Vb 1986: „Számomra a magyarok elleni meccs volt a vb legnagyobb csalódása”

S. B.S. B.
Vágólapra másolva!
2022.11.14. 17:33
null
Az 1986-os vb-n a kanadaiak elleni magyar csapat, amelyről nincs jó emlékük az észak-amerikai veteránoknak (Fotó: Getty Images)
A kanadai futballválogatott 1986-ban jutott ki először, egyben legutóbb világbajnokságra. Annak örömére, hogy 36 év után újra vb-szereplők lettek, az akkor pályára lépő játékosok közül néhányan megosztották mexikói élményüket a torontói The Globe and Maillel, többek között a Magyarország elleni csoportmeccsről is.

 

1986-ban Kanada és Magyarország a C-csoportban került össze egymással, a Szovjetunióval és a tornán végül harmadik helyen végző Franciaországgal.

Mindkét válogatott verességgel kezdte a csoportkört, de mivel a mieink 6–0-s vereséget szenvedtek a szovjetektől, volt okuk a franciákkal szoros meccset játszó, csak 1–0-ra kikapó kanadaiaknak reménykedni.

„Úgy éreztük, a magyarok elleni meccs lehet a legjobb lehetőségünk a győzelemre” – nyilatkozta Carl Valentine, az 1986-os kanadai csapat csatára.

A várakozásokkal ellentétben azonban Esterházy Márton révén már a második percben megszerezte a vezetést a magyar válogatott, és miután Détári Lajos is betalált, 2–0-ra győzött.

„Nagyon hamar hátrányba kerültünk, és erre nem voltunk felkészülve. Nem tudtunk jól játszani, ha az eredmény után kellett futnunk. Ez volt a legkiábrándítóbb vereségünk azon a tornán” – folytatta Valentine.

A kanadai védő, Bob Lenarduzzi a csapattársához hasonlóan vélekedett.

„Eléggé szorongtam a franciáktól elszenvedett vereségünk után, de amikor megláttam a szovjet–magyar meccs végeredményét, úgy éreztem, lehet esélyünk megverni őket. Számomra ez volt a világbajnokság legnagyobb csalódása.”

A csoportkör végeztével mind Kanada, mind Magyarország kiesett a tornáról, és egészen 2022-ig egyik csapat sem térhetett vissza a világbajnokságra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik