Szofjan Amrabat, Marokkó motorja, akit sztárcsapatok vinnének a vb után

Vágólapra másolva!
2022.12.14. 16:43
null
Szofjan Amrabat csapatkapitányként vezette történelmi magasságokba a marokkói válogatottat (Fotó: Getty Images)
A mindenkori világbajnokságok legnagyobb sztárjai szinte minden esetben azok a játékosok, akik fontos gólokkal segítik hozzá hazájukat egy jó szerepléshez. A marokkói válogatott csapatkapitánya, a 26 esztendős Szofjan Amrabat azonban találatok nélkül is a katari torna egyik legjobb játékosa, ráadásul történelmi magasságokba vezette az észak-afrikai csapatot.

A VILÁGBAJNOKSÁG EGYIK LEGJOBBJA

A marokkói válogatott 26 esztendős csapatkapitánya az a futballista, akinek játéka legfeljebb helyenként látványos, teljesítményét pedig nem lehet (csak elvétve) statisztikákban mérni, mégis elképesztően hasznos munkát végez csapata számára. Amrabat klasszikus hatos, hamisítatlan védekező középpályás, aki nem a labdacipelésekben, a támadóharmadba előrejuttatott labdákban, a kulcspasszokban vagy a lövésekben (és főleg nem a gólszerzésben) jeleskedik, hanem a védekezésben, a csapatrészek összekötésében és labdaszerzésben, nem is beszélve a kívülről kissé megfoghatatlan, ám egy egyenes kieséses rendszerre épülő tornán kirívó jelentőségű vezérszerepről, amit tökéletesen megtestesít.

Valid Regragi szövetségi kapitány jobbkeze, a társait és az érte szorító drukkereket végig buzdító, tüzelő Amrabat kérdés nélkül szerepköre legjobbja a katari világbajnokságon – olyan játékos, akire igazán szüksége van ennek az alapvetően tehetséges, átlagos életkorú, néhány sztárral megspékelt, ám kissé lesajnált marokkói keretnek. Ami a játékához kapcsolódó számokat illeti: Amrabat a marokkóiak mind az öt eddigi mérkőzésén és a Spanyolország elleni hosszabbításban is végig a pályán volt, ez az első, valamint a második félidő végén adott ráadásokat leszámítva is 480 percet jelent. Ez idő alatt a marokkóiak sokat szerelő, néhol agresszív játékstílust is felvevő csapatkapitánya egy sárga lapot gyűjtött be, azt is még az első csoportkörben, Horvátország ellen.

Emellett 84 százalékos passzpontossággal „dolgozik”, szerelési kísérletei több mint 60 százalékban sikeresek, 9 tisztázása van (2 fejjel) – ebből egy közvetlen a gólvonalról –, és egy ziccerhez vezető hibát sem követett el. Szerepkörét és a marokkóiak játékfelfogását jól jelzi, hogy lövéssel/fejessel még egyáltalán nem próbálkozott, és helyzetet is csak egyszer alakított ki. Legkirívóbb statisztikai mutatója azonban egyértelműen a labdaszerzés, amelyből már 41-et tud felmutatni, a legtöbbet a teljes világbajnoki mezőnyből. Ebben a mutatóban csak a horvát válogatott és az Inter sztárja, Marcelo Brozovic tudja megközelíteni (39).

EDDIG SEM VOLT ISMERETLEN

Természetes, amikor egy zseniális játékos teljesítményére csak egy világszerte követett tornán figyel fel a nagyközönség, ám Amrabat neve eddig sem volt ismeretlen a topfutball és főleg az olasz élvonal kedvelői számára. A most 26 éves középpályás marokkói szülők gyermekeként Hollandiában, Huizen városában született, ott is nevelkedett.

Az Utrecht utánpótláscsapatait járta végig, majd ott is mutatkozott be, később a Feyenoordban és az FC Bruges-ben is megfordult, ezt követően (23 évesen) szerződött Olaszországba a Hellas Veronához. Ott annyira meggyőző teljesítményt nyújtott, hogy a Fiorentina már fél évvel később, a télen közel 20 millió eurót fizetett érte, de az idényt még Veronában fejezte be. 2020 nyarától már a firenzeieket erősítette, akiknél két és fél éve kifejezetten meggyőző teljesítmény nyújt, csapatát pedig egyre jobb helyezésekhez segíti hozzá. Egy ilyen vb után viszont úgy tűnik, megérett a váltásra.

Amrabat mindenhol ott van (Fotó: Getty Images)
Amrabat mindenhol ott van (Fotó: Getty Images)

MÁR TÉLEN TOPCSAPATBAN FOLYTATJA?

Az elmúlt évtizedekben már megszokhattuk, hogy egy világbajnokságon kimagaslóan jó teljesítményt nyújtó, klubszinten kis- vagy középcsapatban futballozó játékos könnyedén felkeltheti a sztárklubok figyelmét, nincs ez másképp Szofjan Amrabat esetében sem. A marokkóiak 26 esztendős csapatkapitányát a vb alatt már rengeteg topcsapattal szóba hozták a nemzetközi sajtóban, mint például a Liverpoollal, a Manchester Uniteddel, a Chelsea-vel, az Atlético Madriddal, a Real Madriddal vagy a Barcelonával.

Ha lehet hinni a híreszteléseknek, a régóta középpályást kereső Liverpool környékezi majd meg a Fiorentinát a legkomolyabb ajánlattal, ráadásul még ezen a télen, de nem lesz könnyű dolga, hiszen a firenzeiek tulajdonosa, Rocco Benito Commisso az olasz sajtóban nemrég kijelentette, nem kívánnak megválni Amrabattól, sőt: szerződést hosszabbítanának vele. Utóbbira nem biztos, hogy a játékos hajlani fog, hiszen ez lehet a nagy esélye arra, hogy egy igazán nagy csapathoz csatlakozzon, s klubszinten is a legjobbak között bizonyíthasson – de a franciák elleni elődöntő napján adott nyilatkozatában nem erre utalt.

„Büszkévé tesz, hogy olyan klubokkal hoznak szóba, mint az Atlético Madrid vagy a Barcelona, de tisztelem a klubomat, és remek kapcsolatot ápolok a Fiorentina tulajdonosával” – fogalmazott Amrabat a Marcának.

Jó testvérek

A topfutball követői számára már hosszú évek óta ismerős lehet az Amrabat név, de nem feltétlen Szofjan miatt, mert a marokkóiak csapatkapitányának van egy 35 esztendős bátyja, Nordin Amrabat, aki 64-szeres marokkói válogatott, és olyan neves európai klubokban is megfordult, mint a PSV Eindhoven, a Watford, a Málaga vagy éppen a Galatasaray. A napjainkban az AEK Athénban szereplő Nordin már nem válogatott, de jelenleg is ott van öccse mellett Katarban, támogatja, sőt: a portugálok legyőzése után együtt adtak interjút a lefújást követően.

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
ELŐDÖNTŐ
20.00:
Franciaország–Marokkó, al-Hor (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik