„A franciák fejetlen csirkékként kergették a labdát”

Vágólapra másolva!
2012.06.24. 12:04
null
„Hozzá se szagoltak” – a franciák csak kergették a labdát (Fotók: Marca)
Címkék
Xabi Alonso két góljával a spanyol labdarúgó-válogatott szombat este 2–0-ra nyert Franciaország ellen az Európa-bajnokság negyeddöntőjében, így nem meglepő, ha a nemzetközi sajtó főként vele, illetve Spanyolország magabiztos játékát emelte ki a találkozót követően.

„Xabi Alonso fiesztája” – jelent meg vasárnap kora reggel a spanyol Marca nyomtatott verziója az Ibériai-félszigeten ezzel a címmel. És tényleg. A tegnap este épp 100. válogatottságát ünneplő középpályás előbb fejjel, majd büntetőből volt eredményes Laurent Blanc csapata ellen. A madridi lap továbbá az első találatnál gólpasszt adó Jordi Albát is kiemelte, aki véleménye szerint tegnap este „ledoktorált”.

A szintén spanyol AS is a „századost” emelte ki: „Olé, Xabi Alonso!”

Spanyolország bevette Párizst
Spanyolország bevette Párizst

A Marca internetes verziója a „most Cristiano Ronaldo és az ő 65 gólja következik” című írással foglalta össze a spanyolok elődöntőbe jutását, amelyben a zselézett hajú aranylabdás vezette Portugália lesz az ellenfél. C. Ronaldo ebben az idényben 60 gólt szerzett klubjában, a spanyol Real Madridban, a válogatottban pedig ötöt. A marca.es rendkívül bölcsen továbbá arra is felhívja a kedves olvasók figyelmét, hogy Alonso duplájával jelen pillanatban a Real Madrid az Eb „gólkirálya”, hisz a spanyol két gólja mellett a portugál Ronaldo háromszor, csapattársa, Pepe és a német Sami Khedira pedig egyszer-egyszer volt eredményes.

A szintén spanyol El País „Xabo Alonso nagy centenáriumáról” írt, míg egyik elemzője tömören így fogalmazott: „Kevesebb Xavi, több Xabi” – utalva ezzel Alonso vezérszerepére.

A francia csapat nem úszta meg a kritikusok záporát. A L’Équipe internetes oldala „A franciák számára véget írt az út” című írásában fejet hajt a spanyolok előtt, akik tétmérkőzésen először tudtak nyerni a gallkakasosok ellen. A neves lap elemzése szerint Blanc kapitány terve, mely szerint védekezőbb felállásban küldi pályára övéit, „csődöt mondott”. Továbbá csalódottan vette tudomásul, hogy a válogatott csupán egy győzelmet aratott a tornán, és bár elérte a minimális célt (a negyeddöntőt), többre nem volt képes. A leghumorosabb azonban talán maga a L’Équipe nyomtatott verziója volt, amelynek címlapján csak annyi állt: „S.O.S. Fantomes”, ami az 1984-es Szellemirtók című amerikai filmre utalt. Meg arra, hogy a francia csapat szellemként kergette a labdát a spanyolok ellen.

„A kékek leszegett fejjel búcsúznak az Eb-től” – íra a lemonde.fr, amely szintén Blanc védekező mentalitását kritizálta.

A spanyol Marca sem felejtette el „értékelni” a franciákat, akik véleménye szerint „fejetlen csirkékként kergették a labdát a spanyolok emlékezetes tiki-taka bemutatóján”.

EURO 2012
NEGYEDDÖNTŐ
SPANYOLORSZÁG–FRANCIAORSZÁG 2–0 (1–0)
Doneck, Donbasz Arena, 47 000 néző. V: Rizzoli (olasz)

SPANYOLORSZÁG: Casillas – Arbeloa, Piqué, Ramos, Alba – Xavi, Busquets, Xabi Alonso – D. Silva (Pedro, 65.), Iniesta (Santi Cazorla, 84.) – Fabregas (F. Torres, 67). Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque

Kispad: Víctor Valdés, Reina (kapusok), Raúl Albiol, Javi Martínez, Juanfran, Jesús Navas, Negredo, Juan Mata, F. Llorente

FRANCIAORSZÁG: Lloris – Réveillere, Rami, Koscielny, Clichy – Cabaye, M’Vila (Giroud, 79.), Malouda (Nasri, 65.) – Debuchy (Ménez, 64.), Ribéry – Benzema. Szövetségi kapitány: Laurent Blanc

Kispad: Mandanda, Carrasso (kapusok), Evra, Valbuena, Matuidi, A. Diarra, Martin, Ben Arfa
Gólszerző: Xabi Alonso (19., 90. – 11-esből)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik