Vb 2022: Alexis Mac Allister a nyugalom szobra az argentinoknál

Vágólapra másolva!
2022.12.16. 07:34
null
<strong>Alexis Mac Allister</strong> (20) a rutinos sztárokkal, például <strong>Luka Modriccsal </strong>(balra) is felveszi a versenyt (Fotó: Getty Images)
Bár Alexis Mac Allisternek alig volt nemzetközi rutinja a vb előtt, Katarban az argentin válogatott egyik legfontosabb láncszeme lett, édesapja szerint higgadtsága és magabiztossága a többiekre is átragadt.

Megnőtt az érdeklődés Alexis Mac Allister iránt. Az ír gyökerű argentin válogatott középpályás a világbajnokság egyik legnagyobb felfedezettje. Csak míg Julián Álvarez látványos játékával és a góljaival hívja fel magára a figyelmet, a Brighton középpályása inkább szüntelen robotolásával és kiemelkedő mezőnymunkájával tűnik ki. Emellett azt is érdemes megemlíteni, hogy szemlátomást jól megérti magát Lionel Messivel, amiből a döntőre készülő csapat is rengeteget profitál. Ez aligha lenne így, ha Giovani Lo Celso nem sérül meg a vb előtt, valószínűleg ő előbb állt a posztrangsorban, de Mac Allisternek még így is meg kellett harcolnia a helyéért. Az első, Szaúd-Arábia ellen 2–1-re elveszített csoportmérkőzésen egyáltalán nem kapott lehetőséget, azóta viszont minden találkozón kezdőként bizonyíthat. A Lengyelország ellen 2–0-ra megnyert csoportmérkőzésen gólt is szerzett, de elsősorban nem emiatt fontos láncszeme az argentin együttesnek. Még csak 23 éves és 13-szoros válogatott, jóformán nemzetközi tapasztalat nélkül (a tavalyi Copa América-diadalt kivívó csapatnak sem volt tagja), ennek ellenére meglepően éretten és magabiztosan futballozik a katari tornán. Még a Hollandia elleni negyeddöntő előtt ő is azt nyilatkozta, hogy szinte mindig ideges a mérkőzések előtt, a világbajnokságon azonban ennek nyoma sincs, élvezi a meccseket és azt, hogy ott lehet Katarban. Pedig ő is tudja, milyen nagy a nyomás a csapaton, amely 1978 és 1986 után harmadszor lehet világbajnok, ám ő ezt nem teherként éli meg, sokkal inkább motiválja a nagy tét.

„Minden mérkőzésen nagyon higgadtan és éretten teljesít – mondta édesapja, a korábbi argentin válogatott Carlos Mac Allister a TyC Sportsnak. – Sugárzik belőle a nyugalom, és ebből a társai is profitálnak. Olyan természetességgel játszik, mintha a világ legegyszerűbb dolga lenne egy világbajnokságon szerepelni és a világ legjobb labdarúgója mellett futballozni. Mert Lionel Messi ezúttal is elképesztő. Amikor már úgy tűnik, elfáradt, és nem csinál semmit, összeszedi minden energiáját, és egy villanással eldönti a mérkőzést. A fiam valószínűleg csak a világbajnokság után fogja fel igazán, hogy mit ért el. A franciáknak is kiváló csapatuk van, nehéz lesz ellenük, de abban biztos vagyok, hogy ő úgy futballozik, mintha legalább negyvenszeres válogatott lenne. Öröm látni, hogy ennyire élvezi a játékot. Mi már a torna előtt is sejtettük, hogy jó világbajnoksága lesz, mert a Brightonban is jól ment neki a játék. Meglátjuk, hová vezet az útja, de most a vasárnapi döntő a legfontosabb.”

Ahogy írtuk, egyre több klub érdeklődik Alexis Mac Allister iránt. A hírek szerint a Tottenham, az Internazionale és az Atlético Madrid is szívesen szerződtetné, a kérdés, hogy klubja hajlandó-e elengedni. A megállapodása 2023 nyaráig szól, a transfermarkt.de szerint 32 millió euró a becsült értéke, ám ez az összeg a vb után biztosan emelkedik.

A Liverpool szerződtetné a fiatal középpályást
Természetesen nem Alexis Mac Allister az egyetlen argentin futballista, aki klubot válthat a télen vagy az idény végén. Lionel Messi bizonyára a Paris Saint-Germainnél marad, Julián Álvarez pedig a Manchester Citynél, az viszont meglepő lenne, ha Enzo Fernández a következő évadot is a Benficánál kezdené. A 21 éves középpályás szerződése 2027 nyaráig szól, a vételára százmillió euró körül mozog, de egyre többet lehet olvasni arról, hogy a Liverpool már a vb után megszerezheti. Sőt, egyes források szerint már szóbeli egyezség is született, és a kilencszeres válogatott futballista az idény végén az angol klubba igazol. A világbajnokságon eddig mind a hat mérkőzésen pályára lépett, Mexikó ellen gólt szerzett, Lengyelország ellen pedig gólpasszt adott, és a Franciaország elleni döntőben is sokat tehet Argentína sikeréért.

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
BRONZMÉRKŐZÉS
16.00:
Horvátország–Marokkó, al-Rajjan, (Halifa Stadion) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

DÖNTŐ
16.00:
Argentína–Franciaország, Loszail (Lusail Iconic Stadion) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik