Az olaszok Európa egyik legjobb középpályájában bíznak

Vágólapra másolva!
2012.06.28. 13:55
null
Prandellit nem foglalkoztatja a múlt (Fotó: Action Images)
Cesare Prandelli, az olasz labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya bízik az általa Európa egyik legerősebbjének vélt középpályában, és nem foglalkoztatja sem a németek parádés közelmúltbeli formája, sem az a tény, hogy a Nationalelf tétmérkőzésen még nem örülhetett a squadra azzurra ellen.
Olaszország ugyan veretlenül érkezett meg az Európa-bajnokság elődöntőjébe, de eddigi négy mérkőzése során csak az írek elleni összecsapást tudta megnyerni (2–0), előtte a spanyolok, majd a horvátok ellen játszott 1–1-et, a negyeddöntőben pedig az angolok ellen 0–0-t követően tizenegyesekkel győzött.

Pirlo kiemelt szerepet játszik az olasz menetelésben
Pirlo kiemelt szerepet játszik az olasz menetelésben

Az olaszok menetelésében kiemelkedő szerepet játszik a Juventus klasszis középpályása, Andrea Pirlo, aki a spanyolok és az írek ellen gólpasszt adott, a horvátok ellen nagyszerű szabadrúgásgólt szerzett, míg az angolok ellen szemtelen tizenegyesével megfordította a párharc sorsát.

Pirlo 2006-ban tagja volt annak az olasz válogatottnak, amely úgy nyerte meg a világbajnokságot, hogy az elődöntőben a németeket búcsúztatta. Erre szerinte most is megvan minden esélye.

„Németország minden téren rendkívül erős, ezt a selejtezők során és itt a tornán is bizonyította. Nagy meccsre számítok, szerintem meg tudjuk verni. Tanulmányoztuk a játékát, és a következő két napban is megtesszük még ezt. Győzni jöttünk ide, a németek pedig félhetnek, elég, ha csak a múltban tőlünk elszenvedett vereségeikre gondolnak. A mostani helyzet hasonló a kétezer-hatoshoz, ugyanolyan éhesek vagyunk a sikerre, Németország pedig ugyanúgy játszik, és most is több szurkoló lesz mögötte. Az angolokkal ellentétben a német olyan csapat, amely akar futballozni. Mesut Özil a legfontosabb láncszem a középpályássorukban, fontos lesz kikapcsolni őt” – mondta Pirlo, aki szerint már csak azért sincs félnivalójuk, mert a középpályán olyan erősek, mint a spanyolok, legalább négy-öt kiváló játékost tudnak bevetni.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik válogatott játszhat az Eb döntőjében?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Az olaszok ráadásul nem csak a már említett 2006-os mérkőzésben bízhatnak, eddigi hét tétmérkőzésükből a németek egyszer sem nyertek, háromszor győztek az olaszok, és négy döntetlen született – igaz, hogy Eb-n csak kétszer találkoztak, és előbb 1988-ban 1–1-re, majd 1996-ban 0–0-ra végeztek a csoportkörben.

Az olaszok mestere, Cesare Prandelli mindenesetre nem foglalkozik ezekkel a statisztikákkal.

„A történelem megtaníthat sok mindenre, de most csak a jelen számít. A mostani teljesen más mérkőzés lesz, mint a korábbiak – mondta az olasz mester, majd az ellenfél méltatásába kezdett: – A német modell, a fiatalok bevonása lenne a követendő példa? Tíz évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy teljesen megváltoztatják taktikájukat, és most ennek aratják le gyümölcsét.”

A várható olasz kezdőcsapat
A várható olasz kezdőcsapat

Prandelli véleménye szerint játékosai felkészültek a mérkőzésre, és támadni fognak. Gyorsan igyekezett eloszlatni az esetleges fáradtságról szóló híreket – hiszen a németekkel ellentétben az olaszok 120 percet játszottak a negyeddöntőben, ráadásul két nappal kevesebb idejük volt pihenni.

„Az adrenalin legyőzheti a fáradtságot – jegyezte meg Prandelli.

Az olaszok nagy arányban szeretnék birtokolni a labdát a mérkőzésen, és gyors támadásvezetésekkel törnék fel a németek annyira azért nem masszív reteszét – csak Portugália ellen nem kapitulált eddig a Nationalelf. Prandelli nem lát okot rá, hogy változtasson a csapat elmúlt két évben megszokott játékán.

„A mai edzés nagyon fontos lesz, hogy felmérjük a játékosok mind fizikai, mint szellemi állapotát, mennyire sikerült regenerálódniuk a negyeddöntőt követően. Mentálisan igen jó formában vagyunk” – tette hozzá az olasz kapitány.

A németek szintén nem panaszkodhatnak a formára, hiszen sorozatban 15 tétmérkőzésüket nyerték meg.

OLASZORSZÁG ÚTJA AZ ELŐDÖNTŐIG
–Spanyolország 1–1 (Di Natale 61., ill. Fabregas 64.)
–Horvátország 1–1 (Pirlo 39., ill. Mandzukic 72.)
–Írország 2–0 (Cassano 35., Balotelli 90.)
–Anglia 0–0 – tizenegyesekkel 4–2

„Mégis, mit kellene csinálnunk? Menjünk máris haza? – viccelődött a kevesebb pihenéssel, és a németek jó formájával kapcsolatban Prandelli. – Higgadtan, és nyugodtan készülünk erre a fantasztikus mérkőzésre. Nyílt összecsapás lesz, bármelyik gárda diadalmaskodhat. Nem hinném, hogy a németek félnének tőlünk, egy nagyon nagy önbizalommal felvértezett csapat ellen lépünk pályára.”

„A középpályánk Európa egyik legjobbja. A játékosok képesek keményen dolgozni, kreatívak, és technikailag is kiválóak. Ugyanakkor ezúttal mélyebben is jól kell járatnunk a labdát, mert várhatóan a németek nagy nyomás alá helyeznek minket” – véli Prandelli, aki a spanyolok elleni mérkőzés előtthöz hasonlóan ezúttal is sziesztázott egyet a mérkőzés előtti nap, és csodálatos mérkőzésre tekint előre.

Hogy a 2006-os világbajnoki elődöntőhöz hasonlóan ezúttal is az a squadra azzurra örül a mérkőzést követően, vagy a Nationalelf megtöri az olaszok elleni rossz szériáját, és 2008 után ismét német–spanyol döntőt rendeznek? Már csak néhány óra, és minden kérdésünkre választ kapunk.

A NEMZETI SPORT HELYSZÍNI TUDÓSÍTÓINAK MOBILITÁSÁT AZ I30 FORGALMAZÓJA, A HYUNDAI HOLDING HUNGARY KFT. BIZTOSÍTJA.

Az olaszok útja az elődöntőig:

CSOPORTKÖR, 1.FORDULÓ: SPANYOLORSZÁG–OLASZORSZÁG 1–1

CSOPORTKÖR, 2.FORDULÓ: OLASZORSZÁG–HORVÁTORSZÁG 1–1

CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ: OLASZORSZÁG–ÍRORSZÁG 2–0

NEGYEDDÖNTŐ: ANGLIA–OLASZORSZÁG 0–0 (11-ESEKKEL: 2–4)

EURO 2012
ELŐDÖNTŐ
NÉMETORSZÁG–OLASZORSZÁG
20.45 (Tv: m1, kommentátor: Gundel Takács Gábor)
Varsó, Nemzeti Stadion. V: Lannoy (francia)
A várható kezdőcsapatok
NÉMETORSZÁG: Neuer – J. Boateng, Hummels, Badstuber, Lahm – Khedira, Schweinsteiger – Reus, Özil, Podolski – Gomez. Szövetségi kapitány: Joachim Löw
Kispad: Wiese, Zieler (kapusok), Höwedes, Mertesacker, Schmelzer, L. Bender, Götze, Gündogan, Kroos, Th. Müller, Schürrle, Klose
OLASZORSZÁG: Buffon – Abate, Barzagli, Bonucci, Chiellini – Marchisio, Pirlo, Nocerino – Th. Motta – Balotelli, Cassano. Szövetségi kapitány: Cesare Prandelli
Kispad: De Sanctis, Sirigu (kapusok), Balzaretti, Ogbonna, De Rossi, Diamanti, Giaccherini, Montolivo, Borini, Di Natale, Giovinco. Eltiltva: Maggio
KIS AKTUÁLIS EB-STATISZTIKA
NÉMETORSZÁG
OLASZORSZÁG
9 Gólok száma az Eb-n 4
60 Gólszerzési kísérletek az Eb-n 87
33 Kapura tartó lövések 50
1 Kapufák 2
20 Szögletek 27
12 Lesek 11
3 Sárga lapok 11
36 Elkövetett szabálytalanságok 60
45 A csapat ellen elkövetett szabálytalanságok 68
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik