Fullasztó meccsözön – Szeli Mátyás jegyzete

SZELI MÁTYÁSSZELI MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2022.11.11. 23:27

Te vb-hangulatban vagy már?

Az elmúlt egy-két hétben többen nekem szegezték ezt a kérdést, és gyakorlatilag minden párbeszéd hasonló forgatókönyv szerint alakul: rávágom, hogy nem.

No de – és most tekintsünk el a vb-hangulat kissé megfoghatatlan definíciójától – miért van ez így?

Korábban azért is vártam már az ilyen tornákat, mert azokat megelőzően nagyjából egy hónapig elvétve botlottam bele említésre méltó futball­eseménybe, ezalatt szépen feltöltődtem, számoltam a napokat, hogy vége legyen az üresjáratnak, az óvatoskodó felkészülési meccseknek.

Most erre nincs lehetőség, a szétbarmolt versenynaptár (kösz, FIFA!) miatt egymást érik a klubmérkőzések, hét közben sincs leállás, sőt, amióta a koronavírus által okozott első megszakítás véget ért a világfutballban, olyan érzésem van, mintha egy szünnap sem lett volna a labdarúgásban.

Érdemes megemlíteni, hogy a négy évvel ezelőtti oroszországi torna harminckét nappal a Premier League-idény vége után kezdődött, most az angol klubok – amelyek hagyományosan a legtöbb játékost adják a válogatott tornákra – egy héttel a rajt előtt még pályán lesznek. Ez a telítettség szerintem egy idő után inkább elveszi az ember kedvét az egésztől, de ez nyilván nem szempont, a nemzetközi futball döntéshozóinak jelenlegi vezérlő elve az, hogy minél több csapat és mérkőzés legyen, a minőség másodlagos, miközben még a jóból is megárt a sok (a közepesből meg pláne).

Szóval az embernek kis túlzással ideje sincs „észrevennie”, hogy napokon belül kezdődik a labdarúgás legnagyobb szabású tornája.

Ez persze nem vetíti előre azt, hogy rossz lesz a katari viadal, sőt, igazából nem vetít előre semmit, jövő hét végén elkezdődik a világbajnokság, akit pedig érdekel a válogatott labdarúgás, az úgyis leül a tévé elé (vagy napi kilencvenezer forintért konténerben alszik Dohában). Ezzel a tornával – meg ezzel az esztendővel – amúgy is volt elég baj, bízzunk benne, hogy a színvonalra nem lesz panasz.

Persze most mondanám, hogy a december 18-i döntő után lesz időnk egy kicsit fellélegezni, hagyhatjuk leülepedni a történeteket, a futball kicsit a háttérbe szorul, de a döntő után 2-3 nappal (még nincs pontos időpont) már Manchester City–Liverpool mérkőzést rendeznek a Ligakupában.

Ez normális?

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik