Vb 2018: Nekem nagyon fáj, de remek meccs volt – Tite

Vágólapra másolva!
2018.07.06. 23:40
null
Amikor még volt esély: Tite magyaráz (Fotó: AFP)
Tite, a brazil labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a kiesés miatti keserűségét azzal próbálja enyhíteni, hogy jó mérkőzésen kaptak ki 2–1-re Belgiumtól. Roberto Martínez, az ellenfél szakvezetője úgy véli: az idei világbajnokság legjobb csapatát győzték le a péntek esti kazanyi negyeddöntőben.

 

„Nagyszerű mérkőzés volt, sokat birtokoltuk a labdát, megvoltak a gólszerzési lehetőségeink, de a belgák hatékonyabbnak bizonyultak – ismerte el Tite, a brazilok szövetségi kapitánya. – Kimagasló futballistáik vannak, nagyon jók a befejezésekben. Courtois is fontos tényezője a sikerüknek. Két fantasztikusan technikás csapat élvezetes mérkőzése volt. Minden fájdalmam ellenére azt kell mondjam, hogy aki semleges szurkolóként leül és végignézi, csettinteni fog, mert különleges élményben részesül. Aki szereti és érti a futballt, nem gondolkodhat másként. S hogy mi lesz velem? Erről most nem tudok beszélni, nem megfelelő az alkalom, egyelőre a meccs jár a fejemben. Az idő majd megoldja. Két hét kell ahhoz, hogy leülepedjenek a történtek, jobb, ha az ilyesmit hideg fejjel vitatjuk meg.”

ÉRDEKESSÉGEK

• Belgium másodszor jutott be a világbajnokság elődöntőjébe; az első alkalommal, 1986-ban a későbbi világbajnok Argentína győzte le 2–0-ra a legjobb négy között, majd következett a franciák elleni bronzmeccs (2–4).

• A belgák soraiban eddig kilenc játékos szerzett gólt ezen a világbajnokságon (az öngólokat nem figyelembe véve), egy tornán csak a franciáknak (1982) és az olaszoknak (2006) volt több gólszerzőjük, egyaránt tíz.

• A brazilokat sorozatban negyedszer ejtette ki európai csapat: 2006-ban Franciaország (negyeddöntő, 0–1), 2010-ben Hollandia (negyeddöntő, 1–2), 2014-ben Németország (elődöntő, 1–7) és most Belgium (1–2).

• Ötödször lesz tiszta európai elődöntő – ugyanez másképp: ötödször (1934, 1966, 1982, 2006, 2018) maradnak le az éremcsatáról a dél-amerikai válogatottak.

„Brazília ellen csak akkor van esélyed, ha taktikailag képes vagy fölé kerekedni – elemzett Roberto Martínez, a belgák szövetségi kapitánya. – Ellenük mindig dolgozik az emberben némi kisebbségi érzés: ott vannak veled szemben a legendás sárga dresszek, az öt világbajnoki cím és minden, ami ezzel jár. Ezzel is meg kellett küzdeni. S nem is önmagában a taktikán volt a hangsúly, hanem azon, hogy ezt a taktikát érvényesíteni tudjuk. A szememben Brazíliáé a világbajnokság legjobb csapata, kétségkívül a legveszélyesebben támadó csapat, kilencven percen át ügyelnünk kellett a védekezésünkre. Sok veszedelmet kellett elhárítanunk, és ebben a helyezkedésével Hazard és Lukaku is kulcsszerepet játszott. Ez a csata mentális szinten dőlt el, és én most a világ legbüszkébb embereként állok itt önök előtt, mert merész taktikával küldtem pályára a csapatot, és a játékosok végig hittek ennek a megvalósíthatóságában, tartották magukat a megbeszéltekhez, és ez lenyűgöző. Szerintem megérdemeljük a versenyben maradást.”

Boldog belga stáb, balra Roberto Martínez (Fotó: AFP)
Boldog belga stáb, balra Roberto Martínez (Fotó: AFP)

 

„Taktikailag változtattunk erre a mérkőzésre, és úgy érzem, az első félidő nagyon jól sikerült, sok helyzetet alakítottunk ki – értékelt a meccs emberének megválasztott Kevin De Bruyne. – A második játékrészre a brazilok más felfogásban jöttek ki, ekkor jobban játszottak nálunk, de még így is voltak gólhelyzeteink. Az utolsó tíz perc vérbeli jellempróba volt, és mi kiálltuk. Különleges francia válogatott vár ránk, de mi másra is számíthatnánk egy világbajnoki elődöntőben? Szerintem egyenlőek az esélyek, mindent megteszünk, hogy mi jussunk be a fináléba.”

Kevin De Bruyne gólöröme (Fotó: AFP)
Kevin De Bruyne gólöröme (Fotó: AFP)

 

„Nem ezért jöttünk, rettentő szomorúak vagyunk – fogalmazott Miranda. – Az utolsó pillanatig küzdöttünk, de egy nagyszerű csapat kifogott rajtunk. De nagy küzdők vagyunk mi is, mostani csapatunk játékosaiban megvan minden ahhoz, hogy a következő világbajnokságot megnyerjük.”

„Készen kell állni minden eshetőségre, arra is, ha az ellenfél szerzi meg a vezetést. Szerintem az első gól után kicsit kétségbeestünk, a másodikkal még nehezebbé vált a helyzet, ennek ellenére az utolsó pillanatokig megőriztük a reményt” – mondta brazil szépítő gólt szerző Renato Augusto.

EMLÉKEZTETŐ

FIFA-VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
NEGYEDDÖNTŐ
BRAZÍLIA–BELGIUM 1–2 (0–2)
Kazany, Kazany Aréna, 42 873 néző. Vezette: Mazsics (szerb)
Brazília: Alisson – Fagner, Thiago Silva, Miranda, Marcelo – Paulinho (Renato Augusto, 73.), Fernandinho – Willian (Roberto Firmino, a szünetben), Philippe Coutinho, Neymar – Gabriel Jesus (Douglas Costa, 58.). Szövetségi kapitány: Tite
Belgium: Courtois – Alderweireld, Kompany, Vertonghen – Meunier, Fellaini, Witsel, Chadli (Vermaelen, 83.) – R. Lukaku (Tielemans, 87.), De Bruyne, E. Hazard. Szövetségi kapitány: Roberto Martínez
Gólszerző: Renato Augusto (76.), ill. Fernandinho (13. – öngól), De Bruyne (31.)
Sárga lap: Fernandinho (85.), Fagner (90.), ill. Alderweireld (47.), Meunier (71.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik