Jirácek negyeddöntőbe lőtte a cseheket

Vágólapra másolva!
2012.06.16. 20:41
null
A lengyel szurkolók készültek (Fotók: Action Images)
Címkék
Csehország 1–0-ra legyőzte Lengyelországot az A-csoport 3. fordulójában Petr Jirácek találatával, és bejutott a negyeddöntőbe. Ráadásul mindezt csoportelsőként tette meg, hiszen a kvartett másik mérkőzésén Görögország legyőzte Oroszországot Karagunisz góljával.

A MÉRKŐZÉS ELŐTT

„Úgy gondolom, ez az eufória, ezek a pozitív érzések kordában tarthatók – kezdte Franciszek Smuda, a lengyelek szövetségi kapitánya. – Az a legfontosabb, hogy megőrizzük higgadtságunkat, és úgy érzem, a csapat ugyanúgy a mérkőzésre összpontosít, mint az oroszok elleni találkozó előtt. Természetesen itt már minden meccs kiemelten fontos, de talán ez életem és a csapat legfontosabb fellépése.”

„Egyszerűen csak nyugodtnak kell maradunk. Nem érzem, hogy az együttesen túl nagy nyomás lenne most, természetesen van, de nem akkora mértékű, mint a görögök elleni nyitó mérkőzés előtt volt” – tette hozzá a lengyel kapitány.


A lengyelek legutóbb 2009. április 1-jén nyertek tétmérkőzésen – igaz, a San Marino elleni 10–0-s sikerük történetük legnagyobb különbségű győzelmét jelenti –, azóta hat fellépésükön három 1–1 mellett három vereséget szenvedtek el (köztük van a csehek elleni idegenbeli 0–2).

Pozitív előjel volt viszont számukra, hogy hazai pályán nagyszerű a csehek elleni mérlegük, hiszen az előző ötven évben csak egyszer, az 1980-as 1–1 alkalmával nem nyertek – ötször viszont igen.

„Nagyon jól érezzük magunkat Lengyelországban, és a lengyel szurkolók támogatása is jólesett a csapatnak, de itt most csak egyikünk juthat tovább, és minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy mi legyünk azok – tette hozzáMichal Bílek, a csehek kapitánya. – Blaszczykowski és Lewandowski klasszis játékos, rájuk nagyon kell figyelnünk. Tiszteljük ellenfelünket, de nem ijedünk meg tőle. Megmutattuk erőnket a második találkozón, és tovább akarunk jutni. Nem akarunk ilyen hamar búcsút inteni az Európa-bajnokságnak.”


Mindkét csapatnál kérdéses volt a kezdőcsapat egyik posztja, a lengyel kapuba végül nem került vissza az eltiltását letöltő Wojciech Szczesny, helyette az őt remekül pótló Przemyslaw Tyton védett, míg a cseheknél a sérüléssel bajlódó Tomás Rosicky is a kispadon foglalt helyet a kezdő sípszó elhangzásakor, őt Daniel Kolár pótolta.

Felcsendültek a himnuszok, szakadó esőben várták a játékosok a kezdő sípszót.

Eddig nem Cech Eb-je volt a mostani (Fotó: Action Images)
Eddig nem Cech Eb-je volt a mostani (Fotó: Action Images)

A MÉRKŐZÉS


Mindkét csapat mindjárt az elején bekezdett, és előbb a David Limbersky szabálytalansága után megítélt szabadrúgást követően Dariusz Dudka ollózása szállt kevéssel a bal alsó mellé (Petr Cech rajta volt), majd a túloldalon Theodor Gebre Selassie jobb oldali beadása után Václav Pilar törte el a labdát.

Még mindig csak a 6. percben jártunk, amikor Robert Lewandowski próbálta kihasználni a cseh sorfal gyakorlatilag meg nem létét, a vendégek szerencséjére azonban a tizenhatos jobb sarkáról elvégzett szabadrúgása a bal felső mellett, az oldalhálóban kötött ki.


Az első tíz perchez érkezve két újabb hazai lehetőség jelezte, hogy a lengyelek ma mindenáron győzni akarnak, előbb azonban Jakub Blaszczykowski elől mentett kivetődve Cech, majd egy védelmi hibát követően Lewandowski lőtt 10 méterről a jobb sarok mellé.

Gebre Selassie és Lewandowski küzd a labdáért (Fotó: Action Images)
Gebre Selassie és Lewandowski küzd a labdáért (Fotó: Action Images)

Az elképesztő lengyel fölény az első negyedóra végére két újabb helyzetben kristályosodott ki, előbb Sebastian Boenisch majd Eugen Polanski durrantott mellé – de még mindig a csehek állnak jobban.

A 21. percben ismét Boenisch szánta el magát lövésre, távoli próbálkozása során a hazaiak először a kaput is eltalálták, de Cech nagy nyújtózással kitolta a jobb alsóra tartó labdát.

Csak érdekességképpen megjegyezzük, nem Cech Eb-je ez eddig, hat kaput eltaláló próbálkozásból öt gólt kapott, a görögök ellen pedig óriási potyát hozott össze.

Ismét dörgött, és villámlott is– közeleg a viharszünet? Egy biztos, a csehek kezdtek kiszabadulni a kezdeti szorításból.

Az első fél óra végéhez érkezve Kolár fejelt kapu fölé egy szöglet után, csillapodni látszottak az égi kedélyek.

Az elmúlt percekben már inkább a csehek akarata érvényesült, de Milan Baros kevéssel lemaradt a nagyszerűen belöbbölt labdáról, majd Jaroslav Plasil távoli megpattanó lövése nem okozott gondot Tytonnak.

A félidő hajrájában még egy Pilar, majd egy Rafal Murawski próbálkozást láthattunk, amelyet Lukasz Piszczek 30 méteres mezőnygólja követett volna – már, ha amerikai futball mérkőzésen lépnek pályára a felek (mintegy 5 méterrel lőtt a léc fölé).

Thomson hosszabbítás nélkül lefújta az első félidőt, amelyen a lengyelek nagyon bekezdtek, de sorozatos erőfeszítéseiket nem követte gól, sőt, a végén még a csehek is veszélyeztettek.

Közben a másik mérkőzésen a görögök gólt szereztek, így a szünetben Csehország és Lengyelország is kiesésre állt.

2. félidő

Csere nélkül folytatódott a mérkőzés.

Annak ellenére, hogy az iksz mindkét csapatnak kiesést eredményez a jelenlegi állás szerint, nem záporoznak a helyzetek, bár a csehek azért nyomnak.

Az első tíz percben Baros távoli lövését blokkolták a védők, majd Limbersky betörése után lőtt az oldalhálóba. A lengyel kapitány pedig elérkezettnek látta az időt a változtatásra, védekező középpályás helyett támadó szellemű játékost küldött hadba – Polanski helyére Kamil Grosicki állt be.

Egy óra játék után leginkább a csehek közeli szabadrúgásai hordozták magukban a veszélyt, de Plasil beadásai után csak Gebre Selassie került helyzetbe, és ő is jócskán fölé bólintott.

Jirácek gólja döntött
Jirácek gólja döntött

Egészen a 65. percig kellett várni a második játékrész első igazán nagy lehetőségére, akkor viszont Tytonnak kétszer is nagyot kellett mentenie a Plasil sokadik szabadrúgását követő Tomás Sivok-fejesnél, majd három minutummal később Baros 20 méteres átlövésénél is helyén volt a lengyel hálóvédő.

A 72. percben aztán megszerezte a vezetést a cseh csapat, Tomás Hübschman félpályás labdaszerzése után Baroshoz játszott, aki a bal oldalon érkező Jirácek elé helyezett, ő tolt egyet középre, majd a bal alsóba lőtt (1–0).

JIRÁCEK NEGYEDDÖNTŐT ÉRŐ GÓLJA

(A Magyar Televízió felvétele)

KI MEGY TOVÁBB?
1. perc: Oroszország és Csehország
15. perc: Oroszország és Csehország
30. perc: Oroszország és Csehország
45. perc: Oroszország és Görögország
60. perc: Oroszország és Görögország
72. perc: Csehország, Görögország
80. perc: Csehország, Görögország
90. perc: Csehország, Görögország

A lengyelek kettős cserével próbálkoztak, de így is két cseh lehetőség következett, előbb egy lesállás, majd Tyton akadályozta meg az újabb gólt.

A 80. percben aztán Jirácek hátul is fontos szerepet játszott, Piszczek lövését blokkolta fejjel, mielőtt három perccel később le is cserélte őt Bílek.

A 86. percben Dudka veszélyes helyről a sorfalat találta telibe szabadrúgásból, majd az akció végén Marcin Wasilewski fejelt kevéssel a léc fölé.

A 88. percben Lewandowski fejese egy védőt érintve kerülte el a kaput.


A csehek a nyitányon nagy verést kaptak, végül csoportelsők lettek
A csehek a nyitányon nagy verést kaptak, végül csoportelsők lettek

A 94. percben óriási helyzetbe kerültek a lengyelek, Blaszczykowski már Cech mellett is ellőtte a labdát, és bár nem biztos, hogy beakadt volna a próbálkozása, Kadlec visszafutva kifejelte a labdát, biztosítva a csehek továbbjutását.

ONLINE KÖZVETÍTÉSÜNKET IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

EURO 2012
A-CSOPORT, 3. FORDULÓ
CSEHORSZÁG–LENGYELORSZÁG 1–0 (0–0)
Wroclaw, Városi Stadion, 41 480 néző. Vezette:Thomson (skót)
A KEZDŐCSAPATOK
Csehország: Cech – Gebre Selassie, Sivok, M. Kadlec, Limbersky – Hübschman, Plasil – Jirácek (Rajtoral, 83.), Kolár, Pilar (Rezek, 88.) – Baros (Pekhart, 91.). Szövetségi kapitány: Michal Bílek
Kispad: Lastuvka, Drobny (kapusok), Suchy, Hubník, Rosicky, Petrzela, Darida, Necid, Lafata
Lengyelország: Tyton – Piszczek, Wasilewski, Perquis, Boenisch – Dudka, Polanski (Grosicki, 56.) – Blaszczykowski, Murawski (Mierzejewski, 73.), Obraniak (Brozek, 73.) – Lewandowski. Szövetségi kapitány: Franciszek Smuda
Kispad: Sczesny, Sandomierski (kapusok), Wojtkowiak, Kaminski, Wawrzyniak, Matusczyk, Rybus, Wolski, Sobiech,
Gólszerző: Jirácek (72.)
A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Csehország3214–5–16
2. Görögország31113–3 04
3. Oroszország31115–3+24
4. Lengyelország3212–3–12
Az azonos pontszámmal végző Görögország és Oroszország között az egymás elleni eredmény döntött – a görögök javára (1–0).
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik