Bilic szerint nem a spanyolok a torna fő esélyesei

Vágólapra másolva!
2012.06.19. 10:58
null
Rakitic első felindulásában legszívesebben fenékbe rúgta volna Casillast (Fotó: Action Images)
Címkék
A spanyol válogatott nem nyújtott meggyőző teljesítményt a C-csoport záró meccsén Horvátország ellen, de így is első helyen lépett tovább a négyesből. Az ibériaiak is elismerték, hogy szenvedtek a találkozón, míg Slaven Bilic szerint egy csipetnyi szerencse hiányzott nekik.

Vicente del Bosque, Spanyolország szövetségi kapitánya elismerte, nem úgy játszottak, ahogy tőlük elvárható lenne:

„Nehéz és feszült mérkőzés volt azzal együtt, hogy jobbára nálunk volt a labda, és kézben tartottuk az eseményeket. Nem döntetlenre játszottunk, hanem győzelemre, és az újabb megtett lépésnek pluszerőt kell adnia a negyeddöntőre. Noha nem minden alakult a tervek szerint, a lényeg, hogy ott vagyunk a következő körben. A horvátok jól zárták le hátul a területet, nem nagyon maradt helyünk építkezni. Hogy miért hoztam be Fabregast? Mert a labdabirtoklás nem volt elegendő, szükségünk volt valakire, aki végre gólhelyzetet alakít ki.”

A hétfő esti mérkőzés legjobbjának megválasztott Andrés Iniesta és a gólszerző Jesús Navas is elismerően szólt a vereséggel kieső ellenfélről a lefújás után.

Nagyon nehéz meccs volt, hiszen nekik is megvoltak a helyzeteik. Nehéz olyan szituációban futballozni, amikor már majdnem továbbjutottál, de azért az utolsó pillanatig ott motoszkál benned a kétség. Szerencsére megszereztük a vezetést, és az megnyugtatta a csapatot. Nincsen preferenciám – Anglia és Franciaország is erős válogatott, de a legfontosabb, hogy mi ott leszünk a következő körben” – mondta Iniesta.

STATISZTIKÁK
A spanyol válogatott egy mérkőzésre van attól, hogy beállítsa az Európa-bajnokságok leghosszabb veretlenségi sorozatát. Ha Vicente del Bosque csapata a negyeddöntőben sem kap ki, immár tíz mérkőzésre nyúlik veretlenségi sorozata. Ez eddig Nyugat-Németországnak, Hollandiának és Olaszországnak sikerült.
A horvát válogatott mind a négy Eb-szereplése alkalmával (1996, 2004, 2008, 2012) négy gólt szerzett a csoportkörben.
Jesús Navas az első Sevilla-játékos, aki gólt szerzett világeseményen a spanyol válogatottban.
Fernando Torres és Iker Casillas egyaránt 11. Eb-meccsét játszotta. Ezzel élre álltak a spanyol örökranglistán.
Egyedül a holland Aaron Winter állt be többször csereként Eb-mérkőzésre, mint az ezúttal hatodik alkalommal becserélt Cesc Fabregas.

Nagyszerű ellenféllel találkoztunk, teljesen kiegyenlített meccs volt. Jól fogtak embert, rettenetesen nehéz volt feltörni a védekezésüket. De bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk megharcolni a győzelemért” – tette hozzá Navas.

Slaven Bilic, a horvátok szövetségi kapitánya szerint csapatának csupán egy kis szerencse hiányzott ahhoz, hogy az 1–0-s vereség helyett legyőzze és kiejtse Spanyolországot:

„Azzal a szándékkal jöttünk az Eb-re, hogy végigmegyünk az úton, és csupán csipetnyi szerencse hiányzott ahhoz, hogy most mi ünnepeljük a továbbjutást. Tudtuk, hogy lesz két-három gólhelyzetünk, és Rakiticnak megvolt az az egy is, amelyet nem lett volna szabad elhibázni. Nagyon nehéz csoportban voltunk, és úgy érzem, emelt fővel térhetünk haza. A spanyolok ellen nagyon nehéz játszani, hiszen taktikailag rendkívül fegyelmezettek, ráadásul folyamatosan élvezik a játékvezető jóindulatát. Hogy ők-e a torna első számú esélyesei? Szerintem nem, láttam lendületesebb, sikeréhesebb, rámenősebb csapatot is az Európa-bajnokságon.”

Ivan Rakiticet nagyon megviselte, hogy még gól nélküli állásnál szinte százszázalékos helyzetben hibázott Iker Casillasszal szemben.

„Rosszul találtam el, de Iker így is bravúrral védett, pedig a világ legboldogabb embere lettem volna, ha sikerül betalálni. Az első gondolatom az volt, hogy jól fenékbe rúgom, amiért kivédte a fejesemet, utána legszívesebben levonultam volna a pályáról…” – mondta csalódottan Rakitic.

EGY KIS ORSZÁG NAGY HŐSEINEK SZORÍTOTTAK –
VARASDI HANGULATJELENTÉS

BMX-banditák támadása (anno a '80-as évekből…), vagyis a Varasdon telt házas kiülők mellett csak úgy cikáztak biciklikkel a tizenéves gyerkőcök a Horvátország–Spanyolország labdarúgó Európa-bajnoki találkozó közben… Azért a mérkőzés hangulatáról ők sem maradtak le, hiszen a bömbölő tévék hangja bejárta az óváros utcáit.

Jön a horvát himnusz… – a csacsogó lány is szívére teszi kezét mosolyogva, ahogy barátnőjének a szűk kis utcában részletezi, végre nyári szünet, a kockás mezekbe öltözött, burkolózott tömeg pedig már a tévéképernyőkre szegezte tekintetét. Nincs mese, a spanyolok ellen kellene a továbbjutást kiharcolni.

Ennél azért könnyebb feladat is juthatott volna a kroátoknak, de alapvetően egy tilitolis mérkőzést kellett végigizgulniuk. Egészen az 59. percig! No, akkor Ivan Rakitic fejesénél azért finoman szólva is „bemozdultak” a kiszolgáló egységek teraszai, s roppant feltűnő volt, senki sem számolt, kalkulált, mi lehet, legyen az olasz–íren. Nyerni kell és kész! A kaproncai sörgyár nedűje persze fogyott rendesen, csak a felszolgálóknak kellett észnél lenni, mikor is bújnak a tömegbe, hogy ki ne takarjanak abban a tíz másodpercben egyetlen pillanatot is a képből…

Mintha a spanyolok nem erőltették volna meg túlzottan magukat, a horvátoknál viszont sorra érkeztek a támadók a pályára. Aztán az igazi ujjongás vastapssal elkövetkezett: a 81. percben jött Eduardo da Silva. Fénykora (pedig még 30 esztendős sincs) óta „születhettek” már más sztárolt csatárok a horvát nemzeti tizenegynél, de hogy a tisztelet ilyen magasságáig elérjenek Mandzukictól Perisicig az új garnitúra tagjai, bizony néhány gólt még illik elhelyezni az adott ellenfelek hálójába.

Ahogy tette azt a La Furia Roja, amely végül megnyerte a találkozót, s ezzel Horvátország kiesett.

A tény tudomásulvétele nem is okozott olyan nagy fejfájást a szomszédban, egy kis átkozódás, taps a kinti hősöknek, no meg a Varasdra érkező néhány magyar tiszteletére elhangzott azért a „Ria, Ria, Hungária!” is.

Köszönjük. Talán még Rióig is elhallatszott… (P. L.)

HORVÁTORSZÁG–SPANYOLORSZÁG 0–1


(A Magyar Televízió felvétele)
EURO 2012
C-CSOPORT, 3. FORDULÓ
HORVÁTORSZÁG–SPANYOLORSZÁG 0–1 (0–0)
Gdansk, PGE Arena, 39 076 néző. Vezette: Stark (német)
HORVÁTORSZÁG: Pletikosa – Vida (Jelavic, 66.), Corluka, Schildenfeld, Strinic – Vukojevic (Eduardo, 81.), Rakitic – Srna, Modric, Pranjic (Perisic, 65.) – Mandzukic. Szövetségi kapitány: Slaven Bilic
Kispad: Kelava, Subasic (kapusok), Simunic, Buljat, Vrsaljko, Badelj, Dujmovic, Kranjcar, Kalinic

SPANYOLORSZÁG: Casillas – Arbeloa, Ramos, Piqué, Jordi Alba – Xavi (Negredo, 89.), Busquets, Xabi Alonso – Silva (Fabregas, 73.), Torres (Jesús Navas, 61.), Iniesta. Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque

Kispad: Víctor Valdés, Reina (kapusok), Albiol, J. Martínez, Juanfran, Cazorla, Mata, Pedro, F. Llorente
Gólszerző: Jesús Navas (88.)
A VÉGEREDMÉNY
1. Spanyolország 3 2 1 6–1 +5 7
2. Olaszország 3 1 2 4–2 +2 5
3. Horvátország 3 1 1 1 4–3 +1 4
4. Írország 3 3 1–9 –8 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik