A spanyolokat mindenki elkerülné az Eb-sorsoláson

Vágólapra másolva!
2011.12.02. 13:25
null
A kijevi Művészetek Palotájában sorsolják az Eb csoportbeosztását (Fotó: Reuters)
Címkék
Elvileg Spanyolország és Hollandia a legfőbb kedvezményezett a 2012-es Európa-bajnokság – péntek délután hat órakor kezdődő – csoportsorsolásán, hiszen a rendezőként kiemelt Lengyelország (A-csoport) és Ukrajna (D-csoport) mellett az említett két együttes szerepel az első kalapban. Ám éppen ezért a két válogatott biztosan találkozik majd a második kalap (Németország, Anglia, Olaszország, Oroszország) valamelyik nagynevű együttesével, míg azoknak ötven százalék az esélyük arra, hogy elkerülik Spanyolországot és Hollandiát, helyettük pedig a FIFA-világranglista 55., illetve 66. helyén álló ukrán vagy lengyel gárdát kapják. Hol érvényesül itt az első kalap előnye?

 

A kijevi Művészetek Palotájában rendezendő eseményen kihúzhatják a Spanyolország, Németország, Portugália, Franciaország „halálcsoportot″, de a kalapok alapján előfordulhat, hogy a legutóbbi négy Európa-bajnokság nyertese kerül egy négyesbe: Spanyolország (2008), Görögország (2004), Franciaország (2000), Németország (1996).

Itt jegyezzük meg, a torna történetében eddig sohasem fordult elő, hogy az aktuális aranyérmes megvédte címét. Ezzel a statisztikával azonban hiába nyugtatná a résztvevőket bárki is, olyan véleményformáló eddig nem szólalt meg, aki a válogatottjának Spanyolországot kívánta ellenfélnek.

A jellemző igényeket pontosan foglalta össze Ola Toivonen, a svéd válogatott csatára, amikor azt mondta: „Természetesen szeretnénk elkerülni a legnagyobb csapatokat, Spanyolországot, Hollandiát és Németországot.″ Szokták mondani, hogy az Európa-bajnokság szakmailag magasabb színvonalat képvisel, mint a világbajnokság, hiszen sokkal kiegyenlítettebb a mezőny.

A tizenhatos létszám további garancia a minőségre (a FIFA-ranglistán szereplő tizennégy legjobb európai válogatottból egyedül Svájc hiányzik, a 33. Csehország helyettesíti), a 2016-tól életbe lépő huszonnégyes bővítés e tekintetben hígulást hozhat.

EURO 2012, A KALAPBEOSZTÁS
1. KALAP 2. KALAP 3. KALAP 4. KALAP
Ukrajna Németország Horvátország Dánia
Lengyelország Olaszország Görögország Franciaország
Spanyolország Anglia Svédország Csehország
Hollandia Oroszország Portugália Írország
196 MILLIÓ EURÓS PÉNZDÍJ

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) 196 millió euró (kb. 59.6 milliárd forint) pénzdíjat oszt majd szét a jövő évi lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokságon, amelyen a kontinenstornák történetében először a csoportok harmadik helyezettjei is kapnak prémiumot.

 

Az UEFA pénteken Kijevben, az Ukrajna kultúrpalotában, a 18 órakor kezdődő csoportsorsolás előtt néhány órával tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a 2008-as eseményhez képest 12, a 2004-es Eb-hez képest 73 millió euróval több pénzt osztanak szét a 16 résztvevő válogatott között.

 

A jövő évi Eb győztese összesen akár 23.5 millió euróval lehet gazdagabb, az ezüstérmes 20.5 milliót kereshet.

 

A "fellépti díj" csapatonként 8 millió euró, a csoportkörben minden győzelem egymillió eurós díjazással jár, a negyeddöntőben kétmillió, az elődöntőben hárommillió eurót kapnak a továbbjutó válogatottak. A döntő megnyerése 7.5 millió eurót jelent, az ezüstérmes 4.5 millió eurót kap. A csoportok harmadik helyezettjeit az Eb-k történetében először szintén díjazzák, ezek a csapatok egymillió eurót kapnak majd.

 

A lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokság 2012. június 8-án kezdődik és július 1-jén zárul.

 

MTI

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik