Más ez a minőség: Uruguay beárazta az orosz válogatottat

MAROSI GERGELY (összefoglaló), BACSKAI J., RUSZNÁK GYÖRGY (közvetítés)MAROSI GERGELY (összefoglaló), BACSKAI J., RUSZNÁK GYÖRGY (közvetítés)
Vágólapra másolva!
2018.06.25. 18:01
null
Luis Suárez szabadrúgásával szerezte meg a vezetést Uruguay (Fotó: AFP)
A házigazda Oroszországot 3–0-ra legyőző Uruguay százszázalékos teljesítménnyel az élen zárta a 2018-as világbajnokság A-csoportját, az oroszok második helyen léptek tovább a nyolcaddöntőbe. Az egyiptomi Esszam el-Hadari megdöntötte a világbajnokságok korrekordját, csapata viszont 2–1-re kikapott Szaúd-Arábiától.

FIFA LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
A-CSOPORT, 3. FORDULÓ
URUGUAY–OROSZORSZÁG 3–0 (2–0)
Szamara
, Szamara Aréna, 41 970 néző. Vezette: Diedhiou (szenegáli)
Uruguay:
Muslera – Coates, Godín, M. Cáceres, Laxalt – Nández (C. Rodríguez, 73.), Vecino, Torreira, Bentancur (De Arrascaeta, 63.) – L. Suárez, Cavani (Maxi Gómez, 93.). Szövetségi kapitány: Óscar Tabárez
Oroszország: Akinfejev – Szmolnyikov, Kutyepov, Ignasevics, Kudrjasov – Zobnyin, Gazinszkij (Kuzjajev, a szünetben) – Szamedov, Alekszej Mirancsuk (Szmolov, 60.), Cserisev (Fernandes, 38.) – Dzjuba. Szövetségi kapitány: Sztanyiszlav Csercseszov
Gólszerző: L. Suárez (10.), Cserisev (23. – öngól), Cavani (90.)
Sárga lap: Bentancur (63.), ill. Gazinszkij (9.), Szmolnyikov (27.)
Kiállítva:
Szmolnyikov (36.)

SZAÚD-ARÁBIA–EGYIPTOM 2–1 (1–1)
Volgográd
, Volgográd Aréna, 36 823 néző. Vezette: Roldán (kolumbiai)
Szaúd-Arábia: Al-Moszailem – Al-Breik, Oszama Havszavi, M. Havszavi, Al-Sahrani – Bahrebi (Assziri, 65.), Al-Faradzs, Otajf, Al-Mogahvi, Al-Davszari – Al-Muvallad (Al-Sehri, 79.). Szövetségi kapitány: Juan Antonio Pizzi
Egyiptom: El-Hadari – Fati, Gabr, Hegazi, Abdel-Safi – Hamed, Elneni – M. Szalah, Szaid (Varda, 45+7.), Trézéguet (Kahraba, 81.) – Mohszen (Szobhi, 64.). Szövetségi kapitány: Héctor Cúper
Gólszerző: Al-Faradzs (45+6. – 11-esből), Al-Davszari (95.), ill. M. Szalah (22.)
Sárga lap: Gabr (45+5.), Fati (86.)

URUGUAY–OROSZORSZÁG

Bár a hírek arról szóltak, hogy a támadójátékkal elégedetlen Óscar Tabárez 3–5–2-re változtatja a szokott 4–4–2-es uruguayi formációt, végül maradt a szokásos felállás – viszont eddigi mérkőzéseivel ellentétben a dél-amerikai csapatnak most nagyon gyorsan sikerült megszereznie a vezetést. Igaz, megint nem akcióból...

A 10. percben Uruguay tökéletes szögből, 17 méterről szabadrúgáshoz jutott, s Luis Suárez precízen és erősen a bal alsó sarokba lőtt (1–0). Ez volt Suárez 7. világbajnoki gólja, amivel megelőzte Diego Forlánt, s immár ő a második az uruguayi örökgóllövőlistán, ami a vb-ket illeti. Csak az 1950-ben világbajnok Óscar Míguez áll előtte (8 góllal).

Az eddigi jó szerepléstől felvillanyozott oroszok nem rettentek meg túlzottan az uruguayi vezetéstől, és lendületes támadásokkal válaszoltak, más kérdés, hogy Gyenyisz Cserisev és Artyom Dzjuba is kihagyta lehetőségét. Meg is bűnhődtek érte, a 23. percben a balhátvédbe bekerült Diego Laxalt megpattanó lövése pörgött be az orosz kapu jobb alsó sarkába – megvolt a vb első uruguayi akciógólja! (2–0). A találatot később Gyenyisz Cserisev öngóljának ítélték.

Az uruguayi védelem szilárdságát ismerve ez végzetes csapás volt az oroszokra, no meg a hangulatra is – a szamarai közönség visszavett a lelkesedésből, hogy a „vb előtti” orosz válogatottat látta. Az uruguayiak kontrákból több helyzetet is teremtettek, Rodrigo Bentancur könnyűszerrel 3–0-ra változtathatta volna az állást, ám Igor Akinfejevbe lőtt.

Sztanyiszlav Csercseszov orosz szövetségi kapitány tekintete már így is elég felhős lehetett, pláne, hogy a 36. percben Igor Szmolnyikov a szélvészgyors Laxalt szabálytalan megállításáért megkapta második sárga lapját, így a pirosat is. Csercseszov alighanem már a nyolcaddöntőre gondolva lecserélte gyorsan az oroszok egyik legjobbját, Cserisevet, beküldve a szélsőhátvéd Mário Fernandest.

A második félidő nagyjából egy felpolírozott felkészülési mérkőzésnek felelt meg: Uruguay nem erőltette túlzottan a további gólok megszerzését, az oroszok nagyon derekasan küzdöttek, Dzjuba vitéz harcokat folytatott az uru belső védőkkel, és megállapíthatta, hogy Diego Godínban emberére akadt. Amikor meg helyzetbe került, akkor rontott… A 90. percben Edinson Cavani a szöglet utáni kipattanóból a kapuba vágta a harmadik uruguayi gólt is (3–0).

Óscar Tabárez csapata eléggé beárazta az oroszokat ezen a délutánon, és százszázalékos teljesítménnyel, kapott gól nélkül lépett a tizenhat közé. Oroszország két remek teljesítmény után most fennakadt egy jóval erősebb csapaton – kérdés, a nyolcaddöntőben mire lesz elég a házigazdák tudása és lelkesedése.

SZAÚD-ARÁBIA–EGYIPTOM

A két kiesett csapat csatájának legnagyobb hírértékű eseménye az volt, hogy Héctor Cúper az egyiptomi kezdőcsapatba nevezte Esszam el-Hadarit, aki így 45 évesen és 161 naposan a világbajnokságok történetének legidősebb játékosa lett, megdöntve a kolumbiai Faryd Mondragón csúcsát.

Hátramaradt a rekord méltó megünneplése, azaz az első egyiptomi győzelem megszerzése a világbajnokságok történetében. A 22. percben egy hosszú indítást Mohamed Szalah vett le gyönyörűen, majd szép mozdulattal ívelt a feleslegesen kifutó kapus fölött a kapuba – az egyiptomi gólvágó gólöröme finoman fogalmazva is visszafogott volt. Vagy inkább semmilyen… (0–1). Ez volt az első eset, hogy Egyiptom megszerezte a vezetést egy világbajnoki mérkőzésen.

Szalah gólja sem segített Egyiptomon (Fotó: AFP)
Szalah gólja sem segített Egyiptomon (Fotó: AFP)

Aktívabban játszott Szaúd-Arábia, de Egyiptom támadásai több veszélyt hordoztak magukban, főleg az ázsiaiak nem túl acélos védelme miatt. Az egyiptomiak nem akartak nagyon megizzadni a csaknem negyvenfokos melegben, a szaúdiak egyre bátrabban támadtak, és erőfeszítésük két tizenegyeshez vezetett a félidő hajrájában. Először kezezés miatt jutottak büntetőhöz a 42. percben – ám Fahad al-Muvallad tizenegyesénél a veterán El-Hadari a lécre tolta a labdát! Az egyiptomiak nem sokáig örülhettek, mert a félidő ráadásának hatodik percében videózás után újabb tizenegyest lőhetett Szaúd-Arábia, s Szalman al-Faradzs nem kegyelmezett. Ez volt a torna első szaúdi találata (1–1).

A második félidőben a szaúdiak mindent megtettek, hogy megtörjék 1994 óta tartó nyeretlenségi sorozatukat a világbajnokságon, ám támadásaik nem vezettek eredményre – egészen a 95. percig, amikor Szalem al-Davszari is betalált (2–1), tovább keserítve Egyiptomot, amely nagyon rossz tornát zárt, és pont nélkül utazhat haza. Egy Szalah nem csinál nyarat.

AZ A-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Uruguay
3
3


5–0
+59
2. Oroszország
3
2
1
8–4+46
3. Szaúd-Arábia 3 1 2 2–7 –5 3
4. Egyiptom 3 3 2–6 –4 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik