Az olaszok bírták jobban az idegek harcát, elődöntősök

Vágólapra másolva!
2012.06.24. 20:35
null
De Rossi kezdésként az egész Eb egyik legnagyobb kapufáját lőtte (Fotó: Action Images)<br />
Címkék
A lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokság negyeddöntőjében drámai küzdelmet hozott Olaszország és Anglia összecsapása. A rendes játékidő gól nélküli döntetlennel ért véget, csakúgy, mint a kétszer tizenöt perces hosszabbítás. A 11-esek során előbb az itáliai együttes hibázott, majd az angoloktól Ashley Young és Ashley Cole is rontott, és ez végzetesnek bizonyult. Cesare Prandelli legénysége Németországgal találkozik a fináléba kerülésért.

Az angolok csoportelsőként érkeztek a negyeddöntőbe, és a sajtó szerint vannak olyan jók, mint az olaszok, és mivel egyforma erősségű szerintük a két gárda, számíthatunk a végén tizenegyespárbajra is.

Az angol válogatott kezdője nem tartalmazott meglepetést, az olaszoknál is előre lehetett sejteni, hogy a sérült Thiago Mottát Riccardo Montolivo helyettesíti, és végül Mario Balotelli is a kezdő 11 tagja lesz.

A himnuszok alatt mindkét csapat tagjai nagy átéléssel énekeltek (igen, még Mario Balotelli is, de természetesen a csapatkapitány, Gianluigi Buffon volt a „legolaszabb"). Az olaszok szokásos kék szerelésükben léptek pályára, míg az angolok tiszta fehérben.

A harmadik percben máris megállt az ütő az angolokban: egy alapvonalig játszott beadás után Daniele De Rossi érkezett középen, és mintegy 22 méterről lőtt kapura, a kifelé csavaradó labdát Joe Hart nem érhette el, ám az a jobb oldali kapufán csattant.


Hart még a levegőben volt, amikor Buffon kihalászta Johnson labdáját  (Fotó: Action Images)
Hart még a levegőben volt, amikor Buffon kihalászta Johnson labdáját  (Fotó: Action Images)


Másfél perccel később jött az angolok válasza: James Milner jobb oldali beadása valahogy eljutott Glen Johnsonhoz, aki egy teszetosza labdaátvétel után nagy nehezen csak kapura tette a labdát, ám Gianluigi Buffon elképesztő reflexszel védte a közeli kísérletet. Soha rosszabb kezdést!

Tekintse meg a mérkőzés képgalériáját! (Fotók: Reuters, a vágóasztalnál: B. J.)
Tekintse meg a mérkőzés képgalériáját! (Fotók: Reuters, a vágóasztalnál: B. J.)

Az angolok több belőtt labdával próbálkoztak az első tíz percben, ám Milner és Steven Gerrard beadását is hatástalanította a squadra azzurra. A 14. minutumban Glen Johnson kanyarított középre Wayne Rooney felé, a Manchester United támadója fölé fejelt.

A 15. és a 25. perc között kicsit visszavettek a csapatok az iramból, Antonio Cassano próbált szerencsét jó 25 méterről, ám kis híján Föld körüli pályára állította a labdát. A szurkolók hullámzással szórakoztatták magukat, ha már a futballistáknak ez nem sikerült a pályán.

A 25. percben Mario Balotelli lépett ki a rossz angol lesre állítást kihasználva, de mintha földbe gyökerezett volna citys csapattársa, Hart láttán, elkezdett teketóriázni, mire John Terry beérte, és blokkolta lövését. A Chelsea hátvédje hatalmasat sprintelt, hogy menteni tudjon, ami kiváló erőnlétről tanúskodik.

A 32. percben ismét Balotelli (bár szerinte mindig ő) veszélyeztetett, Riccardo Montolivo beadását már csak estében tudta kapura tenni, így Hart könnyedén magához ölelte a labdát. A túloldalon Danny Welbeck és Rooney összjátéka után előbbi lőtt fölé. Cassano újabb távoli lövését Hart fogta – eddig talán a Milan támadója volt a legélénkebb.

A 41. percben Andrea Pirlo mutatta meg, hogy miért tartozik még mindig a világ legjobb középpályásai közé: 30 méterről a hosszún érkező Cassano fejére varázsolta a labdát, a visszafejelt passzt Balotelli Terry és Joleon Lescott szorításában fölé vágta a kapu torkából.

Balotelli kihagyta, de nézzék csak meg, hogyan helyezkedik a gólbíró, a 12. játékos! (Fotó: Action Images)
Balotelli kihagyta, de nézzék csak meg, hogyan helyezkedik a gólbíró, a 12. játékos! (Fotó: Action Images)

Az első félidő gól nélküli döntetlennel zárult, ám kiegyenlített játékot láthatott a kijevi közönség. A 2012-es Európa-bajnokságon még nem született gól nélküli döntetlen, de az nem túl jó előjel a semleges szurkolók számára, hogy az Eb-k történetében a legtöbb 0–0-t (7) Olaszország játszotta.

A fordulás után ismét De Rossi mehetett volna a mennybe, ám Cassano beadása után senkitől sem zavartatva nem találta el a labdát. Néhány perccel később újabb nagy olasz ziccer maradt ki, előbb Balotelli lőtt Hartba hat méterről, majd a kipattanót Montolivo emelte fölé. Megint bekezdett az itáliai együttes, ám gólt ezúttal sem tudott szerezni a játékrész elején.

Balo itt, ott, mindenütt (Fotó: Action Images)
Balo itt, ott, mindenütt (Fotó: Action Images)

A 60. percben Roy Hodgson megpróbálta felélénkíteni az addig impotens angol támadójátékot, pályára küldte Theo Walcottot és Andy Carrollt. Utóbbi gyorsan helyzetbe is került, ám kísérletét blokkolták. Joey Barton, a QPR középpályása időközben szeretett kék madaras közösségi oldalán posztolt, és Pirlo kikapcsolását kérte honfitársaitól (ha ezt ő maga tenné meg, Pirlo valószínűleg már nem játszhatna többet az Eb-n, ha továbbjutna Olaszország...).

Az olaszok mezőnyfölénye a második félidő derekához érve is megvolt, ám egyre jobban érett a kétszer tizenöt perces hosszabbítás. Az angol BBC keményen bírálta a szigetországiak középpályássorát, mondván, abszolút tanácstalan. A tekintélyes médium tudósítója Xavit látná szívesen a középpályán.

A 81. percben a nemrégiben beálló Alessandro Diamanti tesztelte Hartot, aki simán fogta a bal alsóba tartó pattogós lövést. A hajrához közeledve Hodgson segítője, Gary Neville testvére, Phil szintén a közkedvelt közösségi oldalon posztolt, és érzékeltette a pályán folyó elkeseredett küzdelmet: „Nem érdekel, hogyan, csak nyerjünk!"

Mondhatni, szigorúan védekeztek az angolok, avagy Terry ismét a gólvonal mögött. Vagy nem? (Fotó: Action Images)
Mondhatni, szigorúan védekeztek az angolok, avagy Terry ismét a gólvonal mögött. Vagy nem? (Fotó: Action Images)

Prandelli cseréi aktívabbnak bizonyultak, hiszen Diamanti lövése után Antonio Nocerino is helyzetbe került, ám a zseniális labdaátvétele után leadott löketébe a visszazáró Glen Johnson lépett bele, így Hartnak nem kellett beavatkoznia.

A 93. percben Buffon tért ki a hitéből: Young, majd Ashley Cole volt a labda útja, a Chelsea hátvédjének beadását az eddig szinte észrevétlen Carroll fejelte vissza, ám Rooney ollózása fölé szállt – az olasz kapus ennek ellenáre korholta védőit.

Véget ért a rendes játékidő! Jöhetett a kétszer tizenöt perc hosszabbítás!

A hosszabbítás nem a legjobb előjel az olaszok számára, akik minden bizonnyal megpróbálják dűlőre vinni a dolgot a túlórában, hiszen eddig kilenc világversenyen játszott negyeddöntőjéből kétszer búcsúzott Olaszország, mindkétszer 11-esekkel.

A viszonylag hosszúra sikeredő szünet (amelyben Gerrard lábát kellett nyújtani, mert begörcsölt) után folytatódott a játék, Nocerino fölé lőtt a hosszabbítás második percében. Elég sok kemény jelenet volt továbbra is, ám a portugál játékvezető engedte a férfias játékot.

A 95. percben Gerrard egy eladott labdát tekert középre, ám előbb Rooney, majd Lescott sem tudott belepiszkálni néhány méterre a kaputól, így Buffon gyűjtötte be a labdát – a játékvezető les miatt kifelé ítélt. Az eddigi legnagyobb angol helyzet volt ez a ráadásban...

Rooney mindent megpróbált (Fotó: Action Images)
Rooney mindent megpróbált (Fotó: Action Images)


A 101. (nem kiskutya) percben Diamanti beadása olyannyira jól sikerült, hogy végül Hartnak kellett a jobb oldali kapufára tolnia a labdát. Két kapufája már volt Olaszországnak, ám az kevés a továbbjutáshoz. Az elhivatott angol szakmai stáb közben a „tartsátok ezt a formát" biztatást üvöltötte a pályán lévőknek.

A hosszabbítás első félideje sem hozta meg a várva várt áttörést, így már csak tizenöt perc választotta el a csapatokat a 11-esrúgásoktól. Jürgen Klinsmann, a német válogatott korábbi szövetségi kapitánya szerint ha 11-esekre kerül sor, az az angoloknak kedvezhet, már csak az idei Bajnokok Ligája-döntőből kiindulva.

Balotelli eltökéltségére és erejére sem lehetett panasz: a Manchester City csatára elvállalt egy távoli szabadrúgást, ám szörnyen fölé lőtte. A 115. percben Diamanti beadását a berobbanó Nocerino fejelte lehajolva az angolok hálójába, csakhogy les miatt érvénytelenítették a találatot. Az olaszok egy pillanatra már az elődöntőben érezhették magukat, ám a portugál asszisztens szertefoszlatta illúzióikat.

A 120. percben a játékvezető lefújta a találkozót, következhettek a 11-esek. Ha bokszmérkőzés lett volna ez a negyeddöntő, az olaszok nyertek volna egyhangú pontozással, ám a futballban csak a gólok számítanak.

Joe Hart és Gianluigi Buffon is megfogott egy-egy büntetőt a Premier League-ben, illetve a Serie A-ban, így a kapusok teljesítménye alapján nehéz volt előre megjósolni a végkifejletet.

Balotelli kaján vigyorral az arcán ballagott oda, hogy elvégezze az első 11-est, s túl is járt citys csapattársa, Hart eszén (bár az angol kapus érezte az irányt, a lövés jól helyezett és erős volt). Gerrard mintha lemásolta volna Balotellit, ugyanúgy a jobb alsóba lőtt. Egy páros után 1–1 volt.

Montolivo is a jobb alsót célozta, ám ő mellé durrantott. Az angolok részéről Rooney viszont magabiztosan bevágta, így az angolok kerültek előnybe. 12

Pirlo elküldte rendesen Hartot jobbra, s bepanenkázta középre labdát, majd Young telibe trafálta a lécet. 22

Nocerino kicsit toporgott a lövés előtt, pont ezzel csapta be Hartot, és gurított higgadtan a jobb alsóba. Az angoloknál Ashley Cole a bal alsót célozta, Gianluigi Buffon azonban érezte az irányt, és fogta a gyenge lövést. 3–2

Diamanti úgy állt oda, hogy ha bevágja, akkor továbbjut Olaszország. Ezt meg is tette, így 4–2-re az olaszok nyerték meg a 11-espárbajt, ezzel bejutottak az elődöntőbe, amelyben Németország lesz az ellenfelük. Anglia napra pontosan nyolc évvel ezelőtt is 11-esekkel kapott ki az Eb negyeddöntőjében, akkor a későbbi finalista Portugáliától.

A németeknek az olaszok mutatott játéka miatt nem kell izgulniuk, ám a statisztikák adnak okot az aggodalomra a nationalelfnek, a squadra azzurra ugyanis még sosem kapott ki Németországtól Eb- vagy vb-meccsen. Csütörtökön kiderül, folytatódik-e az itáliaiak jó sorozata.

A MÉRKŐZÉSRŐL SZÓLÓ ONLINE TUDÓSÍTÁSUNKAT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG.


ANGLIA–OLASZORSZÁG 0–0 – TIZENEGYESEKKEL 2–4

(A Magyar Televízió felvétele)

EURO 2012
NEGYEDDÖNTŐ
ANGLIA–OLASZORSZÁG 0–0 – 11-esekkel 2–4
Kijev, Olimpiai Stadion. Vezette: Proenca (portugál)
ANGLIA: Hart – G. Johnson, Terry, Lescott, A. Cole – Milner (Walcott, 61.), Gerrard, Parker (Henderson, 94.), Young – Rooney, Welbeck (Carroll, 60.). Szövetségi kapitány: Roy Hodgson
Kispad: Green, Butland (kapusok), Kelly, Baines, P. Jones, Jagielka, Downing, Oxlade-Chamberlain, Defoe
OLASZORSZÁG: Buffon – Abate (Maggio, 91.), Bonucci, Barzagli, Balzaretti – Marchisio, Pirlo, De Rossi (Nocerino, 80.) – Montolivo – Balotelli, Cassano (Diamanti, 78.). Szövetségi kapitány: Cesare Prandelli

Kispad: Sirigu, De Sanctis (kapusok), Chiellini, Ogbonna, Thiago Motta, Giaccherini, Di Natale, Borini, Giovinco



Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik