HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2018.06.19 23:05 Frissítve: 2018.06.20 00:30

Vb 2018: 17 meccs, öt öngól – új világbajnoki csúcs születhet!

Elképesztő mennyiségben potyognak az öngólok az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon, hiszen az eddigi 17 összecsapáson már ötöt is feljegyezhettünk – csupán egyre vagyunk a rekordtól. Ennek kapcsán kicsit elmélyedtünk a vb-öngólok kapcsán: kié az első? Kié a legkorábbi és a legkésőbbi? Melyik csapat jött ki „belőlük" a legjobban és legrosszabbul?

Paul Pogba lövése után ausztrál lábról pattant a kapuba a labda – ez már az ötödik öngól volt a franciák „javára" (Fotó: AFP)

 

Az első vb-öngólra csupán három napot kellett várni, az 1930-as viadal A-csoportjának 2. fordulójában a mexikói Manuel Rosas a Chile ütközet során vette be a saját kapuját. Az akkor 18 éves Rosas minden idők legfiatalabb öngólosa.

A következő tornán egyik játékos sem talált a rossz kapuba, „cserébe” 1938-ban két játékosnak is „összejött” ez, Sven Jacobsonnak pont a magyar csapat ellen. Ha már itt tartunk, a mieink a listára Dajka László szovjetek elleni öngóljával kerültek fel, míg ellenünk két öngól esett a vb-ken.

A legjobban az öngólokból a franciák jönnek ki, az 1998-as világbajnokot már ötször segítették ki az ellenfelek, viszont a saját kapujába még egyszer sem talált a gárda (0, 5), de nem rossz a (nyugat)németek (1, 4) és az olaszok (1, 4) mutatója sem.

A lista másik végén a mexikóiak tanyáznak, akik háromszor is saját kapujukba találtak, viszont nekik egyik ellenfél sem segített be (3, 0), ugyanakkor a bolgárok (3, 1) és a spanyolok (3, 1) sem állnak túl fényesen.

A leggyorsabbnak a bosnyák Sead Kolasinac bizonyult, ő 2014-ben mindössze 2 perc 10 másodperc elteltével juttatta saját kapujába a labdát – ezt az argentinok köszönték –, a legtovább pedig épp az idei vb-n kellett várni, a marokkói Aziz Buhadduz a 95. percben szerezte meg Irán győztes találatát.

Marcelo az egyetlen, aki vb nyitó góljaként talált a saját kapujába (Fotó: AFP)


Valamely torna első találataként és a kétszer 15 perces hosszabbításokban is csak egy-egy öngól esett, előbbit Marcelo jegyezte a 2014-es brazil–horváton (ezt követően a brazilok háromszor beköszönve 3–1-re fordítottak), utóbbit az angol Jimmy Dickinson 1954-ben Belgium ellen.

Egy meccs volt, amelyen két öngól is esett, 2002-ben az Egyesült Államok–Portugália összecsapáson Jorge Costa és Jeff Agoos is a rossz hálóba talált.

Egy játékos volt, aki egy meccsen mindkét fél kapujába betalált, a holland Ernie Brandts előbb saját, majd az olaszok hálóját is megzörgette az 1978-as középdöntőben, végül csapata 2–1-re nyert.

Egy együttes van, amely több öngólt szerzett, mint rendeset: Trinidad és Tobago eddig csupán egyszer, a 2006-os vb-re jutott ki, akkor Paraguay ellen Brent Sancho vétett öngólt, csapata pedig 0–4-es gólkülönbséggel zárta a viadalt.

Ami a tornákat illeti, az 1998-as viszi a prímet, Franciaországban hat öngól esett – érdekesség, hogy mindegyik a csoportkörben! –, de a 2014-es viadal sem volt kutya, Brazíliában ötször rezgették meg a játékosok saját hálójukat.

Nagyon közel vagyunk a csúcshoz, hiszen idén Aziz Behich (ausztrál, Franciaország ellen), Aziz Buhadduz (marokkói, Irán ellen), Thiago Cionek (Lengyelország, Szenegál ellen), Oghenekaro Etebo (nigériai, Horvátország ellen) és Ahmed Fati (egyiptomi, Oroszország ellen) is jegyzett már öngólt, és még csupán egy meccs ment le a 2. fordulóból!

A legutóbbi találat már a 46. öngól volt a világbajnokságokon.

A 2018-AS VB GÓLLÖVŐLISTÁJA
3 gólosCristiano Ronaldo (portugál), Gyenyisz Cserisev (orosz)
2 gólosDiego Costa (spanyol), Artyom Dzjuba (orosz), Harry Kane (angol), Romelu Lukaku (belga)
1 gólosSergio Agüero (argentin), Philippe Coutinho (brazil), Alfred Finnbogason (izlandi), Jurij Gazinszkij (orosz), José María Giménez (uruguayi), Alekszandr Golovin (orosz), Antoine Griezmann (francia),  Andreas Granqvist (svéd) Mile Jedinak (ausztrál), Kagava Sindzsi (japán), Alekszandar Kolarov (szerb), Grzegorz Krychowiak (lengyel), Hirving Lozano (mexikói), Dries Mertens (belga), Luka Modric (horvát), Nacho (spanyol), M'Baye Niang (szenegáli), Oszako Juja (japán), Yussuf Poulsen (dán), Juan Fernando Quintero (kolumbiai), Mohamed Szalah (egyiptomi), Ferdzsani Szasszi (tunéziai), Steven Zuber (svájci)
ÖngólosAziz Behich (ausztrál, Franciaország ellen), Aziz Buhadduz (marokkói, Irán ellen), Thiago Cionek (Lengyelország, Szenegál ellen), Oghenekaro Etebo (nigériai, Horvátország ellen), Ahmed Fati (egyiptomi, Oroszország ellen)

 

2018.12.23 16:19:50

Foci vb 2018 FARKAS MÁTÉ

Ezek voltak a nyári futball-vb legjobb és legrosszabb reklámjai – szakértői toplista.

2018.07.23 20:28:23

Foci vb 2018 nemzetisport.hu

Igazán lírai: Wendell Lira majdnem öngyilkos lett, de a trófea megváltoztatta az életét, majd Oroszországban...

2018.07.17 16:53:30

Foci vb 2018 MAROSI GERGELY

A rugalmasság, a pragmatizmus és a reaktív futball nyert, az unalomba dermedő labdabirtoklás vesztett a vb-n.

2018.07.16 23:30:24

Foci vb 2018 VINCZE ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. A kulijátékosoknak a perisici szintet kellene karcolgatniuk.

2018.07.16 23:28:31

Foci vb 2018 SZELI MÁTYÁS

ALAPVONAL. Ezért is írom le immáron sokadszorra, a most véget érő torna, a válogatott futball »állapota« újabb bizonyítéka annak, hogy minőségileg rosszat tesz a világbajnokságnak a négy vagy nyolc év múlva esedékes létszámemelés.