A Puskás-díjas találattól Szalai csodagóljáig - emlékezetes Eb-selejtezők videón

MOLNÁR PÉTERMOLNÁR PÉTER
Vágólapra másolva!
2011.10.10. 10:06
null
Szalai Ádám felejthetetlen gólja San Marino ellen (Fotó: Németh Ferenc, archív)
Címkék
Az utolsó fordulóhoz érkezett a labdarúgó Euro 2012 selejtezősorozata. Ötvenegy válogatott küzdött – küzd – 240 mérkőzésen 2010. szeptember 3-a óta, hogy ott legyen Lengyelország és Ukrajna közös rendezésű kontinenstornáján. Bár a magyar válogatott remek teljesítménye még a pótselejtezős helyre sem volt elég, sok szép gólt láthattunk Egervári Sándor csapatától is. Következzenek a selejtezősorozat legemlékezetesebb mérkőzései, találatai!

Már az A-csoportban feleleveníthetünk egy fantasztikus gólt. Az első fordulóban Kazahsztánban játszott Törökország, amelynek sima győzelmét (3–0) semmi sem veszélyeztette, sőt a második találatot szerző Hamit Altintop azóta a futballtörténelem részévé vált. A Real Madrid játékosa egy szöglet után mintegy 18 méterről, kapásból lőtt bombagólt a hazaiak kapujába, kiérdemelve a legszebb gólért járó elismerést, azaz a Puskás-díjat.

KAZAHSZTÁN–TÖRÖKORSZÁG 0–3

Bár ebben a csoportban a törökök azerbajdzsáni vereségét is megemlíthetnénk mint emlékezetes meccset, volt egy találkozó, amely egyszerűen nem akart eldőlni. 2010. október 12-én Belgium–Ausztria 4–4. Mindkét csapat kétszer vezetett, egy-egy alkalommal hátrányból fordítva, ám a drámai végjáték után csak egy-egy pontot szereztek a felek. Pedig hármat érdemeltek volna...

BELGIUM–AUSZTRIA 4–4

Bárhogy is alakul a B-csoport végeredménye, Örményország önálló története legjobb szereplését vitte véghez – 1991-ig a Szovjetunió tagállama volt –, jelenleg 17 ponttal a harmadik helyen áll, és Írországban akár még a pótselejtezőt is kiharcolhatja. E bravúros teljesítmény egyik állomása volt a Szlovákiában óriási meglepetésre aratott kiütéses, 4–0-s siker.

SZLOVÁKIA–ÖRMÉNYORSZÁG 0–4

A C jelű csoportban is parádézik egy kiscsapat, Észtország. A magyar válogatottal azonos világbajnoki selejtezős csoportban levő északi együttes Olaszország mögött jelenleg a második 16 ponttal. Bár lejátszotta utolsó mérkőzését is, ha a szerbek nem nyernek Szlovéniában, akkor a selejtezősorozat legnagyobb meglepetését szolgáltathatja. Öt győzelme közül a legbravúrosabbat Szerbiában szerezte, ahol a korábbi ETO-középpályás, Tarmo Kink védhetetlen bombagóllal indította meg a 23 perces észt gálát.

SZERBIA–ÉSZTORSZÁG 1–3

A D-csoportban kedden dől el minden, amikor Franciaország hazai pályán Bosznia-Hercegovinát fogadja. A két válogatott között csupán egy pont a különbség, így vérre menő csata várható a Stade de France-ban. Azonban itt sem lehetetlen nyerni, mondhatnák a fehéroroszok, akik már az első fordulóban sokkolták a mintegy 76 ezres közönséget Párizsban, Szergej Kiszljak 85. percben szerzett góljával 1–0-ra nyertek.

FRANCIAORSZÁG–FEHÉROROSZORSZÁG 0–1

Következzen a mi csoportunk, amely sajnos az utolsó játéknapon már tét nélküli a számunkra. A magyar csapat 18 ponttal a harmadik helyen áll, Finnországot fogadja, ám mivel a svédek pénteken nyertek Helsinkiben, már csak a szép búcsú maradt. Hazai pályán csupán a hollandok ellen veszítettünk pontokat (0–4), a többi meccsen összesen tizenkét gólt szerezve és csak kettőt kapva három győzelmet arattunk. Nehéz kiemelni a legemlékezetesebbet, hiszen a Svédország (2–1) és a San Marino elleni (8–0) siker önmagáért beszél. Íme, a tíz magyar gól Szalai Ádám csodatalálatától Rudolf Gergely 90. percbeli zicceréig.

MAGYARORSZÁG–SAN MARINO 8–0

(A Sport Televízió felvétele)

MAGYARORSZÁG–SVÉDORSZÁG 2–1

(A Sport Televízió és a Magyar Televízió felvétele)

A FIFA világranglistáján utolsó, 203. San Marino a finnektől is kapott egy nyolcast, ám az egész selejtezősorozat legnagyobb vereségét a világbajnoki ezüstérmes Hollandia mérte a törpeállamra. Szeptember 2-án Eindhovenben Robin van Persie négy, Klaas-Jan Huntelaar és Wesley Sneijder duplája, illetve Dirk Kuyt, John Heitinga és Georginio Wijnaldum találata alakította ki a 11–0-s kiütést.

HOLLANDIA–SAN MARINO 11–0

A görög válogatott Horvátország elleni pénteki sikerével Ukrajna és Lengyelország ajtajának küszöbére került, Grúziában már csak be kell lépnie rajta. De nem lesz könnyű, hiszen F-csoportbeli legnagyobb vetélytársa március 26-án Tbilisziben megszenvedett, de nem a győzelemért.

GRÚZIA–HORVÁTORSZÁG 1–0

Anglia két meccsen sem tudta legyőzni Montenegrót, ám a pénteki podgoricai 2–2-es döntetlennel az utolsó fordulótól függetlenül megnyerte a G-csoportot, Montenegró pedig Svájcot megelőzve a pótselejtezőt érő második helyen végzett. Utóbbi is kellemetlen vendég volt Londonban, majdnem a győzelem is összejött neki. És milyen sokat ért volna...

ANGLIA–SVÁJC 2–2

MONTENEGRÓ–ANGLIA 2–2

Kedden minden portugál és dán szurkoló szeme Koppenhágára figyel, a két 16 pontos válogatott ugyanis mindent eldöntő meccset játszik a H-csoport első helyéért. Dánia védelmének nem lesz könnyű dolga, hiszen Portugália utóbbi két meccsén kilencszer volt eredményes – pénteken Izland ellen hiába vezettek 3–0-ra Naniék, „csak" 5–3 lett a vége –, bár az első fordulóban Ciprus ellen hazai pályán kevés volt a négy gól. Valószínűleg a két válogatott eddigi legjobb összecsapása volt a guimaraesi.
PORTUGÁLIA–CIPRUS 4–4

PORTUGÁLIA–IZLAND 5–3

Az utolsó csoportban, az I-ben nem volt kérdés a világ- és Európa-bajnok spanyolok első helye, akik hétből hét győzelemmel állnak, kedden pedig azt a Skóciát fogadják, amely ellen nagyon nehéz győzelmet arattak két nap híján napra pontosan egy éve Glasgow-ban. Akkor a kétgólos előnyt nyolc perc alatt leadták David Villáék, ám Fernando Llorente tíz perccel a vége előtt villant. A csoport eddigi meglepetésgyőzelmét Litvánia okozta, amely Prágában babrált ki a csehekkel, akik még büntetőt is hibáztak. Kedden Vilniusban a visszavágás akár pótselejtezőt érhet.

CSEHORSZÁG–LITVÁNIA 0–1

SKÓCIA–SPANYOLORSZÁG 2–3

SZURKOLÓI ARÉNA ELŐSZÖR MAGYARORSZÁGON!

A magyar és a finn válogatott Eb-selejtezője kapcsán Magyarországon először nyílik Szurkolói Aréna. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak október 11-én (a magyar–finn Eb-selejtező meccs napján) 15:00-tól aDürer kertben(Budapest, XIV. Ajtósi Dürer sor 19–21.),a Puskás Ferenc Stadion közvetlen közelében.

Meccs előtt, alatt és után isfolyamatosan akciókkal, jó hangulattal és meglepetésekkel várnak a szervezők minden szurkolót!A jeggyel nem rendelkezők kivetítőkön keresztül is nézhetik a meccset.

Az eseményre itt tudsz regisztrálni:https://www.facebook.com/event.php?eid=223119101074511

(x)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik