HIRDETÉS
HIRDETÉS
NSO/MTI 2017.11.14 11:41 Frissítve: 2017.11.14 11:48

Vb 2018: Szégyen, tragédia!; Az olasz futballt sosem látott vihar sújtja – lapszemle

Az itáliai sajtó – talán érthető módon – teljes sokként élte meg, hogy az olasz labdarúgó-válogatott 1958 óta először nem vívta ki a vb-kvalifikációt, miután a pótselejtezőn összesítésben 1–0-ra alulmaradt Svédországgal szemben. Szemezgettünk a lapok legérdekesebb soraiból.

HIRDETÉS
Az itáliai média szerint válságba került az olasz labdarúgás (Fotó: AFP)

 

La Gazzetta dello Sport: Vége. Hatvan év után Olaszország nélkül rendeznek világbajnokságot. Csak gól nélküli döntetlenre futotta a svédek ellen.

Lelép-e Ventura? – teszi fel a kérdést az egyik legnagyobb olasz újság, idézve a kapitányt: „Még beszélnem kell a szövetség elnökével.”

A Gazzetta megemlíti Buffont, aki könnyek között búcsúzott el a nemzeti együttestől.

„A mindent eldöntő mérkőzés másnap is fájdalmas. Ventura nem tehet mást, csak távozhat. Buffon és a többi nagy öreg számára még nehezebb lesz ezt feldolgozni, hiszen annyi nagy siker után egy ilyen visszavonhatatlan vereséggel vesznek búcsút.     

Fabio Licari, a Gazzetta újságírója: „A technikailag képzetlenebb svédek utazhatnak a világbajnokságra. Csúnya és halovány játékkal, de tökéletesen beparkoltak a busszal. Hiába az óriási mezőnyfölény, ezzel Olaszország nem büszkélkedhet. Az igazi csalódás az, hogy gólt sem sikerült szereznünk egy olyan mérkőzésen, ahol mindvégig az ellenfél térfelén labdáztunk.”

„Hetvenöt százalékban birtokoltuk a labdát, volt huszonnégy lövésünk. Ha így játszottunk volna az odavágón, most nem kellene erről beszélgetnünk, ugyanis ott lennénk a 2018-as világbajnokságon.”

Luigi Garlando, ugyancsak a Gazzettától : „Ha egy olyan szerény együttes ellen, mint Svédország, száznyolcvan perc alatt sem szerzel gólt, nincs helye kifogásoknak. Annyit sem érdemelsz.”      

A Corriere dello Sport is kemény szavakat használ a címlapján.

Kifelé mindenkinek! – utal a lap vélhetően arra, hogy nagytakarításra van szükség a válogatottnál, Venturának mennie kell, de nem csak őt kell elküldeni.

„Ez az olasz labdarúgás valósága, története legfájóbb megaláztatása, szégyene, ami semmihez nem hasonlítható. Buffon őszinte és szenvedélyes könnyei szimbolizálják több apa összeomlását, ami elől senki, de senki nem menekülhet.     

Ivan Zazzaroni, a lap munkatársa: „Elfogadhatatlan szégyen, kitörölhetetlen blama. Apokalipszis, katasztrófa, egy tragédia. Az olasz futball válságban van, de nem rosszabb, mint a svéd vagy a svájci.”

Patrizio Cacciari (szintén Corriere dello Sport) szerint az olasz válogatott megfizetett Ventura furcsa döntéseiért, hozzátéve, hogy a kapitány mindkét, svédek elleni mérkőzésnél ellentmondásos és zavaró lépéseket tett.

A Tuttosport is hasonlóan vélekedik: Mindenki haza!

„Olaszország nem lesz ott a világbajnokságon – ehhez hasonlóra legutóbb hatvan éve volt példa. A pótselejtező két meccsén egyetlen gólt sem sikerült szerezni. Ez a szégyen nem csak Ventura sara, akinek többé nem szabad kapitánynak lennie. Ez a teljes futballunk szégyene.

„Az igazság fáj, és soha annyira, mint ezúttal: mert az igazság az, hogy jogos, ami történt. Olaszország nem lesz ott a vb-n, és megérdemelte ezt, először is azzal, hogy a nép egy része fütyült, amikor a svéd himnuszt játszották. Lehet sírni, mint Buffon és sok millió olasz. Lehet káromkodni, mint De Rossi a kispadon. Lehet hallgatni, mint Ventura, a legtisztességesebb szövetségi kapitány. Mindenki mehet haza, igen.”

Buffon könnyekben tört ki, elbúcsúzott a válogatottól.

A La Stampa azért nem volt olyan szigorú, s kiemelte, a játékosok mindent megtettek, küzdöttek, hajtottak.

„Odatették magukat a pályán, tényleg nem mondható, hogy nem próbálták meg. Az első félórában úgy hajtottak, hogy a szívük a torkukban dobogott, de mindez a kreativitás és a pontosság kárára ment.”

A Corriera della Serra is „riadót fújt” a kudarc után.

„Brutális, kitörölhetetlen, egy intő, sötét jel. Az olasz labdarúgást sohasem látott vihar sújtja.

VB-PÓTSELEJTEZŐ
EURÓPAI ZÓNA
VISSZAVÁGÓ
OLASZORSZÁG–SVÉDORSZÁG 0–0
Milánó
, San Siro, 80 000 néző. V: Mateu Lahoz (spanyol)
OLASZORSZÁG: Buffon – Barzagli, Bonucci, Chiellini – Candreva (Bernardeschi, 76.), Parolo, Jorginho, Florenzi, Darmian (El Shaarawy, 63.) – Immobile, Gabbiadini (Belotti, 63.). Szövetségi kapitány: Gian Piero Ventura
SVÉDORSZÁG:
R. Olsen – Lustig, Lindelöf, Granqvist, Augustinsson – Claesson (Rohdén, 72.), S. Larsson, J. Johansson (G. Svensson, 19.), Forsberg – Toivonen (Thelin, 54.), Berg. Szövetségi kapitány: Jan Andersson
Kijutott: Svédország,
1–0-s összesítéssel
Az első mérkőzésen

Svédország–Olaszország 1–0

 

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.07.23 20:28:23

Foci vb 2018 nemzetisport.hu

Igazán lírai: Wendell Lira majdnem öngyilkos lett, de a trófea megváltoztatta az életét, majd Oroszországban...

2018.07.17 16:53:30

Foci vb 2018 MAROSI GERGELY

A rugalmasság, a pragmatizmus és a reaktív futball nyert, az unalomba dermedő labdabirtoklás vesztett a vb-n.

2018.07.16 23:30:24

Foci vb 2018 VINCZE ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. A kulijátékosoknak a perisici szintet kellene karcolgatniuk.

2018.07.16 23:28:31

Foci vb 2018 SZELI MÁTYÁS

ALAPVONAL. Ezért is írom le immáron sokadszorra, a most véget érő torna, a válogatott futball »állapota« újabb bizonyítéka annak, hogy minőségileg rosszat tesz a világbajnokságnak a négy vagy nyolc év múlva esedékes létszámemelés.

2018.07.16 10:56:29

Foci vb 2018 nemzetisport.hu

Maradona beindul, a japánok kitakarítanak, Anglia egyik továbbjutása pedig a végítélet jele.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS