„Túl nagyok voltak az elvárások a németekkel szemben, Löwtől is”

ILKU MIKLÓSILKU MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2018.06.21. 13:17
null
Fel van adva a lecke a német válogatottnak (Fotó: AFP)
Lesütött tekintetek, elcserélt mezek trehányan a vállra aggatva, tanácstalan párbeszédek – ilyen és ehhez hasonló képsoroknak lehettünk szem- és fültanúi, miután a német labdarúgó-válogatott a Mexikó elleni vereséggel kezdte világbajnoki címvédő hadjáratát. Fel van adva a lecke Joachim Löw csapatának, Svédország és Dél-Korea ellen kell kiharcolnia a továbbjutást.

Több dolog sem működött jól a német válogatottban Mexikó ellen. A középpálya néha átjáróház volt, a széleken gyakran nagy területek maradtak, az első félidőben támadásban alig-alig mutatott valamit a gárda.

„Több kérdéses döntést is hozott Joachim Löw a kezdőcsapat összeállításánál. Nagy kérdés volt, hogy Mesut Özil vagy Marco Reus mellett teszi le a voksát, talán inkább az utóbbit kellett volna választania – fejtegette a vereség okait a Nemzeti Sport kérdésére Johannes Aumüller, a Süddeutsche Zeitung újságírója. – A másik kulcskérdést Timo Werner szerepeltetése jelentette: a lipcsei támadó gyors, de alacsony, inkább a szélekről tud jól indulni. Azt hiszem Mario Gomez lett volna a megfelelő ember, hogy felvegye a harcot a kőkemény mexikói védőkkel.”

Álljunk meg egy pillanatra Mesut Özilnél. Az Arsenal középpályása nemrégiben válogatottbeli csapattársával, Ilkay Gündogannal karöltve találkozott Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, közös képeket is készítettek, amivel magukra haragították az egész (Német)országot. A botrány azóta csendesedett, de megoldást nem igazán találtak rá, és ez kihat a futballistákra is.

„Nem tudom eléggé hangsúlyozni, mennyire jelentős probléma ez – emelte fel kissé a hangját Aumüller. – A német szövetség (DFB) sem kezelte jól az ügyet. Özil láthatóan nincs a legjobb mentális állapotban, míg Gündogan nem tagja annak a kezdőcsapatnak, ami Löw fejében összeállt. A tréner sem igazán tud mihez kezdeni ezzel, furcsán kezelik a dolgot. Szinte minden nap tartanak sajtótájékoztatót a bázisukon vagy lehetőséget adnak a médiának a forgatásra, de hétfőn még azt is lemondták. Tapintható a feszültség az együttes körül.”

Mesut Özilnek össze kell szednie magát (Fotó: AFP)
Mesut Özilnek össze kell szednie magát (Fotó: AFP)


Ha már a középpályásoknál tartunk…

„A pálya középső részén Kroos és Khedira nem tudta megfékezni a mexikóiakat, míg a szélek játszók túlságosan támadólag léptek fel. Ez utóbbi még nem is probléma, hiszen Mexikó ellen játszottak, bár erre az eredményre kevesen számítottak; az igazi gondot mégis a pálya közepén látott tanácstalanság jelentette” – folytatta Aumüller, aki hozzátette: Kroos játékára összességében nem lehetett panasz, viszont ugyanezt Khediráról már nem lehetett elmondani.

Ahogy a Gary Linekertől származó ismert szállóige is tartja: „a futball az a játék, amit huszonketten játszanak egy labdával, és végül mindig a németek nyernek”. A szurkolók gyakorlatilag hozzászoktak a jóhoz, ahogy mondani szokás, hiszen Oroszországba címvédőként érkezett a német válogatott. És az emberek arra is számítanak, hogy újra világbajnokságot nyernek.

„Túl nagyok voltak az elvárások – így Johannes Aumüller. – A mostani keretben nincs annyi világklasszis, mint a négy évvel ezelőttiben volt. Neuer és Kroos, akikre ezt mondanám. Persze a többiek is egytől egyig magas színvonalon és erős bajnokságokban futballoznak. Egyébként maga Joachim Löw is címvédést várt a gárdától, ő mindig ambiciózus. De mikor is volt erre legutóbb példa? Nem mostanában.”

Persze volt oka bizakodásra a szurkolótábornak, hiszen az imént említett 2014-es vb-cím után a tavalyi Konföderációs Kupát is behúzták a németek, ráadásul egy szinte teljesen kicserélődött, fiatalokból összeállított kerettel. Ehhez képest erre az esztendőre szinte csak hírmondói maradtak annak a csapatnak, mindössze Leon Goretzka és Julian Draxler kapott meghívót a vb-re. Kritizálták is Löwöt emiatt, többen a fiatalokat látták volna szívesebben a világbajnokságon is, mintsem például Sami Khedirát.

Biztos vagyok benne, hogy a következő, Svédország elleni mérkőzésre két-három helyen változtat az összeállításon a kapitány. Reus biztosan kezdő lesz, nem kizárt, hogy Goretzka is lehetőséget kap, valamint a kölni védő, Jonas Hector is megmutathatja magát.”

Mint megtudtuk, a német szurkolók hajlamosak túldramatizálni egy-egy összecsapást, de adott esetben lozanói gyorsasággal túl is teszik magukat a vereségen.

„Az emberek úgy kezelik, hogy Németország mindig nyer. Ezért jön egy rossz meccs, és máris összedől a világ – mondta a Süddeutsche Zeitung munkatársa a drukkerek hozzáállásával kapcsolatban. – Viszont ha Svédország ellen mondjuk nyerünk három nullára, elfelejtik a Mexikótól elszenvedett vereséget, és minden rendben lesz újra. Abban biztos vagyok, hogy a továbbjutás meglesz, utána azonban elképzelhető, hogy Brazília következik ellenfélként a nyolcaddöntőben. Az rettentően nehéz lesz. Ugyan ők sem nyertek az első körben, ám szereztek gólt, és sokkal jobban játszottak, mint a Löw-csapat."

Hogy kinek ki lesz az ellenfele, azt még nehéz megjósolni, de egy Brazília–Németország nyolcaddöntőre már most elkezdenénk bekészíteni a sört és a popcornt.

FIFA VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
F-CSOPORT, 1. FORDULÓ
NÉMETORSZÁG–MEXIKÓ 0–1 (0–1)

Moszkva, Luzsnyiki Stadion, 78 011 néző. Vezette: Fagani (iráni)
NÉMETORSZÁG: Neuer – Kimmich, J. Boateng, Hummels, Plattenhardt (Mario Gomez, 79.) – Khedira (Reus, 60.), Kroos – Th. Müller, Özil, Draxler – Werner (Brandt, 86.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw
MEXIKÓ: Ochoa – H. Moreno, H. Ayala, Gallardo, Salcedo – H. Herrera, Guardado (R. Márquez, 74.), Layún – Lozano (R. Jiménez, 66.), Vela (E. Álvarez, 58.), J. Hernández. Szövetségi kapitány: Juan Carlos Osorio
Gólszerző: Lozano (35.)
Sárga lap: Th. Müller (83.), Hummels (84.), ill. Moreno (40.), H. Herrera (90.)

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Mexikó 1 1 1–0 +1 3
Svédország 1 1 1–0 +1 3
3. Dél-Korea 1 1 0–1 –1 0
Németország 1 1 0–1 –1 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik