Hollandia 10 9 1 37– 8 +29 27
2. Svédország 10 8 2 31–11 +20 24
3. MAGYARORSZÁG 10 6 1 3 22–14 +8 19
4. Finnország 10 3 1 6 16–16 0 10
5. Moldova 10 3 7 12–16 –4 9
6. San Marino 10 10 0–53 –53 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik