Vb 2018: 0–0 Luxemburg ellen? Így reagált a francia sajtó

Vágólapra másolva!
2017.09.04. 11:27
null
Egy újabb kimaradt helyzet… Antoine Griezmann el sem hiszi (Fotó: AFP)
„Meleg lesz az ősz” – jósolja hétfői címlapján a L'Équipe francia sportnapilap, miután a „kékek” csupán 0–0-s döntetlenre voltak képesek Luxemburg ellen vasárnap este a hazai pályán, Toulouse-ban megrendezett világbajnoki selejtezőn. A hétvége egyik legváratlanabb futballeredménye a francia lapvélemények tükrében.

 

A mérkőzést közvetítő TF1 csatorna nyolcmilliónyi nézővel, 31.9 százalékkal könnyedén nyerte meg a vasárnap esti nézettségi versenyt Franciaországban – azaz bőven volt szemtanúja a történteknek.

„Három nappal azt követően, hogy gyakorlatilag szabaddá vált az út a világbajnokság felé (a franciák 4–0-ra verték Hollandiát – a szerk.), a Luxemburg elleni döntetlen egy kissé behajtotta az ajtót – értékel a L'Équipe. – Képtelenek voltunk legyőzni a világranglista 136. helyezettjét, amely bár játéktudásban megmutatta a korlátait, szervezettségben tökéleteset produkált. De legalább az első hely még megvan.”

A sportnapilap megjegyzi, hogy hiába a 31 kapura lövési/fejelési kísérlet, ha a labda csak nyolcszor találta el az amúgy az est hőse címre méltán pályázó 37 éves Jonathan Joubert kapuját.

„Olivier Giroud mintha a pályán sem lett volna – mutat rá az egyik »bűnösre« a lap. – Sorozatban ez a harmadik válogatott meccse, amelyiken nem szerzett gólt, de ennél rosszabb, hogy még arra sem volt képes, hogy helyzetbe kerüljön. A luxemburgi védőkkel küzdve gyorsan elveszítette a türelmét. Ebben a fiatal francia csapatban tőle több kell, ennek egyértelmű jele, hogy a lecserélése előtt kifütyülték.”

„Játszhattunk volna jobban is, ez nyilvánvaló – idézi a lap Didier Deschamps szövetségi kapitány véleményét. – Tucatnyi gólszerzési lehetőség ellenére nyeretlenül maradni, ez kemény. Luxemburgnak ugyanakkor jár a gratuláció a leginkább a kapusa által megtestesített hősies játékért. Elkeserítő, hogy ennyi helyzettel sem tudtunk nyerni, ám bele kell nyugodnunk a történtekbe. A befejezéseknél hiányzott a pontosság, pedig összességében nem voltunk tompák. Ha nem lettek volna helyzeteink, na, akkor tényleg nagyon dühös lennék. De voltak. Ne felejtsük el ugyanakkor, hogy jobban állunk a tabellán, mint a mögöttünk hagyott két selejtező előtt, még ha csak egy ponttal előzzük is meg a svédeket.”

Boldog luxemburgi hősök (Fotó: AFP)
Boldog luxemburgi hősök (Fotó: AFP)

 

„A Luxemburg elleni döntetlennel csapatunk visszatért a földre – állapítja meg a France Football a hollandok minapi kiütésére célozva. – Micsoda gyenge produktum! A válogatott nem tudta maga alá gyűrni a világranglista 136. helyezettjét, és noha a csoport első helyét őrzi, a világbajnoki részvétel még koránt sincs biztonságban.”

„A kékek a tűzzel játszanak – írja a Le Monde. – A meglehetősen szerény képességű luxemburgiak elleni döntetlen után megállapíthatjuk, hogy ha a világbajnokságra vezető út rögössé tétele volt a feladat, akkor azt mesterien sikerült végrehajtani.”

„Kolosszális baklövés!” – summáz a Le Parisien, amely a játékosok teljesítményét értékelő írásának címét gonoszkodva így változtatta meg: „A kékek (rossz) osztályzatai”… Amúgy N'Golo Kanté 6-osától Olivier Giroud, Antoine Griezmann és Paul Pogba 3.5-eséig terjed a vasárnapi skála. A már említett L'Équipe-nél is Kanté (valamint Hugo Lloris) kapta a legjobb osztályzatot (5), Layvin Kurzawa és Laurent Koscielny a legrosszabbat (2) – mindkét lap 1-től 10-ig minősít.

Októberben a franciák előbb Bulgáriával találkoznak idegenben, majd hazai pályán Fehéroroszország ellen zárják a csoportküzdelmeket.

EMLÉKEZTETŐ – AZ A-CSOPORT VASÁRNAPI EREDMÉNYEI

Fehéroroszország–Svédország 0–4 (Forsberg 18., Nyman 24., M. Berg 37., Granqvist 84. – 11-esből)
Hollandia–Bulgária 3–1 (Pröpper 7., 80., Robben 67., ill. Kosztadinov 69.)
Franciaország–Luxemburg 0–0

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Franciaország 8 5 2 1 15–5 +10 17
2. Svédország 8 5 1 2 18–7 +11 16
3. Hollandia 8 4 1 3 16–11 +5 13
4. Bulgária 8 4 4 13–17 –4 12
5. Luxemburg 8 1 2 5 7–17 –10 5
6. Fehéroroszország 8 1 2 5 4–16 –12 5

ADATBANK ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik