Vb 2018: Mario Götzét az aranyat érő gól átka sújtja

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.04.09. 12:36
null
Mario Götze helye nem biztos a német vb-keretben (Fotó: AFP)
Négy évvel ezelőtt még győztes találatot szerzett a világbajnokság döntőjében, mostanság a Borussia Dortmund labdarúgócsapatában sem nagyon játszik teljes mérkőzéseket Mario Götze, akit – úgy tűnik – utolért a német sikerrel véget érő vb-finálék gólszerzőinek végzete.

 

 

2014. július 13-án, Rio de Janeiróban Németország Mario Götze 113. percben szerzett góljával verte meg 1–0-ra Argentínát, és lett negyedszer világbajnok. A meccs emberének választott támadó középpályás akkor már hároméves Bayern-szerződését töltötte, de miután utolsó, 2015–2016-os szezonjában kevés lehetőséghez jutott, visszatért nevelőklubjához, a Borussia Dortmundhoz.

Az egykoron az egyik legnagyobb tehetségnek tartott középpályás az elmúlt két évben nem találja önmagát, tavaly betegség miatt kihagyta a szezon nagy részét (összesen 11 bajnokin lépett pályára és egy gólt szerzett), a jelenleg is zajló szezonban 19 bajnoki mérkőzésen kétszer volt eredményes. Egyelőre az sem biztos, hogy befér Joachim Löw szövetségi kapitány vb-keretébe.

„Talán Mario számára nagy problémát jelent – mint minden fiatalnak, aki túl korán ér el nagy sikert –, hogy megbirkózzon a nyilvánossággal. Megdöbbentő, hogy mi történt azokkal, akik mindent eldöntő gólt szereztek egy világbajnoki döntőben: Helmut Rahn 1954-ben, Gerd Müller 1974-ben, illetve Andreas Brehme 1990-ben” – nyilatkozta Hans-Joachim Watzke, a Dortmund ügyvezető igazgatója a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak.

Rahn ugyan 1955-ben bajnok lett a Rot-Weiss Essennel, és hat gólt szerzett az 1958-as világbajnokságon, a szurkolók többsége mégis csak a 25 évesen, a magyarok elleni berni döntőben elért duplájára emlékezett. Gerd Müller 1974-ben szerzett vb-aranyat jelentő gólt, a kiváló csatár azonban magánéleti gondokkal küzdött, és az alkoholizmusba menekült. Andreas Brehme is nehézségekbe ütközött, amikor 1998-ban visszavonult.

Watzke szerint a négy évvel ezelőtti gól még mindig súlyként nehezedik Götze vállára, és szerinte a müncheni kitérőjével meg is állt a fejlődésben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik