Vb 2018: Szerbia 84 év óta vár a brazilverésre

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.27. 15:01
null
Neymar és Kolarov a 2014-es mérkőzésen (Fotó: AFP)
Szerbia még soha, a jogelőd Jugoszlávia is mindössze kétszer nyert a brazil futballválogatott ellen, legutóbb 84 éve. Akkor is lehetetlen küldetésnek tűnt, az 1934. június 3-i belgrádi meccsen mégis sikerült. Nem is akárhogyan: a hazaiak 8:4-re győztek, Brazília pedig azóta sem kapott nyolc gólt. A szerb Blic a szenzációs siker felidézésével próbálta meg feltüzelni a mostani csapatot a szerda esti, továbbjutásról döntő csoportmérkőzés előtt.

 

 

Krsztajics: Nem veszíthetünk
A független Szerbia eddig egyszer találkozott Brazíliával: a 2014-es világbajnokság előtt Sao Paulóban a házigazda 1–0-ra győzött Fred találatával. A szerbek már a sorsolás után úgy nyilatkoztak, nem félnek a nagynevű riválistól, és most, hogy ezen múlik a továbbjutás, még inkább feltüzelik magukat.

„Az a fontos, hogy boldoggá tegyük a szerb népet, és hogy csapatként játsszunk. Mindennemű félelem nélkül várjuk a találkozót, ez egy olyan meccs, amelyen nem veszíthetünk” – nyilatkozta Mladen Krsztajics szövetségi kapitány.

A harmincas években Brazília nem számított igazi nagyhatalomnak labdarúgásban. Igaz, 1919-ben és 1922-ben kontinensbajnok volt, de az 1930-as világbajnokságon már a csoportkörben kiesett (éppen Jugoszláviától kapott ki 2:1-re Montevideóban), míg négy évvel később rögtön az első meccsén elvérzett Spanyolország ellen (1:3).

A szokatlan rendszer, a csoportkör nélküli egyenes kiesés miatt a dél-amerikaiak még szerettek volna azért pályára lépni, így jutottak el Belgrádba, ahol a csalódott házigazdával játszottak egy mérkőzést. Jugoszlávia ugyanis lemaradt a vb-ről, a selejtezőben előbb úgy végzett 2:2-re otthon Svájccal, hogy a 76. percig még kétgólos előnyben volt, majd Bukarestben egy hajrában kapott góllal 2:1-re alulmaradt.

A mérkőzésre 1934. június 3-án, a belgrádi BSK-stadionban került sor, amely a két világháború között a Balkán legnagyobb és legmodernebb létesítményének számított (később ennek a helyén épült fel a jelenlegi Partizan Stadion).

A legendás Bosko Szimonovics szövetségi kapitány úgy döntött, hogy kicsit változtat a kezdő tizenegyen, és olyan futballistáknak is lehetőséget adott, akik a négy évvel korábbi diadalmas vb-csoportmérkőzésen nem lehettek ott a pályán.

Az 1930-as vb-n Brazíliát legyőző csapat (Fotó: Blic.rs)
Az 1930-as vb-n Brazíliát legyőző csapat (Fotó: Blic.rs)

 

A kilátogató tizenkét ezer szurkoló szájtátva bámulta a fantasztikus technikai tudással rendelkező brazilokat, szinte sokkolta őket a sok csel, a folyamatos labdabirtoklás, és a rengeteg lövés, amivel trettegésben tartották a bizonytalankodó Bartol Csulics kapust.

Az első félidőben Leonidas kétszer is betalált, de a hazaiak részéről Ivan Sztevovics és Szvetiszlav Glisovics is eredményes volt, így a szünetben 2:2 volt az eredmény. Szimonovics kapitány két helyen is változtatott, és a második félidőben egy ellenállhatatlan jugoszláv csapat folytatta, amely a triplázó Blagoje Marjanovics vezérletével végül leiskolázta ellenfelét, és 8:4-re nyert.

„Ezek a brazilok a valódi ördögök, hallottam, hogy remekül játszanak, mégis meglepődtem azon, amit az első félidőben láttam. Óriási volt. De sohasem láttam a jugoszlávokat, azon is meglepődtem, ez a teljesítmény a legjobb európai csapatokra emlékeztetett. A győzelmük teljesen megérdemelt” – nyilatkozta szájtátva a meccset vezető Nikola Dosev bíró.

 

A kétgólos Leonidas csak annyit kérdezett a meccs után: „Hogy lehetséges, hogy ez a csapat nincs ott a világbajnokságon?” Csapattársa, Waldemar de Brito is csak álmélkodott: „Nem is emlékszem ilyen vereségre. Elképesztő, hogy ez a csapat lemaradt a vébéről!”

A Blic írása végén hozzátette: ez a varázslatos, 84 évvel ezelőtti júniusi nap volt az utolsó, amikor Jugoszlávia vagy Szerbia nyerni tudott Brazília ellen. A dél-amerikai együttes azóta sem kapott ennyi gólt nemzetközi mérkőzésen senkitől. „Félni este? A fenti történet hősei sem hitték azt, hogy Brazília legyőzhetetlen, és a mostani játékosok sem gondolják így. 84 év óta várunk a győzelemre” – olvasható.

Mi várható szerda este?

Az E-csoportban az utolsó kör előtt az már eldőlt, hogy Costa Rica kiesett, rajta kívül két négy- (Brazília, Svájc) és egy hárompontos (Szerbia) csapat reménykedik a továbbjutásban.

A brazilok nyolcaddöntősök lesznek, ha nem kapnak ki Szerbiától – vagy kikapnak, de Svájc is elbukik Costa Ricával szemben, és a két négypontos gárda közül a dél-amerikaiak gólkülönbsége marad jobb, vagy több gólt szereznek összesítésben, jobbak lesznek fair play pontszámban Svájcnál, vagy a sorsolás nekik kedvez.

Svájc ugyancsak továbbjut, ha nem marad alul Costa Ricával szemben, vagy veszít, de a brazilok is, és az összevetésben jobbnak bizonyul az ötszörös világbajnoknál. Ugyanakkor a brazil válogatott vereséggel és svájci pontszerzéssel kiesik, hiszen így a két európai gárda megelőzi őt.

Szerbia továbbjut, ha megveri Brazíliát. Amennyiben a Brazília–Szerbia mérkőzés döntetlennel ér véget, déli szomszédunk akkor marad versenyben, ha Svájc kikap Costa Ricától úgy, hogy rosszabb lesz a gólkülönbsége vagy kevesebb a szerzett gólja összesítésben, mint az ikszelő Szerbiának.

Svájc vereséggel is továbbjuthat, amennyiben Szerbia is kikap Brazíliától.

CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
E-CSOPORT
20.00:
Szerbia–Brazília (Moszkva, Otkrityije Aréna) (Tv: M4 Sport)
20.00: Svájc–Costa Rica (Nyizsnyij Novgorod) (Tv: Duna)

AZ ÁLLÁS
1. Brazília2113–1+24
2. Svájc2113–2+14
3. Szerbia2112–2 03
4. Costa Rica220–3–30

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik