Fordulatos, szórakoztató meccs, Svájc legyőzte Szerbiát

CSERHÁTI ZOLTÁN (közvetítés), MURÁNYI DOMONKOS (összefoglaló)CSERHÁTI ZOLTÁN (közvetítés), MURÁNYI DOMONKOS (összefoglaló)
Vágólapra másolva!
2018.06.22. 19:49
null
Ekkor dőlt el a meccs: Shaqiri a szerb kapuba passzolja a labdát (Fotók: AFP)
A svájci labdarúgó-válogatott élvezetes, szórakoztató mérkőzésen, hátrányból felállva 2–1-re legyőzte Szerbiát az oroszországi világbajnokság csoportkörének második fordulójában. Az E-csoportot jelenleg Brazília vezeti, a szerbek ezzel a vereséggel nehéz helyzetbe kerültek.

FIFA VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
E-CSOPORT
, 2. FORDULÓ
SZERBIA–SVÁJC 1–2 (1–0)
Kalinyingrád, Kalinyingrád Stadion, 33 167 néző. Vezette: Brych (német)
SZERBIA: Sztojkovics – Ivanovics, Milenkovics, D. Tosics, Kolarov – Matics, Milivojevics (Radonjics, 81.) – Tadics, Milinkovics-Szavics, Kosztics (Ljajics, 65.) – A. Mitrovics. Szövetségi kapitány: Mladen Krsztajics
SVÁJC: Sommer – Lichtsteiner, Schär, Akanji, R. Rodríguez – Behrami, G. Xhaka – Shaqiri, Dzemaili (Embolo, 73.), Zuber (Drmic, 94.) – Seferovic (Gavranovic, a szünetben). Szövetségi kapitány: Vladimir Petkovic
Gólszerző: A. Mitrovics (5.), ill. G. Xhaka (52.), Shaqiri (90.)
Sárga lap:Milinkovics-Szavics (33.), Milivojevics (39.), Matics (45+2.), A. Mitrovics (87.), ill. Shaqiri (92.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Szerbia abban a tudatban léphetett pályára a kalinyingrádi mérkőzésen, hogy ha nyer, biztosan bejut a legjobb tizenhat közé, és Brazília ellen a döntetlen is elegendő számára a csoportelsőséghez. Ebben a felfogásban is kezdtek a szerbek, akik Alekszandar Mitrovics oktatófilmbe illő fejesével már az ötödik percben megszerezték a vezetést. A Newcastle United csatára – aki a mögöttünk hagyott szezon második felét kölcsönben a Fulhamnél töltötte – ebben az évben a klub- és a válogatott meccseket is figyelembe véve 26 mérkőzésen már 18 gólnál jár (0–1).

Alekszandar Mitrovics gyönyörű gólt fejelt
Alekszandar Mitrovics gyönyörű gólt fejelt

Ezzel máris biztossá vált, hogy az idei világbajnokság 26. meccse sem végződik 0–0-s döntetlenre. Eddig az 1954-es vb volt az egyetlen, amelyen a torna első 26 találkozójának mindegyikén esett gól – akkor összesen annyi mérkőzésből állt a világbajnokság.

CSAK AKCIÓGÓLOK

2018. június 22.: a 2018-as világbajnokság első játéknapja, amelyen nem született gól rögzített játékhelyzetből.

Más lett volna a szituáció, ha Gylfi Sigurdsson értékesíti a tizenegyesét Nigéria ellen...

A gól után a kezdeti szerb rohamokat felváltották a svájci akciók, Blerim Dzemaili két egyenlítési lehetőséget is elpackázott. Svájc a középpályán fölénybe került, az első félidőben 62 százalékban birtokolta a labdát, ám a játékrész hajrájában ismét Szerbia veszélyeztetett: előbb Nemanja Matics duplázhatta volna meg az előnyt, majd a gólpasszt adó Dusan Tadics bombája zúgott el a léc fölött.

A második félidőt Svájc kezdte jobban, amely az 52. percben megérdemelten egyenlített: lendületes támadás végén Xherdan Shaqiri veszélyesnek tűnő lövése még levágódott az egyik szerb védőről, a lecsorgó labdát azonban Granit Xhaka ballal, 20 méterről a kapu bal oldalába zúdította (1–1).

Az Arsenal középpályása 10 gólt szerzett eddig a svájci válogatottban, abból ötöt a tizenhatoson kívülről.

Hat perccel később Shaqiri tekerése a kapufát érintve hagyta el a játékteret, majd a 69. percben egy szerb helyzet láttán hördülhetett fel a szurkolósereg, ám Alekszandar Kolarov élesen kapu elé lőtt labdája mindenki előtt elsuhant.

A hajrában mindkét csapat ment előre a győztes gólért, mert a döntetlen egyiknek sem lett volna igazán jó eredmény. A svájciak játszottak veszélyesebben, és ők is szerezték a győztes gólt, amely egy szerb támadásból indult. A helvétek hátul labdát szereztek, a szünetben beálló Mario Gavranovic a saját térfelének közepéről nagyszerű ütemben indította a szintén a felezővonalon innen induló Shaqirit – aki így nem volt lesen –, a Stoke City támadója végigrobogott az ellenfél térfelén, majd higgadtan elpasszolta a labdát a szerb kapus mellett (1–2).

Svájc így megnyerte a mérkőzést, és az utolsó fordulóban Costa Rica ellen még egy vereség is beleférhet a továbbjutásához, Szerbiának viszont muszáj pontot szereznie Brazília ellen. És még Neymarék sincsenek biztonságban…

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Brazília 2 1 1 3–1 +2 4
2. Svájc 2 1 1 3–2 +1 4
3. Szerbia 2 1 1 2–2 0 3
4. Costa Rica 2 2 0–3 –3 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik