Vb 2018: kínos francia remi, a hollandok már harmadikok

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.09.03. 19:58
null
Nem így akarta, de a célját elérte: Robben a bolgárok kapujába juttatta a labdát (Fotó: AFP)
A holland labdarúgó-válogatott hazai pályán 3–1-re legyőzte Bulgáriát a világbajnoki selejtezősorozat A-csoportjának nyolcadik fordulójában, így tartja a lépést a svédekkel, akik magabiztosan nyertek Fehéroroszországban. A csoport vasárnapi esti mérkőzésén a franciák otthon 0–0-s döntetlent játszottak Luxemburggal.

A franciák otthonában három nappal ezelőtt 4–0-s vereséget szenvedő hollandok szövetségi kapitánya, Dick Advocaat három helyen változtatott kezdőcsapatán a bolgárok ellen, akik a mérkőzést megelőzően még két ponttal megelőzték Robbenéket. Kikerült Timothy Fosu-Mensah és Wesley Sneijder, helyettük Kenny Tete és Davy Pröpper kezdett, míg a Párizsban kiállított Kevin Strootman posztján Tonny Vilhena kapott lehetőséget.

A hollandok nagy elánnal és egy szép góllal kezdték a meccset, a 7. percben Davy Pröpper perdített a kapuba Daley Blind lapos beadása után. A Brighton középpályása hatodik fellépésén először volt eredményes a nemzeti csapatban.

A bolgárok nem sokkal később közel jártak az egyenlítéshez, ám Georgi Kosztadinov fejesét követően a kapufán csattant a labda. A narancsmezeseket túlságosan is megnyugtatta a korai gól, a folytatásban csak erőlködtek, így nem csoda, hogy az Amsterdam ArenA lelátóján olykor-olykor szórványos füttyszó hangzott fel.

A szünetben Advocaat vélhetően feltüzelte csapatát, mert a második félidőben agresszívebb, gólra törőbb játékot bemutató holland válogatott lépett pályára. A 67. percben az első találathoz hasonlóan ismét Blind centerezett a bal oldalról, beadására ezúttal Arjen Robben érkezett, akinek a térdéről a kapuba pattant a labda. A bolgárok két perccel később Kosztadinov révén szépítettek, bár egyáltalán nem biztos, hogy a Maccabi Haifa játékosa hozzáért Ivelin Popov szabadrúgásához.

A hajrához érve a vendégek egyenlíthettek volna, ám nem éltek a lehetőséggel, nem úgy a másik oldalon Pröpper, aki Quincy Promes beadása után a kapu bal oldalába bólintott.

A hollandok nem könnyen, de begyűjtötték a három pontot, így megelőzték a bolgárokat a csoportban, és feljöttek a harmadik helyre. Érdekesség, hogy az oranje hét meccs után először nyert az Amsterdam ArenA-ban.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

A csoport másik, 18 órától rendezett mérkőzésén Svédország magabiztos, 4–0-s győzelmet aratott Fehéroroszországban. A „háromkoronások” már a szünetben három góllal vezettek, miután kíméletlenül kihasználták a házigazdák nagyobbnál nagyobb védelmi hibáit. Az első találatot Emil Forsberg, a harmadikat Marcus Berg jegyezte, ők negyedszer voltak eredményesek a selejtezősorozatban, ezzel utolérték az A-csoport góllövőlistáját vezető luxemburgi Aurélien Joachimet.

LUXEMBURGI BRAVÚR

A francia válogatott kezdőcsapatában ott volt Kylian Mbappé, Olivier Giroud és Antoine Griezmann is, de sem ők, sem a többiek nem tudták mattolni a vendég luxemburgiakat. A franciák így is vezetik az A-csoportot, de Svédországot egy, Hollandiát pedig négy ponttal előzik csak meg.

VB-SELEJTEZŐK
EURÓPA

A-CSOPORT, 8. FORDULÓ
Fehéroroszország–Svédország 0–4
(Forsberg 18., Nyman 24., M. Berg 37., Granqvist 84. – 11-esből)
Hollandia–Bulgária 3–1 (Pröpper 7., 80., Robben 67., ill. Kosztadinov 69.)
Franciaország–Luxemburg 0–0

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Franciaország 8 5 2 1 15–5 +10 17
2. Svédország 8 5 1 2 18–7 +11 16
3. Hollandia 8 4 1 3 16–11 +5 13
4. Bulgária 8 4 4 13–17 –4 12
5. Luxemburg 8 1 2 5 7–17 –10 5
6. Fehéroroszország 8 1 2 5 4–16 –12 5
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik