Vb 2018: a franciák szöget vertek a hollandok koporsójába?

Vágólapra másolva!
2017.08.31. 22:40
null
Thomas Lemar nem akármilyen gólt szerzett (Fotó: AFP)
Kiütéses, négygólos hazai sikerrel zárult a Franciaország–Hollandia világbajnoki selejtező: a „kékek” győzelmüknek – és a svédek vereségének – köszönhetően átvették a vezetést az A-csoportban.

Igazi rangadót rendeztek az A-csoportban, a franciák és a hollandok összecsapásának ráadásul a továbbjutás szempontjából is hatalmas volt a tétje: a hazaiak a jobb gólkülönbségüknek köszönhetően élen álló svédekkel szemben nem akartak hátrányba kerülni, míg az oranje azért küzdött, hogy ne kerüljön jelentősebb hátrányba riválisaival szemben.

Az már a mérkőzés elején látszott, hogy a vendégeknek nem lesz könnyű dolguk, a franciák gyakorlatilag az első perctől kezdve hatalmas fölényben futballoztak: sokatmondó, hogy Hugo Llorisnak először a 20. percben kellett játékba avatkoznia, amikor is egy szögletet húzott le.

Ekkor már vezettek a „kékek”, hat minutummal korábban ugyanis Antoine Griezmann betört a tizenhatoson belülre egy Olivier Giroud-val való kényszerítőt követően, és JasperCillessen lába között a kapuba lőtt (1–0).

A félidő hátralévő részében megmaradt a hazai fölény – az első játékrészben a franciák tizenegy kísérletből hatszor, míg a hollandok egyből egyszer sem (!) találtak kaput –, újabb gól azonban nem született.

A fordulás után még nehezebb helyzetbe került Hollandia, Kevin Strootman néhány perc leforgása alatt N'golo Kantét és Griezmannt is sárga lapot érően faultolta – bár a visszajátszások alapján utóbbinál nem ért az Atlético Madrid támadójához, ez nem segített a holland középpályáson.

Az oranje irányítását májusban (ismét) átvevő Dick Advocaat érezte, hogy változtatnia kell, és beküldte Robin van Persie-t, aki 2015 októbere után lépett pályára ismét a nemzeti csapatban. A Fenerbahce támadója nem sokkal később be is találhatott volna, Arjen Robben azonban a lehető legrosszabb megoldást választotta. A túloldalt Paul Pogba hibázott nagy helyzetben – vagy Cillessen védett óriásit –, szinte biztosra vehető volt, hogy lesz itt még gól.

Amely jött is, ráadásul nem is akármilyen! Thomas Lemar szenzációsan találta el a tizenhatos vonalánál elé pattanó labdát, amely védhetetlenül csapódott a bal felsőbe (2–0).


A lényeges kérdések ezzel a találattal eldőltek, a kegyelemdöfést azért megadták a hazaiak: hárman vitték rá a labdát Cillessenre, végül Lemar lőtt estében a kapuba, majd a ráadásban a frissiben a PSG-hez szerződő Kylian Mbappé is betalált (4–0). A franciák teljesen megérdemelten tartották otthon a három pontot, nehéz helyzetbe sodorva Hollandiát.

Hogy nem szinte reménytelenbe, azt a bolgároknak köszönhetik meg a narancsmezesek, a Fekete-tenger partján fekvő állam nemzeti együttese ugyanis fordulatos összecsapáson legyőzte a svédeket (3–2), és meg is előzte az eddigi harmadik holland csapatot.

A nap meglepetése Luxemburg sikere volt, a miniállam Fehéroroszországot 1–0-ra legyőzve szerezte meg első győzelmét a mostani selejtezősorozatban – tétmeccset szűk két éve, a macedónok elleni sikert követően nyert ismét a luxemburgi nemzeti együttes.

VB-SELEJTEZŐ
EURÓPAI ZÓNA
A-CSOPORT, 7. FORDULÓ
FRANCIAORSZÁG–HOLLANDIA 4–0 (1–0)
Párizs, Stade de France. V: Rocchi (olasz)
Franciaország: Lloris – D. Sidibé, Koscielny, Umtiti, Kurzawa – P. Pogba, Kanté – Coman (Lacazette, 80.), Griezmann (Fekir, 90.), Lemar – Giroud (Mbappé, 75.). Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
Hollandia: Cillessen – Fosu-Mensah, De Vrij, Hoedt, Blind – Wijnaldum, Strootman – Robben, Sneijder (Vilhena, a szünetben), Promes – Janssen (Van Persie, 64.). Szövetségi kapitány: Dick Advocaat
G: Griezmann (14.), Lemar (73., 88.), Mbappé (91.)
Kiállítva: Strootman (62.)

További eredmények
Bulgária–Svédország 3–2
(Manolev 12., Kosztadinov 33., Csocsev 79., ill. Lustig 29., M. Berg 44.)

Luxemburg–Fehéroroszország 1–0 (Da Mota 60.)

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Franciaország 7 5 1 1 15–5 +10 16
2. Svédország 7 4 1 2 14–7 +7 13
3. Bulgária 7 4 3 12–14 –2 12
4. Hollandia 7 3 1 3 13–10 +3 10
5. Fehéroroszország 7 1 2 4 4–12 –8 5
6. Luxemburg 7 1 1 5 7–17 –10 4
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik