Vb 2018: Brazília ilyet ritkán lát, Gabriel Jesus Frednél is rosszabb volt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.29. 11:23
null
Fred rengeteg kritikát kapott 2014-ben, de góllal zárta a csoportkört (Fotó: AFP)
A 2014-es labdarúgó-világbajnokságon rengeteg kritikát kapott Fred, a brazil válogatott centere gyenge teljesítménye miatt. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy cseréje, Jo még rosszabb formában volt… Az együttes 9-ese az oroszországi világbajnokságon Gabriel Jesus, aki gól nélkül zárta a csoportkört – ez jó ideje nem történt meg vb-n a brazil csapat középcsatárával.

A különös statisztikára a brazil Veja hívta fel a figyelmet. A 2014-es világbajnokságon Fred a csoportkörben egy gólt szerzett (Kamerun ellen). 2010-ben Luís Fabiano kétszer is betalált. 2006-ban Ronaldo két, Adriano egy gólt szerzett a csoportmeccseken, sőt, a csereként beállt Fred is betalált. 2002-ben Ronaldo már a csoportkör után négy gólnál tartott, és ugyanő beköszönt már egyszer 1998-ban, a franciaországi vb-n is (éktársa, Bebeto is lőtt két gólt).

Az 1994-es tornán Romário 3, Bebeto 1 gólt ért el a csoportkörben, az 1990-es center Careca Svédország ellen duplával nyitotta a világbajnokságot. Az 1986-os, mexikói vb-n Careca berámolt hármat, és az 1982-es brazil „szupercsapat” sokat kárhoztatott centere, Serginho is elért egy gólt a csoportkörben. Kevesebben emlékeznek az 1978-as és 1974-es brazil gárda csatáraira, de Reinaldo (1 találat), Roberto Dinamite (1) és Valdomiro (1) sem maradt gól nélkül.

Minden idők legjobb brazil válogatottjának, az 1970-es világbajnok csapatnak nem volt klasszikus centere – aszimmetrikus felállásukban Jairzinho volt az előretolt jobbszélső, Rivelino a hátravont balszélső, középen Pelé és Tostao váltogatta egymást. Mondjuk abból a szempontból ez mindegy, hogy az inkább támadó középpályás Tostaón kívül mindhárman szereztek gólt a csoportkörben.

Pelé beköszönt az 1966-os és 1962-es tornán is (bár mindkétszer megsérült), viszont a centerek (az előbbi tornán Alcindo, az utóbbin Vavá) a csoportkörben gólképtelenek maradtak, tehát ők voltak Gabriel Jesus „közvetlen elődei.”

1958-ban a Pelé, Vavá duó terrorizálta középen az ellenfelek védelmét. 1954-ben az „aranyfejűnek” becézett Baltazar szerezte a selecao első gólját a vb-n, 1950-ben ugyanő Ademirrel remekelt. Az 1938-as világbajnokság egyik legjobbja és gólkirálya volt a brazil center, Leonidas, és ő szerezte 1934-ben is a gyorsan elköszönő selecao egyetlen gólját. 1930-ban a belsőcsatárok közül Araken és Nilo is „nullázott”, ez is közrejátszhatott abban, hogy Brazília nem jutott tovább csoportjából, ám a háromgólos Preguinho megmentette a csatárbecsületet.

Tegyük hozzá: Gabriel Jesus edzője, Tite szerint is fontos szerepet játszott a csoportmérkőzéseken a támadójátékban, s a selejtezőkön 7 találattal a brazil válogatott házi gólkirálya volt. Ha a góllövő formáját is visszanyeri a kieséses szakaszra, Brazília még veszélyesebb ellenfél lesz…

Gabriel Jesus eddig balszerencsés volt a kapu előtt (Fotó: AFP)
Gabriel Jesus eddig balszerencsés volt a kapu előtt (Fotó: AFP)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik