Egy helyett tíz tizenegyes döntött: Horvátország kiejtette Dániát

CSERHÁTI ZOLTÁN (tudósítás), RITZ BALÁZS (összefoglaló)CSERHÁTI ZOLTÁN (tudósítás), RITZ BALÁZS (összefoglaló)
Vágólapra másolva!
2018.07.01. 19:41
null
Kicsi a rakás, kicsi az ország, nagy az öröm (Fotó: AFP)
Horvátország lesz a házigazda ellenfele a legjobb nyolc között az oroszországi világbajnokságon, mivel 1–1-es rendes játékidőt követően tizenegyespárbajban 3–2-re legyőzte Dániát.

 

FIFA-VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
NYOLCADDÖNTŐ

HORVÁTORSZÁG–DÁNIA 1–1 (1–1, 1–1, 1–1) – tizenegyesekkel: 3–2

Nyizsnyij Novgorod, Nyizsnyij Novgorod Stadion, 40 851 néző. Vezette: Pitana (argentin)
Horvátország: Subasic – Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinic (Pivaric, 81.) – Rakitic, Brozovic (Kovacic, 71.) – Rebic, Modric, Perisic (Kramaric, 97.) – Mandzukic (Badelj, 108.). Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic
Dánia: K. Schmeichel – Dalsgaard, Kjaer, M. Jörgensen, Knudsen – Christensen (Schöne, a szünetben), Delaney (Krohn-Dehli, 98.), Eriksen – Y. Poulsen, Cornelius (N. Jörgensen, 66.), Braithwaite (Sisto, a hosszabbítás szünetében). Szövetségi kapitány: Age Hareide
Gólszerző: Mandzukic (4.), ill. M. Jörgensen (1.)
Sárga lap: M. Jörgensen (115.)

Horvátország ezt megelőzően legutóbb 1998-ban volt érdekelt az egyenes kieséses szakaszban, akkor bronzéremmel tért haza a vb-ről. Luka Modricéktól sokan most is joggal várnak hasonlóan remek szereplést – pláne, hogy ezen az ágon a spanyolok kiesésével gyakorlatilag nem maradt topcsapat (nem megbántva az angol drukkereket). Ehhez persze a 18 meccses veretlenségi szériában lévő dánoknak is volt néhány szavuk. Sőt, Dánia a csoportkörben összesen csupán egy gólt kapott – igaz, cserébe egyik meccsén sem talált be egynél többször.

Nem tett rosszat a találkozó alaphangjának, hogy a dánok rögtön az első támadásukból gólt szereztek az első percben. Jonas Knudsen hatalmas bedobása után a labda Mathias Jörgensen elé keveredett, ő meg az ötös környékéről ballal lőtt, Danijel Subasic lábáról a saját kapujába pattant a labda. 0–1

Mathias Jörgensen révén vezettek a dánok (Fotó: AFP)
Mathias Jörgensen révén vezettek a dánok (Fotó: AFP)

A horvátok pontosan tudták, mi a legjobb megoldás egy gyorsan kapott gólra, s a 4. percben egyenlítettek – jókora dán segítséggel. A felszabadítani igyekvő Henrik Dalsgaard csapattársát, Andreas Christensent találta fejbe, a labda így Mario Mandzukic elé pattant, aki közelről nem hibázott. 1–1

Az óra 3:37-et mutatott Mandzukic találatánál. Ilyen gyorsan még sohasem szerzett gólt két csapat egy meccsen a vb történetében.

Mandzukic azonnal egyenlített (Fotó: AFP)
Mandzukic azonnal egyenlített (Fotó: AFP)

Nem sokkal később Mandzukic esett el gyanús körülmények között a tizenhatoson belül, de az argentin játékvezető, Néstor Pitana nem látott szabálytalanságot.

A szünetig Horvátországnak voltak ígéretesebb próbálkozásai, de Kasper Schmeichel állta a sarat – vagy Ivan Perisic nem találta el a labdát nagy helyzetben, esetleg Dejan Lovren fejelt centikkel a kapufa mellé. A dánok részéről Christian Eriksen veszélyes tekerése adhatott reménykedésre okot.

A második félidő eleje közel sem volt olyan izgalmas, mint az első. Majd negyedórát kellett várni az első helyzetre, ám a dán Martin Braithwaite pocsékul kivitelezte közeli lövését.

A hajrában mindkét fél átlövésekkel igyekezett elkerülni a ráadást, de Lasse Schöne, Ivan Rakitic és Braithwaite sem találta el a kaput, így még kétszer tizenöt perc futballt rendelt el az argentin játékvezető. Korábban Dánia és Horvátország sem játszott hosszabbításos vb-meccset.

A kétszer tizenöt perces ráadás első félideje alapján már készülhettünk a tizenegyesekre. Talán a dánok mutattak valamivel többet támadásban (Schöne és Sisto lövése révén).

Rebic kiharcolt egy tizenegyest a hajrában (Fotó: AFP)
Rebic kiharcolt egy tizenegyest a hajrában (Fotó: AFP)

Aztán váratlanul már a 115. percben láthattunk egy tizenegyest! Modric zseniálisan ugratta ki Ante Rebicet, aki kicselezte Schmeichelt, de a gólszerző Jörgensen hátulról buktatta a horvát támadót. A tizenegyest Modric azonban pocsékul rúgta, Schmeichel megfogta a bal alsóra tartó labdát! Kasper Schmeichel édesapja, az Európa-bajnok Peter eksztázisban ünnepelte fia bravúrját a lelátón.

Schmeichel kivédte Modric tizenegyesét a 117. percben (Fotó: AFP)
Schmeichel kivédte Modric tizenegyesét a 117. percben (Fotó: AFP)

Egy tizenegyes helyett így tíz döntött a továbbjutásról. A dánok kezdtek, de legnagyobb sztárjuk, Ericksen kihagyta – illetve Subasic a kapufára tolta a labdát. Csakhogy a horvátok első rúgója, Badelj is rontott – Schmeichel lábbal védett.

A következő négy végrehajtó nem hibázott (Modric is belőtte a maga büntetőjét). Aztán jött Schöne, akinek lövését kivédte Subasic. Nem kellett aggódniuk a dánoknak, mert Privaric is rontott, Schmeichel szépen védett. Az ötödik körben Nicolai Jörgensen Subasic lábát találta el, míg Rakitic magabiztosan továbblőtte a horvátokat a legjobb nyolc közé, ott a házigazda oroszokkal találkoznak.

Rakitic büntetője döntött (Fotó: AFP)
Rakitic büntetője döntött (Fotó: AFP)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik