Vb 2018: tiltakozó állatvédők, Tyim nem lesz ott a nyitányon

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.04.16. 20:56
null
Tyim és az idomárja
Ahogy arról beszámoltunk, az orosz harmadosztályú Masuk-KMV Pjatyigorszk–FK Angust Nazrany mérkőzés előtt egy medve adta át a bajnoki kezdőrúgása előtt a labdát a találkozó játékvezetőjének. Az esetről készült videó kapcsán szóba került, hogy a nyári világbajnokság nyitó meccsén, megnyitóján hasonló attrakcióval készülő szervezők részéről ez egy teszt volt, miközben állatvédők tiltakoztak az eset miatt. A BBC híre szerint a FIFA cáfolta, hogy bármilyen élő medve szerepet kapjon a vb-nyitányon.

Világszerte hatalmas felháborodást váltott ki, hogy a harmadosztályú bajnoki előtt Tyim, egy cirkuszban idomított, kifejlett barna medve parádézott.

1989-ből egy fedett nagypályás(!) bajnoki meccs a Szovjetunióból a Szpartak Moszkva és a Zalgiris Vilnius között – plusz indokolatlanul egy medve (Fotó: Twitter)
1989-ből egy fedett nagypályás(!) bajnoki meccs a Szovjetunióból a Szpartak Moszkva és a Zalgiris Vilnius között – plusz indokolatlanul egy medve (Fotó: Twitter)

Miközben Tyim bevonult idomárja mögött a futópályán, a helyi műsorközlő azzal viccelt, hogy a medve fogja megnyitni a nyári világbajnokság első meccsét, az Oroszország–Szaúd-Arábia találkozót június 14-én, majd a videót nyilvánosságra hozó reddit felhasználó már tényként közölte, hogy ez volt a tesztje a vb első mérkőzésének.

A BBC megkeresésére a FIFA ez utóbbit gyorsan megcáfolta – a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnél nem tudnak arról, hogy bármilyen élő medve bármilyen szerepet kapna a világbajnokság első mérkőzésén.

Napközben az állatvédők is heves tiltakozásba fogtak a medve attrakciója miatt.

„Elképesztően embertelen, hogy a medvét szolgaként ilyen megalázó dologra tanítsák be. Ráadásul még rendkívül veszélyes is, játékosokra, játékvezetőkre, nézőkre nézve egyaránt. A medve Oroszország szimbóluma, ezért reméljük, hogy az ország népe együttérzést és büszkeséget mutatva arra kényszeríti az illetékeseket, hogy ennek a gyakorlatnak véget vessen" – mondta a PETA állatvédő szervezet igazgatója, Elisa Allen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik