Vb 2018: bemutatkozik Koszovó – a FIFA megadta az engedélyeket

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.09.05. 13:13
null
Koszovó labdarúgó-válogatottja első tétmérkőzésére készül (Fotó: Reuters, archív)
Hétfő este első tétmérkőzésén lép pályára a koszovói labdarúgó-válogatott, amely Finnországban kezdi meg a világbajnoki selejtezősorozatot. A balkáni állam csapatánál többen is a FIFA engedélyére vártak, hogy szerepelhetnek-e a meccsen, a szövetség végül rábólintott a játékukra.

 

Koszovó 2008-ban függetlenedett Szerbiától, míg a nemzetközi (és az európai) szövetség idén májusban vette fel a tagjai közé. Az ország nemzeti csapata a 2018-as világbajnokság selejtezői alkalmával vehet részt először nagy torna kvalifikációs sorozatában.

„A futballisták nagyon motiváltak. Az egyetlen zavaró tényező, hogy nem tudjuk, hat játékosunk pályára léphet-e. Erre hétfőn kapunk választ” – mondta Bunjaki.

A BARCA EURÓPA-BAJNOKA MEGSÉRÜLT
A „magyar csoportban” szereplő portugál labdarúgó-válogatott nem számíthat André Gomesre a Svájc elleni keddi világbajnoki selejtezőn.

André Gomes a portugálok Gibraltár elleni múlt heti felkészülési mérkőzésén (5–0) szenvedett izomsérülést a jobb lábában, és a Barcelonában elvégzett vizsgálatok szerint nemcsak a keddi vb-selejtezőt, hanem a Barca hétvégi bajnoki meccsét is ki kell hagynia.

A problémát az okozta, hogy a koszovói válogatottba meghívott játékosok közül Amir Rrahmani, Alban Meha, Herolind Shala, Milot Rashica és Samir Ujkani is szerepelt már az albán nemzeti csapatban, míg Valon Berisha tizenkilenc alkalommal a norvég címeres mezt öltötte magára. A koszovói szövetség a FIFA engedélyére várt, a szövetségtől pedig hétfő délután jött a válasz, a felsorolt futballisták bevethetők lesznek az esti mérkőzésen.

A nemzetközi szövetség abban már állást foglalt, hogy a 2016-os Európa-bajnokságon részt vevő játékosok nem válthatnak országot, így például a svájci Granit Xhaka és Xherdan Shaqiri akkor sem szerepelhetne a koszovói válogatottban, ha szeretne – Xhaka nyílt levélben jelentette be, hogy nem szeretne.

A FIFA a svájci válogatottban hatszor pályára lépő és a 2010-es világbajnokságot is megjáró Albert Bunjaku játéka elé nem gördít akadályt. A Nürnberg és a Kaiserslautern korábbi támadója legutóbb hat évvel ezelőtt szerepelt a helvétek nemzeti csapatában.

A koszovói válogatott hétfő este 20.45 órától csap össze a finnekkel Turkuban.

A KOSZOVÓI VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
Samir Ujkani (Pisa), Flamur Neziri (Feronikeli), Granit Kolshi (Besa Pejë)
Védők: Fanol Perdedaj (1860 München), Avni Pepa (ÍBV Vestmannaeyjar), Leart Paqarada (Sandhausen), Bajram Jashanica (Skënderbeu Korcë), Alban Pnishi (Grasshoppers), Amir Rrahmani (NK Lokomotiva Zagreb), Benjamin Kololli (Lausanne-Sport), Ardian Ismajli (Hajduk Split)
Középpályások: Enis Alushi (Nürnberg), Bersant Celina (Twente), Besar Halimi (Eintracht Frankfurt), Bernard Berisha (Anzsi Mahacskala), Eroll Zejnullahu (Union Berlin), Valmir Sulejmani (Hannover), Hekuran Kryeziu (Luzern), Valon Berisha (Red Bull Salzburg), Herolind Shala (Kasimpasa), Milot Rashica (Vitesse), Alban Meha (al-Nasszr), Sinan Bytyqi (Go Ahead Eagles)
Támadók: Albert Bunjaku (St. Gallen), Vedat Muriqi (Genclerbirligi)

VB 2018
SELEJTEZŐ
EURÓPAI ZÓNA, 1. FORDULÓ
A HÉTFŐI PROGRAM
D-CSOPORT

18.00: Grúzia–Ausztria (Tv: Sport1)
20.45: Szerbia–Írország
20.45: Wales–Moldova
G-CSOPORT
20.45: Albánia–Macedónia
20.45: Izrael–Olaszország (Tv: Sport1)
20.45: Spanyolország–Liechtenstein (Tv: Sport2)
I-CSOPORT
20.45: Horvátország–Törökország
20.45: Ukrajna–Izland
20.45: Finnország–Koszovó

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik