Vb 2018: az olaszok otthon betliztek, kijutottak a spanyolok!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.10.06. 22:36
null
Jordi Alba (jobbra) ünnepli az első válogatott gólját szerző Rodrigót (Fotó: AFP)
A spanyol labdarúgó-válogatott hazai pályán 3–0-ra megverte Albániát a világbajnoki selejtezősorozat európai zónájának kilencedik fordulójában, ezzel kijutott a jövő évi oroszországi vb-re, ugyanis behozhatatlan előnyre tett szert a Macedóniával hazai pályán döntetlent játszó olaszok előtt.

A spanyol válogatott annak tudatában lépett pályára Albánia ellen, hogy ha nyer, akkor az olaszok eredményétől függetlenül gyakorlatilag biztossá teszi a világbajnoki részvételét, ebben az esetben ugyanis biztosan megőrizte volna hárompontos előnyét a csoport élén az utolsó forduló előtt, a gólkülönbsége pedig lényegesen jobb, mint legközelebbi riválisáé.

Julen Lopetegui szövetségi kapitány két meglepetéssel szolgált a kezdőcsapatban: bekerült Rodrigo, a Valencia csatára, valamint Álvaro Odriozola, a Real Sociedad jobbhátvédje, aki Dani Carvajal kidőlése után utólag kapott meghívót a keretbe. Szintén kezdett Gerard Piqué, akit az alicantei közönség egy része rendre kifütyült a labdaérintéseinél, mások viszont megtapsolták a lecserélésekor, amit a Barcelona középhátvédje szintén tapssal honorált.

A meccs nem tartogatott sok izgalmat, a spanyolok már az első fél órában megnyugtató előnyre tettek szert. A 16. percben Rodrigo szerezte meg a vezetést, aki a második válogatottbeli meccsén először talált be, aztán az első gólt előkészítő Isco volt eredményes, majd Odriozola beadását követően Thiago Alcántara érkezett és fejelt az albánok kapujába tankönyvbe illően.

A vendégek csak két kapufáig és több ígéretes helyzetig jutottak, de a spanyoloknak is megvolt az esélyük, hogy nagyobb különbséggel nyerjenek – bár a második félidőben már nem voltak rákényszerítve, hogy maximális fordulatszámon pörögjenek.

SPANYOLORSZÁG–ALBÁNIA 3–0

Az olasz válogatott szövetségi kapitánya, Gian Piero Ventura a 3–4–3-as hadrendet választotta Macedónia ellen, a védelemben a Juventusnál eltöltött évek után ismét összeállt a BBC (Barzagli, Bonucci, Chiellini), míg a kaput Gianluigi Buffon védte, aki 172. alkalommal lépett pályára címeres mezben, ezzel utolérte az összes válogatott játékost számba vevő örökrangsor negyedik helyén álló szaúdi Mohamed al-Diaját.

Nagy Ádám csapattársa, a Bolognát erősítő Simone Verdi először került be a squadra azzurra kezdőjébe, míg a macedónoknál eltiltás miatt hiányzott a Vasas védője, Kire Risztevszki.

Az olaszok egy szépen kijátszott akció végén Giorgio Chiellini jóvoltából az első félidő végén megszerezték a vezetést, a 77. percben azonban jött a hideg zuhany, a Palermóban légióskodó Alekszandar Trajkovszki góljával ugyanis egyenlítettek a macedónok. A házigazdák a hajrában nem tudtak újítani, maradt az 1–1, így az utolsó kört megelőzően biztossá vált, hogy az olaszok pótselejtezőt játszanak novemberben.

OLASZORSZÁG–MACEDÓNIA 1–1

VB-SELEJTEZŐK
EURÓPAI ZÓNA

9. FORDULÓ, G-CSOPORT
Olaszország–Macedónia 1–1 (Chiellini 40., ill. Trajkovszki 77.)
Liechtenstein–Izrael 0–1 (Tibi 21.)
Spanyolország–Albánia 3–0 (Rodrigo 16., Isco 24., Thiago Alcántara 27.)

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Spanyolország 9 8 1 35–3 +32 25
2. Olaszország 9 6 2 1 20–8 +12 20
3. Albánia 9 4 1 4 10–12 –2 13
4. Izrael 9 4 5 10–14 –4 12
5. Macedónia 9 2 2 5 11–15 –4 8
6. Liechtenstein 9 9 1–35 –34 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik