Vb 2018: doppingolnak az oroszok? Az amerikaiak látni akarják a teszteket

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.22. 15:28
null
Az amerikaiak megnéznék az orosz doppingteszteket (Fotó: AFP)
A hazaiak nagyszerű kezdése után a labdarúgó-világbajnokságon az amerikaiak megkérdőjelezték, vajon az orosz csapat „egyenes úton” nyújtja-e azt, amit az eddigiekben láthatott tőle a világ. Az USADA a doppingtesztek eredményét szeretné látni, ezt a FIFA viszont megtagadta. A szbornaja csapatorvosa viszont reagált: a játékosaiknál 2018-ban több mint 300 tesztet végeztek el, ezek közül mindegyik negatív lett.

 

Mint ismert, Oroszország a nyitányon kiütötte Szaúd-Arábiát (5–0), majd a második csoportkörben Egyiptom ellen nyert simán, 3–1 arányban.

A meggyőző számok és teljesítmény mellett a házigazdák állítólag az első és a második meccsükön is az első helyen állnak, ami a futómennyiségüket illeti – az eddigi két csoportkörben egyetlen másik csapat sem robotolt annyit, mint az orosz válogatott.

Kiemelkedő orosz teljesítmények (Fotó: telegraph.co.uk)
Kiemelkedő orosz teljesítmények (Fotó: telegraph.co.uk)

Az Amerikai Antidopping-szövetség (USADA) rögtön le is csapott a témára, Travis Tygart, a csoport ügyvezető igazgatója úgy véli, a FIFA-nak a közelmúltban kirobbant orosz doppingbotrány után sokkal szigorúbban kell ellenőriznie a nemzetet, hogy a világbajnokság ezáltal is megőrizze az integritását.

Az USADA ennek érdekében felszólította a FIFA-t, hogy hozza nyilvánosságra az oroszokon elvégzett tesztek eredményét és részleteit.

„A kiemelkedő teljesítmények mindig újabb teszteket igényelnek” – indokolta Tygart az amerikai kezdeményezést.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség reagált az USADA kérésére: megtagadta azt.

„Amikor a torna alatti tesztekről van szó, kérem, értsék meg, hogy ezeket nem kommentálhatjuk, de annyit elmondhatok, hogy a torna egyik leginkább tesztelt kerete Oroszországé” – reagált a FIFA képviselője.

A FIFA nem kívánt foglalkozni a témával, Eduard Bezuglov, az orosz válogatott csapatorvosa viszont elmondta, csak az idén 300 orosz labdarúgót teszteltek le.

„Az UEFA, a FIFA és az Orosz Doppingellenes-szövetség csak 2018-ban több mint 300 tesztet végzett el orosz játékosokon, és elárulhatom, az összes teszt negatív eredménnyel végződött.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik