Messi és Maradona, babona és tudomány, lúzerek és asszonyok

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2022.12.18. 10:33
null
A futball maga az élet (Fotó: AFP)
Következik az év futballmérkőzése, az Argentína–Franciaország világbajnoki döntő, amely előtt összegyűjtöttünk egy csokorra való érdekességet a szorgalmas sztorigyűjtő, Luciano Wernicke A leghihetetlenebb vb-történetek című könyvének segítségével.

KABALAPASI. A vb-döntőn Karim Benzema vagy ott lesz, vagy nem lesz ott, nem tudjuk, szerencsét hoz-e a társaknak. Az biztos, hogy az 1950-ben a világbajnokságot az utolsó mérkőzésen otthon elbukó brazilok kapusát, szegény Moacir Barbosát még 1993-ban sem engedték be a selecao edzésére, mondván, balszerencsét hoz rájuk a peches ember, és azt sem engedték meg neki, hogy szakértőként kommentálja a válogatott egy mérkőzését.

SÉRÜLÉS? UGYAN MÁR! Az első vb-gólt a franciák szerezték, erről írtunk már, azon a Mexikó elleni mérkőzésen megsérült egy bátor kivetődés után a kapusuk, Alex Thépot. Akkoriban nem lehetett cserélni, Thépot helyére egy hátvéd, Augustin Chantrel állt be a kapuba – és remekül védett a hátralévő 70 percben. A franciák pedig simán nyertek. Thépot az argentinok elleni meccsre felépült, de kapott egy leventególt 40 méteres szabadrúgásból – a helyi legenda szerint, ha elmegy a Parque Central mellett a vonat, és fütyül egyet, akkor azonnal gól születik, és Luciano Wernicke esküszik rá, hogy miközben Luis Monti nekifutott a lövésnek, a stadion mellett elpöfögő mozdony vezetője kötelességtudóan besípolt a stadionba. A mérkőzés egyébként majdnem botrányba fulladt, a hazai nézők ugyanis folyamatosan tüntettek az argentinok ellen, az egyik támadó, Roberto Cherro elájult a hajrában a feszültség miatt. A lefújás után a drukkerek kövekkel dobálták meg a játékosokat, az argentin szövetség erre válaszként vissza akart lépni a tornától… Erre nem került sor, de Cherro több mérkőzésen nem volt hajlandó pályára lépni!

Thépot a harmadik meccsen javított, Chile ellen ő lett a vb-k első kapusa, aki büntetőt védett.

HA MÁR MONTI. A fedezet az első két vb-n bekerült az All Star-csapatba, egyszer ezüstérmes, egyszer aranyérmes volt – ezt többen megismételhetik a mostani finálé résztvevői közül. Azt azonban már nem, hogy Monti először az argentin, aztán az olasz színekben vett részt a világbajnokságon!

LABDA. Jó lesz megfontolni, hogyan cserélgessék az argentinok a labdát a fináléban: 1930-ban az uruguayiak ellen nem tudtak megegyezni, milyen labdával játsszanak. Az első félidőben az argentinok által választott labdát rúgták, az eredmény 2:1 volt nekik, aztán az uruk a saját labdájukkal 4:2-re fordítottak.

Mester (balra) és véreskezű diktátor (Fotó: AFP)
Mester (balra) és véreskezű diktátor (Fotó: AFP)

PAROLA. Nyilván a döntő után lesznek olyanok, aki elmennek egymás mellett kézfogás nélkül, vagy talán lesz egy kis „hollanding” is, de a futball legbátrabb embere a kézfogás kategóriában kétségkívül az argentinok 1978-as szövetségi kapitánya, César Luis Menotti, aki a vb-trófea átvétele után nem fogott kezet az ország rettegett, véreskezű diktátorával, Jorge Rafael Videlával. A vesztes hollandok meg sem jelentek a bronzérmek átadásán (erről korábban írtunk egy vb-sztoriban), de az európai csapatot meglátogató Videlának ők sem adtak kezet.

JÓ UTAT! A franciák is sokat utaztak 1930-ban, az argentinok két hétnél is többet 1934-ben, mire odaértek Olaszországba. Az első meccsükön kikaptak a svédektől, és indulhattak vissza… Az olaszoknál négy korábbi argentin válogatott játszott, akik megesküdtek, hogy nem játszanak volt csapatuk ellen, ők megkönnyebbültek az albiceleste korai búcsúja miatt. 1950-ben a pótselejtezőn elbukó franciákat meghívták a brazil szervezők a tornára, de amikor kiderült, hogy az óceán átszelése után még 3900 kilométert kellene utazgatni az országon belül a két stadion között, nemet mondtak. Miként a portugálok, így alkotott egy csoportot Uruguay és Bolívia.

POLITIKUS. Az 1938-as, franciaországi vb-n a döntő kezdőrúgását Albert Lebrun, a rendező ország köztársasági elnöke végezte. De nem látott még futballmeccset, elsőre irgalmatlan nagyot rúgott… a földbe. Az olasz és a magyar csapat nagy derültségére, Lebrun másodjára már eltalálta a labdát. Majd felült a lelátóra, és megkérdezte, melyik a francia csapat.

A GALLOK PUSKÁSA. Nem tudjuk, mit kap Kylian Mbappé a katariaktól a döntő után, 1958-ban neves elődje, Just Fontaine egy svéd laptól egy puskát kapott, mert a csatár a tornán hat mérkőzésen összesen 13 gólt vágott. Nem került szembe az argentinok kapusával, Julio Musimessivel, aki profi énekesként elhúzhatta volna a nótáját. Vagy legalább megdobálta volna néhány dedikált hanglemezzel.

Musimessi... Jó név, a musi franciául és spanyolul is zenét jelent, sokan szeretnék, ha most újabb csapatot „hegedülne el” Lionel Messi.

SÁRGASÁG. Az argentin válogatott hazai meze egy darabka futballtörténelem. Egyszer játszottak sárgában is: Svédországban az NSZK ellen le kellett venniük a kék-fehér csíkos mezt a nyugatnémetek hófehér meze miatt. A malmői IFK sárga mezei voltak kéznél – Argentínában 1978-ban hasonló okokból, a tv-közvetítések miatt játszott zöld-fehérben a magyarok ellen a francia együttes!

VÉRPROFIZMUS

A futballcipőkre 1954 óta enyhe undorral gondol minden magyar futballrajongó, Fontaine úgy érkezett az 1958-as vébére, hogy csak egy pár stoplisa volt. A jobblábas cipője ráadásul elszakadt az első meccsük előtt – a támadó jobb híján kölcsönkérte az egyik cserejátékos jobblábas cipőjét, amellyel a tornán hét gólt vágott. A sajátjával ötöt, egyszer fejjel volt eredményes. Jelentjük, parókát nem hordott, mint 1994-ben Boriszlav Mihajlov.

KEDVES. Az argentinok olyan jól szerepeltek 1958-ban, hogy csak suttyomban mertek hazarepülni, és két géppel. A szurkolók ennek ellenére megtalálták, és megdobálták a játékosokat (főleg aprópénzek röpködtek), holott több tűzoltókocsi is védte őket, és folyamatosan locsolta hideg vízzel a felhevült drukkereket. Nem akarunk ósdi poénokkal élni, de nem elég, hogy nem hangzott fel a hagyományos Vamos, vamos! buzdítás, de a világbajnoki eredménnyel elégedetlen vámosok mindent elkoboztak a játékosoktól és a stábtagoktól, aminek a vámját nem tudták ott azonnal kifizetni. Talán ki kellett volna merészkedni pár körre a szurkolók elé némi apróért…

TALÁLJUNK KI VALAMIT! Az angliai vb-n az argentinok csapatkapitánya, Antonio Rattín nem akarta elhagyni a gyepet a házigazda elleni mérkőzésen, miután kiállították. Arra hivatkozott, nem érti, mint mond neki németül az általa megsértett játékvezető, Rudolf Kreitlein. Rattínnak a rendőrök segítettek az öltözőbe találni, az eset után vezették be a sárga és piros lapokat a korábbi játékvezető, az angol Ken Aston javaslatára. A franciák nem alkottak ezen a tornán maradandót, mégsem szomorkodtak: a csapat 1000 üveg borral érkezett Londonba. Üres kézzel tértek haza.

FŐ AZ ELŐRELÁTÁS! Fontos minden pont: az argentinok szövetségi kapitánya, a korábbi zseniális játékos, Omar Sívori azt találta ki a Bolívia elleni idegenbeli mérkőzés előtt, hogy egy 16 fős kerettel egy hónapra felköltözik a 2500 méter magasan fekvő Tilcarába, hogy szokják a magaslati levegőt a 3600 méter magasan rendezendő selejtezőre. 1–0-ra nyertek. Sívori hívta be először a fiatal kapust, Ubaldo Fillolt, aki Bolíviában nem játszott, de a vb-n igen, miután az NDK elleni mérkőzés előtt nem sokkal elhunyt az argentin elnök, Juan Perón, és a két peronista kapus, Daniel Carnevali és Miguel Ángel Santoro erre hivatkozva nem vállalta a játékot. Fillol 58-szoros válogatottként vonult vissza 1991-ben (!), világbajnokként, sokak szerint ő minden idők legjobb argentin kapusa.

KATAR, UGYAN… A katari vb-vel való ellenérzések és rossz szájízek fáklyás, dalos víg felvonulások ahhoz képest, amit Argentína kapott 1978-ban, ráadásul a döntőnek is helyt adó Monumental Stadiontól néhány méternyire végezték a legaljasabb kínzásokat a katonai diktatúra pribékjei. Johan Cruyff emberrablók miatt el sem utazott, míg a franciák szövetségi kapitányát, Michel Hidalgót majdnem elrabolták Bordeaux-ban, hogy kicseréljék Argentínában ártatlanul bebörtönzött francia foglyokra. Az autóban ülő Hidalgo elmenekült, a fő célpont egyébként Michel Platini lett volna. Videla, hogy bizonyítsa mélységes humanizmusát, a 22 francia fogoly egyikét hazaküldte. A nagy ellenállás és kiáltványdömping ellenére a vb-t megrendezték, senki sem lépett vissza, és a labda vígan pattogott a börtönök, a kínzókamrák és tömegsírok szomszédságában.

Megérdemelte? Milyen kérdés ez?

TÍZES. Senki sem vitatta, hogy Lionel Messi legyen az argentinok tízese most, de a legjobbaknak ki is jár ez a szám. 1978-ban a már említett Menotti ABC-sorrendben osztotta ki a mezszámokat a játékosok között, Fillol így védett 5-ösben, 1982-ben ugyanígy tett a mester. Egy kivétel volt: egy bizonyos Diego Armando Maradona cserélhetett Patricio Hernándezzel. Maradona annyira boldog volt, hogy neki akarta adni az aranyóráját, de Hernández ezt visszautasította, mert szerinte Diego (aki egyébként a szobatársa volt) megérdemelte a 10-est. És a Torino új légiósa boldogan ült a 12-essel a kispadon.

MACHETE LECSAPNA. Az isteni Diego 1986-os, angolok elleni duplájának jelentőségét nem kell ragozni, most a kézzel szerzettről lesz szó. A csalást soha nem bocsátották meg neki az angolok, a legmérgesebb Ian Wellworth volt, aki nem felejtett és nem enyhült: 2008-ban az akkor már szövetségi kapitány Maradonát meg akarta ölni egy machetével, mondván, anno 500 fontot bukott a kezezéses gól miatt, emiatt eladósodott, és a felesége is elhagyta. Túl sok ez egy embernek egy gól miatt.

CSAK SEMMI BABONA, KÉREM, ORVOS VAGYOK! Az argentinok szövetségi kapitány, Carlos Bilardo egyetemen végzett orvos volt, így, a modern tudományok híveként, távol tartotta magától Mexikóban a babonát és más efféle tanulatlan embereknek való mihasznaságokat. Néhány kivétellel: a meccsek előtt közösen kávéztak, és mindig Nery Pumpido fizetett, mindig ugyanabban az étteremben ették ugyanazt, Bilardót minden meccs előtt megnyírta ugyanaz a fodrász, a kieséses szakaszban tilos volt összepakolni a bőröndöket, a buszon mindig mindenki ugyanott ült, ugyanazok a zenék mentek, és ugyanannak a slágernek kellett megszólalnia, amikor a parkolókba értek, és ugyanaz a két motoros járőr ment a busz előtt.

Messi mindig vizes hajjal lép pályára, és utolsóként fut ki az öltözőfolyosóból. Meglátjuk, mire lesz ez most elég.

Alemao és Platini, ők sem bírtak Maradonával (Fotó: AFP)
Alemao és Platini, ők sem bírtak Maradonával (Fotó: AFP)

JÖJJÖN KEND, IGYÉK BÁTRAN… Nápolyban a brazil középpályás, „Papa” Alemao és a kiváló csatár, Careca a futball csúcsaira jutott Maradonával, az olaszországi vébén azonban összeakasztották a bajszukat. A nagy rangadót Maradona passza után Claudio Caniggia döntötte el a 80. percben szerzett góljával, de nem erről marad emlékezetes az a derbi. Caniggiát a kőkemény Branco fogta, és kiválóan semlegesítette egészen addig, amíg óvatlanul bele nem ivott az ellenfél által odanyújtott vizes kulacsba. Később azt állította a bekk, hogy ettől kezdve folyamatosan szédült, így lőtt gólt mellőle Caniggia. A brazil szövetség szerint altató volt a palackban – Maradona szerint szenteltvíz… A nagy 10-es később beismerő vallomást tett, és felvételek bizonyítják, hogy Branco az argentinoktól egy olyan kulacsot kapott, amelyen egy fehér ragasztószalag volt. Igazi kétkulacsos politika volt ez! Bilardo biztos volt a győzelemben: a brazilok elleni meccs előtt a szállodában éppen egy esküvőt tartottak, és a babona szerint a menyasszony megérintése szerencsét hoz, így a mester minden egyes játékosát odaküldte, hogy fényképezkedjen az igen csodálkozó arával.

FELDERENGETT KATAR… Az argentin–olasz elődöntő hosszabbításának első félideje 24 percig tartott 15 helyett, ugyanis a játékvezető, Michel Vautrot izgalmában elfelejtette figyelni az óráját.

ŐSZINTÉN. Az NSZK egy tizenegyessel nyert az argentinok ellen, a győztes gólt szerző Andreas Brehme később őszintén, férfiasan elismerte, hogy jogtalan volt a büntető, mert Roberto Sensini nem bántotta őt. Sergio Goycochea nem érte el a labdát, Argentínában ennek csak a posta örült, ugyanis képtelenek voltak már kezelni a kapushoz özönlő szurkolói levelek tízezreit, amelyeket simán már csak a 0004-es irányítószámmal lehetett feladni (négy tizenegyest fogott a vb-n a kapus).

MÁR MEGINT A NEJEM! Az El Mundo lapban lehetett olvasni egy különös történetet: egy bátor (vagy számító?) albán fogadó mindenét, így a nejét is feltette arra, hogy az argentinok az amerikai világbajnokságon megverik a bolgárokat. A feleség csak annyit üzent a rendőrségen feljelentést tevő vesztesnek: „Nincs több fogadás”. De fogadni mernénk, hogy nem volt elégedetlen a váltással.

PERSZE… 1978-ban hathatós bírói segítséggel lett hazai pályán világbajnok Argentína, húsz évre rá a franciák úgy tartották otthon a vb-trófeát, hogy három játékosukat is kiállították a torna során, Zinédine Zidane-t két meccsre eltiltották, a fináléban a védelem oszlopa, az első vb-s aranygólt jegyző Laurent Blanc nem játszhatott az elődöntőben szerzett piros lapja miatt, a másik középső védőt, Marcel Desailly-t a 68. percben kiállították. Egy büntetőt kaptak csak azon a vb-n, a dánok elleni, tét nélküli csoportmérkőzésen, de akkor az ellenfél is rúghatott egy tizenegyest.

Les Bleus, 1938 (Fotó: AFP)
Les Bleus, 1938 (Fotó: AFP)

MULTI? Az 1998-as francia válogatott a multikultúra egyik nagy sikere, tartják sokan, de mint az NSO korábbi munkatársa, Marosi Gergely rávilágított, már 1938-ban felvonultatott a francia válogatott „észak-afrikai arab (Abdelkader Ben Bouali) és fekete-afrikai (a szenegáli Raoul Diagne) spílert is”. De – és ezt már mi tesszük hozzá a keret átbogarászása után – a csatár Alfred Aston apja angol volt, két középpályás Jean Bastien és Lucien Jasseron, valamint a támadó Michel Brusseaux Észak-Afrikában, francia gyarmati területen született, a bekk Hector Cazenave Uruguayban (ott kezdett el futballozni, ott is vonult vissza), a csatár Roger Courtois Svájcban, kollégája, Émile Veinante Németországban, a kapus Julien Darui Luxemburgban (portugál és olasz szülőktől), vetélytársa, Laurent Di Lorto elsőként lett született olaszként francia válogatott. A fedezet Oscar Heisserer Németországban látta meg a napvilágot, az Anschluss után Sepp Herberger behívta őt a német válogatottba. Heisserer poszttársai közül Auguste Jordan Ausztriában született, és csak 1933-ban költözött Franciaországba (a beceneve „Linzi bébi” volt), Ignace Kowalczyk lengyel szülőktől Németországban jött világra, miként César Povolny – a gólvágó Mario Zatelli az algériai gyarmatokon, de apja-anyja olasz volt.

ANYU. 2002-ben rekorderként búcsúzott a vb-ktől Caniggia, ő lett az első játékos, akit a kispadról állítottak ki, ugyanis a svédek elleni csoportmérkőzésen szidta a játékvezető édesanyját, pechjére a negyedik játékvezető értett spanyolul. A villámlábú szélső a harmadik vb-jén egyetlen percet sem játszott.

NEM JAPÁN. A japán futballisták és szurkolók új szintekre emelték a rendrakást, a franciák, miután kiestek a csoportkörben a bombaerős kerettel, szétverték a dél-koreai, puszani öltözőjük minden egyes bútorát. Ha már a pályán nem aprították az ellent… A szövetségi kapitány, Roger Lemerre nem győzött nyilvánosan bocsánatot kérni a helyiektől, a szervezőktől, majd a FIFÁ-tól.

MÚZEUMI ESET. Ahogyan Adi Dassler „átkozott cipői” a vitrin alatt dicsérik a múltat, az argentinok elleni 2006-os „szétlövésben” a német kapus, Jens Lehmann által használt puska is múzeumi tárgy már. A puska egy papírfecni arról, hogy melyik argentin játékos hová szereti lőni a tizenegyeseket, és immáron a bonni Kortárs Történeti Múzeum lakója. Lehmann kivédte Roberto Ayala és Esteban Cambiasso lövését is, a házigazda jutott az elődöntőbe.

Edzés Dél-Afrikában (Fotó: AFP)
Edzés Dél-Afrikában (Fotó: AFP)

EZ VOLT MEGÍRVA? Dr. Bilardo 1986-ban aranyérmet szerzett a babonák segítségével, 2010-ben a francia kapitány, a játékosok csillagjegyeit alaposan tanulmányozó Raymond Domenech az egész világgal kiröhögtette magát. Játékosai dettó… Amikor a kezelhetetlen klasszis, Nicolas Anelka minősíthetetlen hangnemben és szavakkal beszélt a mesterrel, akkor az egész keret a csatár mellé állt, és sztrájkba léptek az egyik edzés előtt. A mester butaságnak, hülyeségnek nevezte a tettüket, miközben ő a keretet az asztrológia segítségével állította össze. Nem segítették a csillagok, több értelemben sem...

Edzés közben... (Fotó: AFP)
Edzés közben... (Fotó: AFP)

NEM HIHET A SZEMÉNEK. Carlos Tévez nem sok sót evett meg a világbajnokságokon, de a Mexikó ellen lesről szerzett, ám megadott gólja után és miatt a FIFA nagy lépést tett a videobíró bevezetése felé. Nagyon kínos volt, hogy a stadionban a kivetítőn tisztán látszott a gól után, hogy lesen állt Tévez, ugyanakkor a játékvezető, az olasz Roberto Rosetti nem vonhatta vissza már a gólt a szabályok miatt. A tornáról hazaküldték a sporit, és a FIFA azonnal betiltotta, hogy a mérkőzések közben a stadionok kivetítőin vitatott eseteket mutogassanak. Ez is egy megoldás volt. A VAR-t a gyakorlatban először 2018-ban alkalmazták vb-n, a franciák és az ausztrálok meccsén, a gépi szem szúrta ki, hogy büntető jár Antoine Griezmann buktatásáért.

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
DÖNTŐ
16.00:
Argentína–Franciaország, Loszail, Lusail Iconic Stadion (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik