Vb 2022: Deschamps a Szent Grálról és a szerződéshosszabbításról

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2022.12.18. 20:30
null
Fotó: AFP
Az argentin válogatott 2–2-es rendes játékidőt és 3–3-as végeredményt követően tizenegyesekkel 4–2-re legyőzte a franciákat, ezzel megnyerte a katari labdarúgó-világbajnokságot. Nézzük, hogyan látták a mérkőzést a vesztesek!


„Nagyon csalódottak vagyunk, mert mindent beleadtunk –
nyilatkozta a lefújás után a végig remekül teljesítő Raphaël Varane. – A torna során rengeteg nehézséggel szembesültünk, de küzdöttünk a végsőkig. Nem adtuk fel! Ma az első órában nem voltunk egy súlycsoportban az ellenféllel, aztán viszont visszajöttünk a mérkőzésbe, amelyet mi is megnyerhettünk volna. Büszke vagyok a franciákra, nagyon büszke vagyok erre a csapatra. Mindent beleadtunk, felemelt fejjel térhetünk haza! Nem volt egyszerű ez a meccs, amikor szépítettünk, onnantól kezdve minden megváltozott, nagyon gyorsan. Erőnlétileg jobbak voltunk náluk, elkezdtünk támadni, mert elkezdtünk hinni magunkban. Nem álltunk messze attól, hogy megnyerjük ezt a rosszul kezdődő mérkőzést. Mentálisan nagyon erős a csapatunk, szívvel-lélekkel harcoltunk, így jutottunk a döntőbe. De ez most nem volt elég a győzelemhez.”


Megszólalt a Francia Labdarúgó-szövetség, az FFF elnöke, aki bejelentette, a következő napokban találkoznia kell Didier Deschamps-pal, hogy a szakember jövőjéről tárgyaljanak.

„Fogadni fogjuk Deschamps-ot, alig várom már, hogy megbeszéljük a történteket, kíváncsi vagyok, ő hogyan értékeli az eredményt. Amilyen hamar csak lehet, találkozni fogunk” – nyilatkozta Noël Le Graët.

A L'Équipe információi szerint Didier Deschamps meghosszabbíthatja a szerződését, a szövetségi kapitány hajlandó lenn egészen a 2024-es Európa-bajnokság végéig maradni a kispadon. A lap kiemeli, hogy az Eb-trófea az egyetlen, amely hiányzik még Deschamps „edzői vitrinjéből”.

„Nagyon szépen visszajött a csapat vert állásból, egy-két perccel a vége előtt meccslabdánk volt. Tizenegyesekkel kikaptunk ugyan, de ez az ezüstérem még így is a francia futball győzelme. Szomorúak vagyunk, azonban Franciaország jól teljesített, senki sem számított erre az eredményre a vébé elején. Magas szinten futballoztunk, remek csapatunk van, amely fiatal, nagyon fiatal. Kylian Mbappé nagyon gyors és nagyon erős. Ő a holnap, de igazából már a jelen embere is” – gratulált övéinek Le Graët.

Deschamps nem volt hajlandó a jövőjéről nyilatkozni, azt mondta, ezt akkor sem tette volna meg, ha most nyernek. Január elején találkozik majd a főnökével, ám az elve egyszerű: a válogatott mindenek fölött!

„Óriási csalódást érzek most, nagy nehézségekkel kellett megharcolnunk a torna előtt és a torna közben is, de nem keresek kifogásokat. Nagy öröm volt a stábbal és a játékosokkal osztozni ezen a vébékalandon. Amikor nem éred el a Grált, pedig nagyon közel voltál hozzá, az mindig nagyon fájdalmas érzés. Időbe telik még, amíg megemésztjük ezt a vereséget – nyilatkozta Didier Deschamps, aki elégedett volt minden játékosával. – Még jobban fájna, ha három nullára kikaptunk volna, akkor nem is lett volna mit mondanom most. Egy órán keresztül rosszul futballoztunk, utána bátran, energikusan, kiválóan futballoztunk, arra kényszerítettük az argentinokat, hogy mindent kihozzanak magukból, elmenjenek a végső határokig. Nem mondom, hogy mindent jól csináltunk a döntőben, de energikusan és szívvel-lélekkel játszottunk, mint ahogyan az egész vébén. A semmiből jöttünk vissza! Még nehezebb megemészteni a kudarcot így, hiszen már karnyújtásnyira volt a cél.”

„Különböző okok miatt nem voltunk a lehető legerősebbek, de ebbe most ne menjünk bele... A csapat minőségének és mentális erejének köszönhetően fordítottunk egy nagyon nehéz mérkőzésen, ám ez nem volt elég.”

A szövetségi kapitány kiemelte, hogy nemcsak a válogatott meccseit kell nézni, hanem ezeknek az emberi oldalát is. Ez utóbbi tekintetében csakis pozitív érzései vannak.


„Nagyon büszke vagyok a szervezésre, megmutattuk, hogy Katar meg tudja rendezni a világ legjobb versenyét, megmutattuk mindenkinek, hogy képesek vagyunk erre – büszkélkedett elégedetten a döntő után a PSG elnökeként is ismert Nasszer al-Kelaifi, aki többek között a FIFA világbajnoki szervezőbizottságának is a tagja. – Azt hiszem, ezt volt a világbajnokságok történetének legjobb döntője! Szomorú vagyok Franciaország veresége miatt, hiszen egy francia klub elnöke vagyok. Szomorú vagyok Kylian Mbappé miatt, aki egy több mint tökéletes meccset játszott. Ha rajtam múlik, két kupát adtam volna, egyet Mbappének, egyet Lionel Messinek. De Messi sikerének is örülök, ez a hab a tortán, megérdemli a sikert! Mbappének van még ideje, hogy vébét nyerjen. Klubként rekordokat döntöttünk, a PSG játékosai szerezték a legtöbb gólt a tornán. Büszkék vagyunk rájuk, Asraf Hakimire is, aki elődöntőbe jutott Marokkóval. Megtartani Mbappét és Messit? Természetesen szeretnénk ezt, két gólkirályról beszélünk! Nem mondtam Messinek erről semmit sem most, ugyanis megbeszéltük, hogy a világbajnokság után beszélünk erről.”

Az argentin klasszis szerződése 2023 nyaráig szól a párizsiakkal, de egyéves hosszabbítási lehetőséggel. A harmadik párizsi ász, Neymar nagyon büszke Messire, lásd a fenti képet.


„Természetesen megkértem Didier Deschamps-ot, hogy folytassa a munkáját, azt akarom, hogy folytassa! Mondtam neki, hogy meg kell emésztenie ez a második helyet”Emmanuel Macron, a francia köztársasági elnök nem kertelt. Majd alaposan megdicsérte a csapatot, leginkább Mbappét emelte ki.

„Fájdalmas történet számunkra ez a vébé, mindenesetre fájdalmasan végződött – így az éremátadást követően a remekül védő kapus, a csapatkapitány Hugo Lloris.– Igaz, most sokáig nem ment, sok technikai hibánk volt, sok párharcot veszítettünk, megérdemelten vezetett az ellenfél. A mérkőzés második harmadának közepén már megvolt bennünk a büszkeség, megvillant Mbappé tehetsége, visszajöttünk kettő kettőre. Olyan volt, mint egy bokszmeccs, ütésre ütés. Az argentinok sikeresen kezdték a finálét, agresszívek voltak, a játék minden elemében jobbak. Nem mi irányítottuk a találkozót ebben a szakaszban, de később sem igazán uraltuk. A vírus? Nem fogunk kifogásokat keresni, mindent beleadtunk, mindent megtettünk a sikerért. Csak gratulálhatok a srácoknak, mert egy pillanatig sem adtuk fel!”

Akárcsak szövetségi kapitánya, Lloris sem akart most beszélni a válogatottbeli jövőjéről.

 

A háromszoros világbajnok Pelé szintén gratulált Argentínának, s a „Király” üzent Messinek és Mbappének is. „A futball ma is, mint mindig, tovább írta a maga történetét, és ma is izgalmas módon tette ezt. Messi megnyerte az első világbajnokságát, ahogyan azt a pályafutása miatt megérdemelte. Kedves barátom, Mbappé négyszer talált a kapuba egy döntőben. Micsoda ajándék nézni ezt a show-t, ez fontos volt a sportágunk jövője érdekében is. És nem győztem gratulálni Marokkónak a hihetetlen meneteléshez, nagyszerű látni Afrika ragyogását. Gratulálok Argentínának! Diego biztosan mosolyog most.”

„Nagyszerű teljesítmény bejutni a világbajnoki döntőbe, és ott a végsőkig küzdeni a győzelemért. Én már csak tudom, milyen keserű egy döntőt elveszíteni. Büszkék lehettek magatokra. Bátorság!”– a 2006-os vb-döntőben szereplő Franck Ribéryígy üzent az utódainak.

Így nyilatkoztak a győztesek


Eközben a franciák már el is hagyták a stadiont egy sötétített üvegű busszal, az edzőtáborban a szeretteikkel, a családtagjaikkal együtt vacsoráztak meg – jelenti az RMC. Mbappé szülei mellett a nemrégiben a PSG felnőttjei között pályára lépő Ethan is megjelent a franciák szállásán, és szemmel láthatóan mindenki nagyon csalódott.

 

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
DÖNTŐ
ARGENTÍNA–FRANCIAORSZÁG 3–3 (2–0, 2–2, 2–2) – tizenegyesekkel 4–2

Katar, Loszaíl, Loszaíli Nemzeti Stadion, 88 966 néző. V: Marciniak (lengyel)
ARGENTÍNA: Emiliano Martínez – Molina (Montiel, 91.), Romero, Otamendi, Tagliafico (Dybala, 120+1.) – De Paul (Paredes, 102.), Enzo Fernández, Mac Allister (Pezzella, 116.) – Messi, Julián Álvarez (La. Martínez, 103.), Di María (Acuna, 64.). Szövetségi kapitány: Lionel Scaloni
FRANCIAORSZÁG: Lloris – Koundé (Disasi, 120+1.), Varane (Konaté, 113.), Upamecano, Théo Hernandez (Camavinga, 71.) – Griezmann (Coman, 71.), Tchouaméni, Rabiot (Y. Fofana, 96.) – O. Dembélé (Kolo Muani, 41.), Giroud (Thuram, 41.), Mbappé. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
Gólszerző: Messi (23., 109. – az elsőt 11-esből), Di María (36.), ill. Mbappé (80., 81., 118. – az elsőt és a harmadikat 11-esből)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS ITT!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik